Kereskedés hírekre

 A range és trendelleni kereskedésről ebben az előadásában nem tért ki részletesen, a hírkereskedésekről osztotta meg még a tapasztalatait, de hangsúlyozta, hogy kizárólag haladó és profi kereskedőknek ajánlja. A hírekkel kapcsolatos megfigyelésit úgy összegezte, hogy kevés az olyan hír, amely képes trendet fordítani: általában az adat publikálását követően megjön a volatilitás, majd miután lecsengett, a nagyobb mozgás folytatódik, a trendirány. Erre lehet kereskedési stratégiákat alapozni, de a nagyobb mértékben piacbefolyásoló híreket, mint például a jegybanki adatok és döntések, vagy az NFP stb., Ő is jobban szereti csak figyelni.

b3.jpg

Ennek az az oka, hogy tudja, hogy kik léphetnek ilyenkor piacokra és milyen infrastruktúrával rendelkeznek.Itt elsősorban a nagy bankházakat említi, akik hajlandóak milliókat, vagy akár milliárdokat is áldozni azért, hogy ők legyenek a leggyorsabbak a piacon.  A legjobb szakembereket és a legmodernebb technológiát alkalmazzák annak érdekében, hogy a HFT robotjaikkal minél előbb piacra léphessenek. Amikor közlik a hírt, a robot egy milliszekundum alatt értelmezi és benyitja rá a pozíciót, mire az otthoni kereskedőkhöz eljött a hír és reagálni tudnának, akkor már zárják a nagyok a pozíciókat, kitömve velük a kicsiket. Még az előre berakott megbízásokkal sem lehet felvenni velük a versenyt, mivel egyrészt nem ott fog teljesülni, ahol azt szeretnénk, másrészt pedig az irányt sem tudjuk előre, így hosszú távon ez súlyos veszteségekkel csökkentheti a számlaegyenlegünket.

 

 

A kulcselem

 Ha valakit megkérdeznénk, hogy mi a legfontosabb számára a kereskedésben szinte biztos, hogy a belépést fogja választani, mivel a szakkönyvek nagy részében is ezt taglalják. Pedig valójában a belépés csak egy eleme a stratégiának, semmi több. Mint ahogyan a kilépés is nagyon fontos, mivel akkor dől el hogy mennyi profitot is realizálunk valójában, de ezek egyike sem tartozik azok közé, amelyek az áttörést hozták Birger számára. Hosszú időn keresztül vesztett a tőzsdén, majd éveken keresztül volt nullszaldós kereskedő, majd amikor felfedezte a kulcsot, akkor jöttek az igazán átütő sikerek. A kulcs pedig nem más, mint a pozícióméretezés. Ennyire egyszerű lenne? Természetesen itt is összetett dolog van a háttérben, a helyes méretet maximum látszólag egyszerű megtalálni. Ha minden körülmény megfelelő, Birger az általa meghatározott maximális mérettel nyitja a pozícióit, így minden adott arra, hogy az agresszív kereskedési technikájával kihozza a piacból a maximumot. Ehhez fontos számára, hogy mentálisan és fizikailag is rendben legyen, ha ez nem teljesül vagy esetleg zavaró körülmény is van, akkor máris csökkenti a méretet.

b4.jpgA piaci mozgásokat is figyelembe veszi az ideális méret kiválasztásához, ha szépen trendelő piacról van szó, akkor nem habozik nagyokat nyitni, ha viszont átfordul csapkodásba akkor Birger is óvatosabbá válik. Még néhány egyéb tényező mellett a számlája profitgörbéjét is folyamatosan figyeli, ha azt látja, hogy formában van és jól megy a kereskedés, akkor bátrabb lesz, de persze csak az előre meghatározott mértékig. Saját sikerét az alapos pozícióméretezési tervezésnek tulajdonítja, minden forgatókönyvre megvan a megfelelő méretű kötésegység. Ha semmi sem jön össze éppen, akkor képes akár huzamosabb ideig a teljes méret tizedével kötni és ez meggátolja abban, hogy drasztikus visszaesést okozzon 1-1 rossz széria. Nem csak a kötésméretben épített ki védelmet a nagyobb visszaesések ellen, hanem annak is szigorú határok vannak szabva, hogy mennyit bukhat el egy nap maximálisan, de ez a teljesítménnyel együtt szintén változhat; tehát ha kihasználja a maximális veszteséget, akkor következő nap szűkebbre van szabva a tér, majd harmadnap még inkább visszább fogja a veszteséget, ennek köszönhetően alaposan kordában tudja tartani a bukókat, a nyereségeknek viszont nem szab határt, csak úgy, mint ahogy azt egy egyszerű pozíciónál kell csinálni.

 

 

Kereskedés piramisokkal

 A hatástöbbszörözést nem csak a pozícióméretekkel éri el, hanem piramisjellegű pozícióépítést is alkalmaz, így végeredményben el tudja érni, hogy a kötései 10%-a adják a teljes eredménye 90%-át.

b5_.jpg

Az építkezés során ügyel rá, hogy egy pillanatra se legyen nagyobb kockázatban az eredetileg kiszámítottnál és kizárólag akkor kezdi nyitni az újabb és  újabb kötéseket, ha adottak a feltételek. A rákötéseknél sem egyszerűen fixen növekvő méreteket alkalmaz, hanem a kockázatokhoz igazítja, így jobban tud ügyelni rá, hogy az idő és az ármozgás előre haladtával egyre inkább csökkenjen a kockázat az adott pozíciókötegen. Részzárást soha nem alkalmaz a piramis jelleggel felépített pozíciók likvidálására, az összeset egyszerre zárja le.

 

 

Előző rész:

A kereskedőguru visszatért I.

 Folytatás:

 A kereskedőguru visszatért III.

A bejegyzés trackback címe:

https://kezeltszamla.blog.hu/api/trackback/id/tr286616637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása