Fontos bejelentéseket tett Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke a csütörtöki kamatdöntést követő sajtótájékoztatóján. Már a kamatdöntés önmagában is felkavarta az állóvizet, amelyen 0.0%-ra vágták az alapkamatot, a betéti kamatot pedig egészen -0.4%-ig csökkentették.

md.jpg

A döntés előtt ugyan benne volt a kamatvágás lehetősége a levegőben, de az elemzők többség mégis inkább a tartás mellett tette le a voksát. A lazító intézkedések kibővítésének bejelentése Draghi sajtótájékoztatójával folytatódott. Ennek során az eszközvásárlási program keretösszegének havi 80 milliárd euróra emelését jelentette be az EKB elnök a korábbi 60 milliárdról. Ezúttal nem csak a keretösszeg került kibővítésre, hanem a finanszírozható eszközök köre is. Az év második felétől a hitelezési aktivitás felpörgetésére is nagy hangsúlyt fog helyezni az Európai Központi Bank, akár negatív kamatot is biztosítani fog a bankoknak ezekre a forrásokra.

0310.PNG

Nagy port kavartak a bejelentések az euró árfolyamában. A kamatvágás hatására 150 pontos mélyrepülésbe kezdett az árfolyam, amely egészen a sajtótájékoztató kezdetéig tartott. Ezt követően azonban fordult az irány, egy 300 pontos kilövéssel az 1.11-es szintet is elérte az EURUSD árfolyama.

A bejegyzés trackback címe:

https://kezeltszamla.blog.hu/api/trackback/id/tr758460712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása