Nap, mint nap hallani, hogy a brókercégek egyre nagyobb tőkeáttétel kínálásával csábítják kereskedésre a leendő ügyfeleiket. Habár manapság már kevésbé jellemző az extrémen magas tőkeáttétel adása, nem is olyan rég főként ezzel a szorzószámmal licitáltak egymásra cégek a kiéleződő versenyben. De vajon tényleg ennyire lényeges a mértéke?  

how-big-is-your-leverage.png 

Ahhoz, hogy megérthessük a tőkeáttétel szerepét a kereskedésben először tisztáznunk kell, mit is jelent valójában. A tőkeáttétel (vagy leverage) a saját és az idegen tőke arányát mutatja meg, vagyis hogy a tőkénk hány szorosának megfelelő pozícióméretet engedélyez maximálisan az adott bróker. A tőkeáttételes kereskedés során elegendő a felvenni kívánt pozíció értékének mindössze egy töredékét elhelyeznünk letétbe.  Korábban a részvénykereskedések folyamán jelentkezett a tőzsdézők ilyen jellegű igénye, amelyet 2-3X-os, a stabilabbnak tartott részvényeknél akár 5X-ös tőkeáttétellel elégítettek ki, ez azonban már igencsak kockázatosnak számított.

De mit is jelent egy 5X-ös tőkeáttét? A felvehető pozíciónk ennyiszer lehet nagyobb értékű a ténylegesen számlán lévő fedezetünknél, így az elmozdulások is nagyobb mértékben befolyásolják az egyenlegünk. Az előző példánál maradva egy részvény árának az 1%-os elmozdulása a számlánk összegében 5%-os változást eredményez a maximális tőkeáttétet kihasználva, ergo egy 20%-os elmozdulás után vagy megdupláztuk a tőkénket, vagy lenulláztuk a számlát. Kockázatosnak hangzik az 5X-ös tőkeáttétel?  Mi a helyzet akkor az 50-500X-, esetleg az 1000X-essel?  Az ilyen mértékű tőkeáttételeket főként forex piacon történő kereskedésre biztosítják a brókerek, ahol pont ezáltal teremtették meg a kereskedés lehetőségét a nagyközönség számára.  Itt ugyanis nincsenek napi 3-4%-os elmozdulások, ezért a kisebb elmozdulásokat nagyobb tőkével lekereskedve érhetjük el, hogy ne csak minimális egyenlegváltozást érhessünk el a számlánkon, így ez egyenesen szükségszerű a devizapiaci kereskedésben.  Az extrém magas, 1000X-es körüli tőkeáttétel keresése és igénybevétele elsősorban a kezdő kereskedőkre jellemző, akik körében még ismeretlen a kockázatkezelés fogalma, ezzel szemben az igazán nagy tőkéket mozgató profi kereskedők ehhez képest elenyésző, 5-50X-os áttétellel dolgoznak.  A Perfecto FX által kezelt számlákra is igaz ez a kockázatkezelt kereskedési stílus - egyetlen kezeltszámla típuson sem alkalmaznak 10X-esnél magasabb tőkeáttétet a kereskedésben -, többek között ennek köszönhetőek az alacsony visszaesés melletti konzisztensen növekvő számlaegyenlegek.

Mint annyi minden más területen, elmondható, hogy a tőkeáttétel mértékében is az arany középutat megtalálva érhetünk el kiemelkedő eredményeket. Amíg ezt nem sikerül megtalálni, érdemes távol maradni az éles számlás kereskedésből, ugyanis könnyen egy helyben toporgás, vagy –átesve a ló túloldalára- még inkább pillanatok alatti számladaralás lehet az eredménye.

A bejegyzés trackback címe:

https://kezeltszamla.blog.hu/api/trackback/id/tr845400688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása