Bármilyen befektetés kiválasztásánál a legfontosabb szempont a biztonság. A biztonság egyben jelenti a kockázatot is. Egymással ellentétes értelmű szavak, ezért minél biztonságosabb valami, annál kevésbé kockázatos és fordítva. A következő sorokban mind a kettőről lesz szó.

A biztonság kérdését az alábbi 4 szempontból kell megközelíteni:

1. Mennyire biztonságos a pénzintézet ahol tárolják a pénzt?

2. Mennyire biztonságos a menedzser aki kezeli a pénz? 

3. Van-e tőkevédelem? ha igen mekkora?

4. Milyen adatvédelmi intézkedések vannak?

Safe.jpg

1. Mennyire biztonságos a pénzintézet ahol tárolják a pénzt?

A kezelt számlás szolgáltatás alapja, hogy az ügyfél a befektetni kívánt összegét elhelyezi egy bankban és brókercégnél . Ettől a pillanattól fogva a bizalommal felruházott intézmény vigyáz rá, ezért nagy körültekintéssel kell választani. A bank őrzi a pénzt így az ő minősége a legfontosabb, de a brókercég megbízhatósága is rendkívül fontos. Nagyon fontos az is, hogy melyik országban van bejegyezve a cég. Az is számít, hogy melyik országban van bejegyezve a cég. A legveszélyesebbek az olyan alul szabályozott régiókból valók mint a Virgin szigetek, Belize , Panama (Magyarországon nem csak egy ország neve, hanem melléknév is már, lásd panamázik:)... Egy fokkal biztonságosabbak: Ciprus, kelet-európai országok.. Legbiztonságosabb: Svájc, USA, Németország, Új-Zéland, Ausztrália... Az ilyen jellegű vállalatoknak ellenőrzés alatt állnak, az ellenőrző szervet pedig fel szokták tüntetni weboldalukon az engedélyükkel együtt (Magyarországon a PSZÁF az illetékes hatóság). A bankot jó esetben meg se kell vizsgálni mert valamelyik óriás közül való. A pénzügyi vállalatok színvonalát amúgy is jelzi, hogy milyen más pénzügyi vállalattal állnak kapcsolatban.

Mire kell figyelni a brókercégnél?

-bank vagy brókercég?

-melyik országban van bejegyezve?

-milyen hatóság ellenőrzi a működését? rendelkezik engedéllyel? 

-ki a letétkezelő bank? megbízható?

-mennyi ideje működik a cég?

-rendelkezik telefonos és online ügyfélszolgálattal?

-Milyen típusú bróker market maker/STP/ECN?

 

2. Mennyire biztonságos a menedzser, aki kezeli a pénzt?

 Az a menedzser aki kockázatos helyen kezel pénzt, megbízhatatlan. Szóval ha valaki megbukik az első ponton, felesleges is tovább ellenőrizni. Mivel ez a szektor még nagyon új a cégnek elég ha minimum 1-2 éve működik. A legtöbb országban befektetetői tőke kezelése engedélyköteles. A különböző szabályozások miatt országonként ez lényegesen eltérhet, de mindenképp érdemes utánajárni, hogy rendelkezik-e az adott menedzser bármiféle jogosultsággal, kiváltképp akkor ha tudjuk, hogy abban az országban szükséges ( például Magyarországon PSZÁF engedéllyel kell rendelkezni). Alapvető, hogy a cég elérhetőségei: pontos név, cím, email fel legyenek tüntetve a weboldalán. Pozitív ha van még telefonszám is vagy skype. Szintén érvényes az, hogy ha valamelyik nagyon rosszul csengő országban van bejegyezve, akkor azzal baj lehet. Érdemes rákeresni a google-ben, hogy van-e egyéb infó a cégről, esetleg fórumokban írtak-e róla. A felhasználói vélemények nagyon értékesek. 

Mire kell figyelni a menedzsernél?

-hol van bejegyezve?

-rendelkezik engedéllyel?

-fent vannak a weboldalán az elérhetőségei?

-telefon, skype?

-mióta működik?

-egyéb felhasználói vélemények, netes bejegyzések?

 

Van-e tőkevédelem? ha igen mekkora?gw-1102-safe-pic-1-liberty-px50-closed.jpg

A tőkevédelem egy fantasztikus lehetőség arra, hogy tervezhetővé váljon egy befektetés. Azt soha nem lehet tudni biztosan , hogy mennyi lesz a jövőbeni hozam (kivéve a pofátlanul alacsony garantált hozamú alapok, államkötvények bankbetétek...de erről inkább nem irok) ezért azt kell tudnunk, hogy mennyi lehet a max veszteségünk. Illetve, hogy a max veszteséghez képest mennyi a várható hozam. A tőkevédelem révén ez kalkulálhatóvá válik. 

Le kell szögezni, hogy ahol nincs tőkevédelem ott a teljes tőke van kockára téve! Hogy miért? Mert semmi garancia nincs arra, hogy ne üssön be egy olyan fordulat amitől elveszik a befektetés nagy része vagy egésze. Ettől még nem feltétlenül kizáró ok, de csak alacsonyabb összeggel érdemes beszállni, mert a befektetés összege megegyezik az elveszthető összeg értékével. Az alacsonyabb tőkeméretből következik a kisebb hozam is, így közvetve hatást gyakorol a gyarapodás méretére is. 

A tőkevédelmet 2 fő csoportra lehet bontani:

Bank/brókercég által biztosított: Ha a befektetés összege az előre megadott szint alá esik, a pénzintézet lezárja a kezelt számlát és a futó kereskedéseket így nem engedi, hogy tovább csökkenjen a számla értéke. Mivel ezt egy megbízható cég garantálja biztosak lehetünk abban, hogy ez elvárásainknak megfelelően meg is fog történni.

Szoftveres, elmondott,weboldalra kiírt tőkevédelem: Ezeknek az értéke pontosan a semmivel egyenlő. A háttérben futó szoftvereket senki nem látja a kereskedőn kívül, így ennek a valódiságáról meggyőződni senki nem tud. Az elmondott vagy weboldalra kiírt is hasonló kategória. Állítólag van, de ha problémás eset áll fenn akkor nincs lehetőség semmilyen panasz kezelésére. Ha a brókercég által biztosítottat egészíti ki viszont tovább erősíti a biztonságot.

 

Mire kell figyelni a tőkevédelemnél? 

-Van tőkevédelem?

-Ki biztosítja? 

-Bank/brókercég vagy egyéb megfoghatatlan? 

 

Milyen adatvédelmi intézkedések vannak?

Pénzügyi és személyes adataink védelme ma már alapvető szükséglet. Senki nem akarja, hogy kéretlenül megkeressék idegenek vagy még rosszabb esetben, hogy az adóhatóság járjon feleslegesen a nyakára. A pénzintézetek nagyon kifinomult adatvédelmi intézkedéseket alkalmaznak, ha nem valami kalózbrókerrel van dolgunk, nem kell tartani attól, hogy illetéktelenek kezére jut. Az adóhatóság kicsit más ügy, ebbe nem akarok belemenni mert nem vagyok illetékes és mindenkit csak arra tudok buzdítani, hogy adózzon rendesen.

A vagyonkezelő cégeknél is ugyanazok az elvárások mint a bank/brókercégnél. Az ide kapcsolódó intézkedéseket meglehet nézni az adatvédelem menüpontban. Nagy baj ha nincs...  A böngésző sávban ha bal oldalt látunk egy kis méretű lakatot, akkor az oldalon van SSL titkosítás is. Ez akkor fontos ha adatainkat a weboldalon kell megadni vagy ott tudunk belépni valamilyen személyes menürészbe.

Mire kell figyelni az adatvédelemnél?

-melyik országban van a bank/brókercég? 

-van elérhető adatvédelmi nyilatkozat

-milyen adatvédelmi intézkedések vannak?

-van titkosítás az oldalon?

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kezeltszamla.blog.hu/api/trackback/id/tr133325291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása