A minap belefutottam az alábbi példába:

„Tételezzük fel, hogy van 100 000 forintom, de nem akarom a pénztárcámban őrizgetni, mert momentán absztinens és antinicotinista leszek két hónapig.
Beteszem a bankba, éves 4,5% kamatra (MNB irányadó), mondjuk pont két hónapra (61 nap)
Ezalatt kamatozik 752 Ft-ot
Kamatadó (16%): - 120,33 Ft
EHO (6%): - 45,12 Ft
Marad (a tőkével együtt):100 586,55 Ft.
Ezt felveszem, mert nem megy ez az absztinencia és kell egy kis készpénz a pénztárcámba.
Tranzakciós illeték (0,6%): - 603,52 Ft (és akkor még a készpénzfelvétel költségét nem is számoltuk)
Kezemben lesz két hónap után 99 983 Ft.

         

money-with-home-brewing.jpg

Ez az eszmefuttatás elég elkeserítő lehet mindazok számára, akik banki betétek elhelyezésében gondolkoznak, és esetlegesen erre alapoznák a megtakarításuk jövőjét. Azt viszont hozzá kell tenni, hogy az előbbi gondolatmenet a múlt keddi kamatdöntés óta már meg sem állja a helyét, ugyanis nem ért véget a kamatcsökkentési hullám, ennek következtében a legutóbbi kamatdöntő ülés óta 4,25%-ra mérséklődött a jegybanki alapkamat a korábbi (a példában is megjelenő) 4,5%-ról. Piaci elemzők szerint ezzel még nem állt meg a lassan egy éve tartó folyamatos kamatvágás, ennél alacsonyabb kamatszintekkel kalkulálhatunk a jövőben. 

A példában is szereplő megemelt tranzakciós illetéket tartalmazó intézkedéscsomagot a csütörtöki ülésen véglegesítették szavazatukkal a képviselők. Azóta meg is érkezett az első banki bejelentés, miszerint nem a pénzintézet fogja lenyelni a megemelt illetéket vagy beépíteni rejtett költségként bizonyos díjakba, hanem nyíltan az ügyfelekre hárítják át a plusz teher javarészét, így már bizonyosan emelt költségekkel számolhatunk a jövőben.
A megtakarítások banki lekötését illetően egyértelműen megállapítható, hogy a folyamatos kamatvágások és adó bevezetések/emelések következtében a banki betétben elhelyezett megtakarítások a gyarapodás helyett a reálértéküket sem lesznek képesek megőrizni, sőt szerencsétlen esetben számszerűen is mérsékeltebb összegből költekezhetünk a pénzünk ’kamatoztatását’ követően.

 

Forrás:

http://m.hir24.hu/hirek/gazdasag/Igy-veszi-el-a-megtakaritasod-az-uj-Varga-csomag

http://www.penzcentrum.hu/ongondoskodas/itt_az_elso_bank_aki_emel_maris_fizetjuk_a_varga-csomag_arat.1036906.html

http://www.portfolio.hu/gazdasag/varga_megvedte_a_parlament_elfogadta_az_adoemelo_csomagot.3.185877.html

A bejegyzés trackback címe:

https://kezeltszamla.blog.hu/api/trackback/id/tr635385856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása