inflation_1787753c.jpgBefektetéseinket manapság sokszor átgondolatlanul, nem a céljainknak megfelelően választjuk meg. Persze az már csak utólag derül ki, hogy a döntés nem volt teljesen átgondolt, ekkor azonban már régen lecsúsztunk az addigi hozamokról.


De hogyan válasszuk ki a legjobban hozzánk illő befektetést?


Első lépésként a célunkat kell meghatározni, valamint azt, hogy milyen mértékű kockázatot vagyunk hajlandóak vállalni és ennek fejében milyen a hozamelvárásunk. Ha alacsony kockázatú, ám mérsékelt hozamú befektetés mellett tesszük le a voksunkat, számolnunk kell egy fontos tényezővel, az inflációval. Hiába törekszünk a túlzott biztonságra abban az esetben, ha befektetéseink hozama az inflációt sem haladja meg, a reálértéke folyamatosan csökkeni fog.  Ez azt jelenti, hogy annak ellenére, hogy pénzünk folyamatosan le van kötve és termeli a kamatot, valójában egyre kevesebbet tudunk vásárolni a megnövekedett pénzösszegből. Ha pedig egy befektetés tervezetten is veszteségre van ítélve az nem könyvelhető el biztonságosként, bármennyire is stabil helyen kamatozik. Természetesen az más eset, ha tőkénk egy részének eleve elvesztésével számolunk és a kisebb veszteség érdekében akár negatív kamatot is hajlandóak vagyunk fizetni, itt most nem erről van szó. Minél magasabb hozamú befektetést választunk, az infláció annál kisebb mértékben fogja csökkenteni hozamunkat.

Természetesen a túloldalra sem szerencsés átesni, az irreálisan magas hozammal kecsegtető cégek hirdetéseinek sem szabad mindent elhinni, ezekből az ügyletekből nagy valószínűséggel nem a kisbefektető fog jól kijönni. Mint az élet sok más területén, a befektetések terén is beválhat a közhelyesen hangzó, de mégis működő aranyközépút megoldás vagyis: relatív magas hozamot termelő, stabilan működő, megfogható kockázattal bíró kereskedési rendszer alkalmazása. Egy ilyen lehetőség felkereséséhez pedig talán nem is kell túl messzire mennünk…

Morosgoványi Csaba írása

A bejegyzés trackback címe:

https://kezeltszamla.blog.hu/api/trackback/id/tr835645235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása