avoid-paying-taxes-on-your-social-security1_1.jpgNéhány mondat erejére kitérnék egy igen fontos témához kapcsolódó kérdésre. Az adózás mindannyiunkat érinti valamilyen formában, így nem árt tudni róla egy kicsit bővebben. 

1. A forexes kezelt számlára ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint ha valaki önállóan kereskedne.  Ellenőrzött tőkepiaci ügyletekből származó jövedelemnek minősül. A nyereséges és a veszteséges kereskedések szembe állíthatóak, így csak a végső eredmény után kell adózni (ha az pozitív).

2. A Magyar brókercégek automatikusan levonják az adót, a külföldieknél pedig bevallást igényel.

3.A nyereséget 16%-os SZJA terheli.

4. Nem kell kamatadót fizetni utána.

5. A külföldön vezetett számlák és egyes országokban élő titoktartás számos egyéb adóoptimalizálási lehetőséget rejthet magában. Erről nem kívánok bővebben írni mert nem vagyok szakmabeli. Azt viszont tudom javasolni, hogy mindenki csak törvényes megoldást vegyen igénybe. Érdemes egyeztetni egy hozzáértővel.

A fentieket legjobb tudásom szerint írtam, de mivel nem vagyok se jogász se könyvelő felelősséget nem tudok vállalni érte. Vagyis a kockázatok és mellékhatások elkerülése végett kérdezze meg adótanácsadóját... Azért ha valaki érdemben hozzá tud szólni a témához, az kérem tegye meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://kezeltszamla.blog.hu/api/trackback/id/tr113441617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

attiati 2011.12.06. 19:33:19

tudtommal árfolyamnyereség adónak hívják, nem szja-nak

nokia2012 2013.01.20. 21:54:42

Üdv mindenkinek! Lassan megint itt az adóbevallás ideje... Bevalljam vagy ne valljam ez itt a kérdés... Az adóbevallás 172. sorában van egy olyan, hogy "Ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelem és adója. ("a" oszlop 2012. évi veszteség)" Gondolom ide kéne bevésni a tavalyi veszteséget, elkerülve azt, hogy ha az idén nyereségesek lennénk adót kelljen fizetni. Illetve az utolsó 2 év nyeresége/vesztesége összevonható ha jól tudom. Mekkora összeget írjak ide? Nézzem meg mennyit utaltam dollárban és mennyi maradt belőle év végén és ezt szorozzam be mennyivel? Nem értem hogyan kéne ezt pontosan kitölteni.
Kérhető erről valami pontos igazolás vagy hasonló?
A köcsög kormányunk meg hogyan gondolja azt, hogy amiért külföldre utaltam egy kis pénzt befektetési céllal máris adócsaló vagyok és elkobozhatja? Meg se nézik mekkora összegről van szó milyen időintervallumban ill. mekkora nyereséggel? Ha a svájci számlán nincs egy kanyi se már akkor mennek szimatolni Új-Zélandra?

b0c1k4 2013.03.30. 07:49:57

Ezzel kapcsolatban az lenne a kerdesem hogy mikor kell adozni? (Jelenleg buktaban vagyok osszesegben, de erdekelne). Tehat akkor kell adoznom mikor visszahivom a penzt vagy minden evben?

nyugdijas64 2013.04.18. 10:16:40

@nokia2012: @b0c1k4: Az adóbevallásban csak a realizált nyereséget kell feltüntetni. Tehát csak akkor kell adózni, ha a pénzt kiveszitek és hazautaltatjátok, maga az összegyűlt, de ki nem vett nyereség nem adóköteles. Ugyanígy a realizált veszteség is figyelebe vehető az adókiegyenlítés során (két évre visszamenőleg is), de a perfecto esetében ezzel nem lehet élni, mert ez a lehetőség csak a tőzsdei ügyletekre vonatkozik (ez pedig nem ilyen), továbbá azokra az egyéb befektetésekre, amelyekre vonatkozóan a számlavezetőnél a befektető személyesen a tárgyév végéig írásban nyilatkozik, hogy erről igazolást kér, egyben tudomásul veszi, hogy a számlavezető a NAV-nak adatszolgáltatást nyújt. Azaz ehhez Új-Zélandra kellene utazni és még akkor is nehezen képzelhető, hogy a Perfecto a NAV felé adatszolgáltatna.

nyugdijas64 2013.09.23. 20:57:10

Kedves mínuszöt!
Igazából nem tudom, miért olvasom a blogodat még mindig és miért kommentelek néha (már csak akkor, ha kérdéseket tesznek fel és azt gondolom, hogy a válaszom segít a kérdezőknek). Jól látszik, hogy a kommentek - gondolom, nem csak az enyémek - eltűnnek a moderáció kútjában, mert több napig nyomuk sincs. Először még azt gondoltam, hogy elutaztál, beteg vagy vagy más okból vagy akadályoztatva, de kiderült, hogy tévedtem. Ugyanis a portfolió aktuális hozama rendkívüli gyorsasággal frissítésre kerül mindig. Azaz a blog minden kétséget kizáróan nem más, mint egy reklámfelület. A jövőben ennek megfelelően foglalkozom vele más, igazi blogokon.

Miskolci 2013.11.20. 17:48:58

@nyugdijas64:
Tudtommal nem csak a kivett pénz után kell adózni. Ugyanis nem az a realizált nyereség, amit kiutalsz. A realizált nyereség ott van a brókernél vezetett számládon. Ez már adóköteles. A bróker számla ilyen szempontból olyan, mint egy bankszámla. A munka utáni jövedelmünk után sem csak akkor fizetjük az adót, ha kivesszük az automatából. Ezért nem értettem, hogy miért írtad oda akkor a realizált veszteség szembeállíthatóságát a nyereséggel, hiszen a gondolatmeneted szerint a realizált nyereség az amit kiveszünk. Akkor a realizált veszteség micsoda? Minuszt nem lehet kivenni az automatából. :-)

nyugdijas64 2013.11.30. 16:59:09

@Miskolci: Rosszul tudod. A realizált nyereség éppen az, amit kiveszel a számláról (már ha van benne hozam). Amíg a nyereség a számlán van és nem vetted ki, addig nem adóköteles éppen úgy, mint ahogy a bankszámla kamata után sem kell adózni, amíg fel nem veszed (kivéve a határozott idejű lekötést, aminek a lejártakor a kamatot úgy írják jóvá, hogy a bank eleve levonja az adót. Más példa: ha pl. befektetési jegyed van, amin hozam képződik, azt mindaddig nem kell leadózni, amíg a jegyet vissza nem váltod. A munkajövedelem után természetesen nem akkor kell adózni, ha felveszed az automatából, hanem amikor a számládon jóváírják. A realizált veszteség a lezárt pozíciókon képződött veszteség (egyébként a szembeállítás lehetősége az idén augusztus 1. után nyitott pozíciók esetében már megszűnt). A kezelt számlás befektetés adózási szempontból ugyanolyan, mint egy befalap, aminek az eszközértéke mindaddig nőhet is és csökkenhet is, amíg vissza nem váltod. Éppen az esetleges csökkenés lehetősége miatt nem is lenne értelme az egy bizonyos időpontban megállapítható hozam után adózni.
süti beállítások módosítása