A diverzifikálás már korábban előkerült itt a blogon többek és az én klaviatúrámból is, mint lehetséges megoldás arra, hogy a kezelt számlás befektetés eredményeit kiegyensúlyozottan lehessen tartani. Normál esetben egy befektetési portfólió áll különböző kockázatú befektetésekből, mindegyikből 1-1 darab. Beleraknak egy kockázatmenteset: mondjuk állampapír , egy közepesen kockázatosat: mondjuk ingatlan alap , és egy fokozottan kockázatosat: például kezelt számla. Ezt a felosztást ajánlja a legtöbb pénzügyi tanácsadó, és az első két harmada rendben is van. A fokozottan kockázatos kategória azonban további tagolásra szorul. Ahhoz, hogy az olyan magas hozamcélú befektetések, mint a kezelt számla kiegyensúlyozottan profitosak tudjanak lenni, mindenképpen több termékbe kell fektetni. Ez talán a legnagyobb tanulsága az elmúlt 40 hét befektetésének. s_half-dozen-eggs.jpg

A diverzifikálásnak, ahhoz, hogy tényleges működjön a következő szinteken kell megvalósulnia:

-különböző számlakezelők


Több profi számlakezelő esetén nagyobb a valószínűsége annak, hogy lesz olyan, aki pozitív napot, hetet vagy hónapot fog zárni. Ha mindegyik mögött különböző csapat áll az egyiknek az erőssége tudja kompenzálni a másik hiányosságait. Minden ember másképpen látja a piacot, ugyanarra a helyzetre lehet, hogy teljesen másképpen reagálnak a végén mégis mind a két irány nyer.  Lesznek kiugró nyerők és lehetnek vesztők is, de a kettő kiegyenlíti egymást.

-különböző kereskedési rendszerek


Eltérő rendszerek eltérő eredményekkel képesek reagálni adott piaci helyzetre. Például egy trendkövető stratégia, akkor tud sokat nyerni, amikor az év néhány hónapjában kiugró mozgások vannak a piacon. Ekkor viszont egy korrekcióra játszó vagy egy skalpoló stratégia nem tud kiemelkedő eredményeket elérni. A különböző elvek miatt elenyésző a valószínűsége annak, hogy ugyanabban az időszakban minden rendszer veszteséges lenne.

-különböző instrumentumok


Fontos, hogy ne ugyanabba a devizapárokban és ha van rá lehetőség ne csak devizában történjen kereskedés. Minél jobban szét van osztva a befektetés több különböző instrumentumra, annál alacsonyabb a valószínűsége annak, hogy a teljes portfólió ki legyen szolgáltatva az egyes országok gazdaságának a megítélése miatti szélsőséges mozgásoknak.

+különböző brókercégek 


A brókercégek nagy vonalakban ugyanazt kínálják, de árnyalatnyi eltérések mindig vannak. Ezek az apró eltérések a kereskedés szempontjából könnyen lehetnek jelentősek. Vannak olyan rendszerek, amik nem is működnek csak bizonyos brókereknél. Ilyen például a skalpoló, aminél rendkívül fontos a pontos ajánlat teljesülés, csúszások nélkül. Market makereknél nem is lehet ilyen stratégiákkal kereskedni. Ehhez csak a legkorrektebb cégek tudnak partnerek lenni. Ez a szint nem feltétlenül szükséges.

Diverzifikáció előnyei:

-Alacsonyabb kockázat. Ha egy számla elmegy mínuszba az nem veszélyezteti a teljes befektetés porfitosságát. Még ha a legrosszabb is bekövetkezne egy számlán, az nem veszélyezteti a teljes befektetés értékét. Ha egy számlán 20% veszteség keletkezik és a teljes portfóliónak a negyedét teszi ki az csupán 5%, amit könnyen tud kompenzálni más számla eredménye.

-Kiegyensúlyozott hozamok. A befektetés átlag eredménye nagy valószínűséggel tud pozitív maradni. 

-Nagyobb a valószínűsége annak, hogy minden hónap nyereségesen záródik.

-Alacsony a valószínűsége a veszteséges hónapoknak. Rendkívül alacsony az elhúzódó veszteségnek. 

-A teljes befektetés maximális visszaesése alacsonyabb mint a legmagasabb visszaesésűnek. 

Diverzifikáció hátránya:

-A befektetés hozama el fog maradni a legmagasabban teljesítőtől. Ez sajnos az ára a kiegyensúlyozottabb eredményeknek.

Összefoglalva a diverzifikálással egy olyan új szempont kerül elő a kezelt számlás befektetés felépítésénél, ami véleményem szerint, ami hosszú távon nyereséges pályán tudja tartani még akkor is, ha van benne veszteslges számla.

A bejegyzés trackback címe:

https://kezeltszamla.blog.hu/api/trackback/id/tr664760642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Long I tudó 2012.09.10. 22:07:29

Amikor augusztusban megtaláltam a Myfxbookon az egyik számla auditálását már lehetett sejteni, hogy termékbevezetés következik. Erre szükség is van, mert a cég által kezelt számla jelenleg jelentős mínuszt mutat és az ügyfeleket profitos számlákkal lehet megtartani rövid távon.
Ami az új termékeket illeti, jobbak mint amire számítottam és a diverzifikáció, amit a cég annyira hirdet, jobban meg tud valósulni természetesen, mint 2 számla esetében... Azonban a blogot olvasva világosan lejön, hogy egyre jobban nem értik, vagy nem akarják megérteni az egyes termékek tulajdonságát a befektetők és a befektetés lényegét inkább egymás között beszélik meg, minthogy a supportnak írnának :) Engem a 20% bónusz érdekelt, amivel még befektetésnél nem találkoztam. Gyorsan kiderült, hogy a spreadekből gyűjtögeti vissza a brókercég a befektető számlájára. 1 év után veheti fel, annak megfelelő összegben, mint amennyi termelődött a számlán. Ha letelt ez az idő és ha nem gyűlt összeg a bónusz, akkor a 20% ig benn lehet még tartani. Ha hozza az ígért hozamok felét, akkor ezzel kiegészülve szép profit termelődhet a számlán. Ha hozza... Mindenesetre a spread visszaosztás nem ördögtől való, csak jelen esetben nem a számla kezelője, hanem az ügyfél kapja meg. Ez így szépen hangzik, de az is kérdés, hogy mennyi idő alatt termelődik vissza a kereskedésből a 20%!!! Ennek a mihamarabbi teljesüléséhez egy skalpolós rendszert kell járatni a számlán és folyamatosan kell kötni. Kíváncsi vagyok mi sül ki ebből! Kérnék észrevételt, hogyan jelentkezik ez a bónusz. üdv

hitetlenül 2012.09.11. 18:18:25

Diverzifikációnak lehet azt tekinteni ha ugyanannak a PERFECTO-nak különböző ujjonan előteremtett "termékei"-be fektetünk,akik,már ugyanilyen eredményeket közlő BASIC-al és PERFECTÓ-val már 23 százalékot elvittek a tőkénkből? /például nekem!/
Személyes kérdés? Mit csinálsz a Neked is 11% veszteséget okozó Perfecto-val,kilépsz és elviseled a veszteséget,vagy reménykedsz abban,hogy idővel visszahozzák legalább 0-ra

pjotr_75 2012.09.11. 19:41:59

Most nem azért, hogy minuszötöt megint @#&Ł$Łß-szogassam (elegen megteszik úgyis, hogy a Perfecto beépített ügynöke - hehe), de nekem ebben csak az szúrja még a szememet, hogy valakinek volt korábban már egy 3tgfx-es hozzászólása - talán kb. az én Premium-os csatlakozásom után kb. 2-3 hónappal - tehát május végén, június elején, többen felvetették, (köztük én is) hogy mi lenne, ha minuszöt további forex-befektetési lehetőségeket is felvázolna, elemezne, (én néha már-már könyörögtem érte, hogy elemezze ki a 3tgfx-et, vagy ajánljon diverzifikált lehetőségeket), ez sajnos 2 hónap alatt nem történt meg, jóformán semmi nem történt, csak a Perfecto számlavergődésének a publikálása.
Aztán mikor Perfecto szerződik a 3tgfx-el, akkor hipp-hopp, hirtelen van minuszötnek is ideje a 3tgfx-el foglalkozni - egyszerre legalább 3 3tgfx-es poszttal.

qqw 2012.09.11. 19:53:17

@pjotr_75: és mi ebben a meglepő? Hiszen már a MAM számla sem olyan rossz mint a korábbi elemzésekben. Ha nem válnak be az új számlák sem, akkor megjelenik a QuantumXXL is mint külsős számlakezelő, és minuszöt megint árnyal egy kicsit korábbi sarkos (és szerintem megalapozott) véleményén... :-)

minuszöt · http://kezeltszamla.blog.hu 2012.09.11. 21:13:02

@pjotr_75:
Nyáron pihentem, egyáltalán nem írtam semmilyen formában cikket. Ezt már az elején közöltem és bízom benne, hogy senki nem fog megkövezni érte:) Jövő nyáron se lehet másra számítani, sőt, lehet télen még elmegyek síelni is:) A cikkek most szaporodni fognak újra a régi tempó szerint, vagy még jobban.

A MAM-al kapcsolatban pedig nem is olyan régen írtam már:

"A MAM-al kapcsolatban 2 fontos dolog van, aminek meg kell felelni:
1. Az elosztási rendszernek lot vagy százalékos allokációban kell történnie. Ezeknél a rendszereknél láthatóak a kötések és a függőben lévő eredmények (balance/equity) Amitől teljesen kiakadtam és a Quantum végét is jelentette az a profit loss allokációs rendszer, az ennek az ellenkezője. Viszont a Perfectos számlákon lot allokáció van, ami nem hordoz magában semmilyen veszélyt.
2. fontos dolog az, hogy a pozíciókat szét lehessen kellően apró méretűre bontani, hogy igazságos legyen az elosztás. Ebben a Dukascopy a csúcs azzal, hogy 1 unitig, a legapróbb egységig bontják le az alszámlákra a kötéseket. Ettől csak egy kicsivel másabb a 3tgfx rendszere, ahol 10 unitig bontják le. Ez szerintem eleve egyedülálló, nem is láttam más metás brókercéget, ahol ilyen pontossággal tudnának allokálni. Sőt, az eredeti cikk megírásakor nem is tudtam, hogy ez lehetséges. Érzékeltetésként a különbség olyan mint ha 1.256.472Ft-nak a végét lekerítenénk tíz forint pontosságra és "csak" 1.256.470Ft maradna. Ez olyan triviális különbség, hogy nincs jelentősége. A Vantage-nél ennél kicsivel rosszabb, ott 1.000unitig osztanak szét, de tekintettel arra, hogy ott 5.000-től lehet számlát nyitni, és más típusú instrumentumokban kereskednek, ott se okoz számottevő eltérést.

De erről fogok is írni egy komplett cikket, talán még egy kicsit bővebben:)"

minuszöt · http://kezeltszamla.blog.hu 2012.09.11. 21:14:46

@hitetlenül:
1-2 napon belül írok róla cikket. Először végig veszem azokat az objektív szempontokat, amik fontosak lehetnek a döntésnél.

Long I tudó 2012.09.11. 21:27:00

@hitetlenül: Szia! A blog teljesen feléledt, mind szerkesztői/ mind látogatói oldalról. Mínuszöt elővette korábbi értékelését és az új számlákat is kielemezte, ami véleményem szerint átfogó képet ad, de a kedélyeket és az elégedetlenséget nem csillapítja. Ti befektetők jogosan vagytok csalódottak, mert jelenleg mínuszt mutat az egyenleg. Ez teljesen érthető reakció még akkor is, ha az elindításkor -50% ot is bevállaltatok- hozamgarancia és biztosíték nélkül! De hogy válaszoljak is a felvetésedre én már sokszor sok pénzt vesztettem az évek során, amit főleg a tőzsdén szenvedtem el. Ezekből mind tanultam és váltottam, amikor jónak láttam. Jelenleg is ebből élek és az ég világon nem akarok mással foglalkozni, mert a tőzsde a világ legnagyobb lehetősége!
A barátom is mínuszban van és ugyanazt tudom javasolni, mint Nektek. Deaktiváljatok! Ő megtette és a pénze egy részét berakja 2 számlába, amit más csapat kezel. A +tg fx et jól ismerem, megbízható felületet ad, ECn stb. Az egyes kereskedői csapatokat nem ismerem, de a MyFXbook alapján eredményesen kezelik a számlákat és a +20% al azonnali + t lehet elkönyvelni. Számomra teljesen világos, hogy a Premium számla nem fog holnapra visszajönni, mert a hozam kockázat arányt mérsékelni kell ilyenkor, hiszen a legfőbb cél, hogy a tőkevédettségi szintet ne érjék el a befektetők. Mert az egy cégnek az igazán rossz reklám.
Ebben a bevezetésben egy megoldást látok, amelyet a cég nyújt ügyfelei számára, hogy az őáltaluk kezelt számla veszteségét kompenzálni tudják. Ezt hamarabb is bevezethették volna és akkor nem itt tartanánk! Szerintem gondolja végig mindenki a lehetőségeit, de a végén mindenki oda fog jutni: nyerni akar! Az esély pedig így megvan rá!
üdv

nyugdijas64 2012.09.12. 08:12:16

@Long I tudó: Miért írod, hogy a +20 %-kal azonnali +-t lehet elkönyvelni? A leírás szerint a bonusz csak akkor íródik jóvá egy évnél hamarabb, ha előbb eléri a 20 %-ot, viszont ha egy év alatt sem éri el, akkor egy év után megáll. Azaz a 20 % nem fix, úgy is van írva, hogy "akár 20 %" is lehet.

forexess 2012.09.12. 09:37:50

@nyugdijas64:
A bónusz azonnal jóváíródik a számlán, a levétele van csak feltételhez kötve.
süti beállítások módosítása