Egy vállalkozásból jött ember számára meglepő lehet, hogy a likviditást nem egészen úgy definiálják a pénzpiacokon, mint a korábbi megszokott területeken. De lehet hogy nem véletlen a szavak egybeesése?


Aki korábban nem foglalkozott tőzsdével, annak a likviditás szó hallatán egyből a 'könnyen pénzzé tehető' meghatározás ugrik be, és rácsodálkozik amikor a kereskedésbe belecsöppenve más jelentést társítanak hozzá. Devizapiacon és tőzsdén azonban a likviditás fogalma a kereskedési termék forgalmával van összefüggésben. Egy részvény például akkor tekinthető likvidnek, ha magas forgalommal bír, míg ezzel szemben illikvidnek tartjuk, ha relatív kevés összeggel is meg lehet mozgatni az instrumentum árfolyamát. A párhuzam már fel is fedezhető: egy likvid terméktől könnyedén szabadulhatunk ármozgatás nélkül, míg egy illikvidnél már különböző taktikákat is be kell vetni a kiszálláshoz, mert ha a teljes paketett a piacra borítanánk, akkor az utolsó részletek már igencsak nyomott áron kelhetnének el. A likvid papírok árfolyamát ebből kifolyólag szándékosan manipulálni is jóval nehezebb, sokszor akkora tőkére van szükség a szándékos mozgatásra, mint egy alacsonyabb forgalommal bíró papír esetén. Ez a kisbefektetőknek biztonságot is nyújt, mert rendre ők az áldozatok a nagyok által gerjesztett manipulációknak.


A devizapiacon is hasonló a történet, mint a részvénypiacokon, azonban itt nem kell tartanunk attól hogy rajtunk marad a készletünk az ellenoldal hiánya miatt, viszont a költségek mégis inkább a likvid párok felé terelgetik a kereskedőket, hiszen itt jellemzően jóval alacsonyabb spreadekkel dolgozhatunk. Természetesen azért egy egzotikus párokra működő bomba stratégiát senki ne dobjon csupán a többletköltségek miatt, de mindenképp számoljunk ezzel. A leglikvidebb devizakereszteknek a főbb párok tekinthetőek, mint pl az EUR/USD, GBP/USD, USD/JPY stb., jellemzően ezeknél számolhatunk a legalacsonyabb spreadekkel.

Külön kockázatnövelő tényező, hogy az illikvid pároknál nem ritka, hogy bizonyos időszakokban szinte egyáltalán nincsen mozgás, így feleslegesen ülünk a pozícióban, ha csak nem a kamatkülönbözetre hajtunk. Ekkor a spreadek is tágulnak időnként, veszélyes tüskéket kialakítva ezzel a charton. Az ilyen pároknál a rések is gyakoriak, egy korábbi nyugodt piacot könnyedén válthatnak fel heves, a nemzetközi hangulattól független, kiszámíthatatlannak tűnő mozgások. Ezeket az adott országban zajló események is okozhatják, így érdemes tisztában lennünk legalább a fő piacbefolyásoló országon belüli tényezőkkel. Ha sok illikvid devizapárt építünk be a portfóliónkba könnyen beleszaladhatunk ebbe a csapdába, ugyanis meglepően könnyű átsiklani egy cseh, dán, dél-afrikai, esetleg norvég kamatdöntés, vagy politikai beszéd fölött.

charts.jpg
Az EUR/CZK és EUR/DKK mozgása

A profitos kereskedés természetesen lehetséges az egzotikus párokon is, de véleményem szerint ezeken egyedi kereskedési stratégiákra van szükség és jóval nagyobb, pontosabb tervezést igényel, mint a fő devizapárokon való kereskedés. Kezdő kereskedőknek kizárólag demón ajánlom ezeket a párokat, különben gyorsan eléghet az a bizonyos tanulópénz.

A bejegyzés trackback címe:

https://kezeltszamla.blog.hu/api/trackback/id/tr426031936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása