Az Optimalizálás halála

Nagyon fontos kérdés, ami sokakban felmerül, elsősorban a robotokkal, másodsorban a mechanikus kereskedéssel kapcsolatban, hogy vajon miért nem tudnak tartósan nyereségesek maradni?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amióta megjelent a metatrader platform, hirtelen a nagyközönség számára is elérhetővé vált a programozott kereskedés és beindult az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő robot láz. Az expertek és a mechanikus kereskedés tökéletes szimbólumai a tapasztalt tőzsdések körében jól ismert "szent grál"-nak. Rendkívül csábítóan hat az a kép, hogy kitalálunk egy módszert, leteszteljük X évre és ha pozitív az eredmény a Bahamák homokpartján hasunkat süttetve kényelmesen dörzsölhetjük a tenyerünket. A terv mondhatni pofonegyszerű.

De mi ezzel a baj? 

A probléma abban rejlik, hogy ezek a módszerek optimalizáláson alapulnak. Ez azt jelenti, hogy kifejezetten azokat az együttállásokat keresik, amiket az elmúlt X évben összeredményként nyereséges kereskedés követett. Ha előkerül egy ilyen, azt tovább finomítják, amíg meg nem kapják azt az eredményt amivel a legtöbbet keresték volna az elmúlt X évben. Viszont ahogy a világ úgy a piac is folyamatosan változik. Az emberi természet lehet, hogy nem változik, de ha a körülmények amire reagál folyamatos változásban van, nem számíthatunk ismétlődő következményekre. A legtöbb robot eredménytelenségénél nincs is jobb bizonyíték arra, hogy a statikus stratégiák a megújuló piaci körülményekre képtelenek ugyanolyan eredményességgel reagálni. Néhány hétig vagy hónapig fenntartható, de utána meredeken átalakul a sikeresség. Ezért van az, hogy ha teszt során kapunk egy gyönyörűen felfele ívelő görbét, záros időn belül az éles kereskedésben meredeken irányt fog váltani. Az említett okok miatt óvakodjon mindenki a kizárólag teszteredménnyel bíró robotoktól.

 

Diszkrecionális kereskedés

Szélsőséges értelmezésben azt jelenti, hogy minden kereskedés ad hoc jelleggel, jobb esetben intuitív módon történik. Ez első hallásra katasztrófálisan hangzik, de megemlítek egy érdekes tényt. A telepátiával kapcsolatban már évtizedek óta végeznek kísérleteket, köztük azt, hogy ha le van fordítva két kártya, amiből az egyik piros, a másik fekete, a tesztalany el tudja-e találni, hogy melyik melyik. A tesztet számtalanszor megismételték már a föld legkülönbözőbb pontjain és a konklúzió az, hogy statisztikailag a véletlennél magasabb megbízhatósággal képes az ember eltalálni a megfelelő lapokat. Ebből akár az is következhetne, hogy ha az ember képes 50%-nál nagyobb arányban eltalálni a helyes irányt, akkor biztosítva is van a hosszútávú siker. A tőzsdén való kereskedésnek viszont csak egy apró eleme a megfelelő irány eltalálása. Az eredményesség sokkal inkább múlik a kockázatkezelésen, amit még véletlenül se lehet a véletlenre bízni. 

A gyakorlatban a diszkrecionális kereskedés ilyen szélsőséges megnyilvánulása a legkevésbé jellemző, sokkal inkább igaz az, hogy a kereskedést szabályok övezik. Előre meghatározott szabályok alapján történik a kockázat kezelés és a legtöbb esetben a pozíció felvételére és menedzselésére is ki van dolgozva több stratégia.

De ha ugyanúgy alkalmaznak konkrét szabályokat mint a mechanikus kereskedésben, akkor mi a különbség?

A különbség abból áll, hogy a szabályokat rugalmasan kezelik és egyedi elbírálás alá veszik, hogy egy stratégiát alkalmazzanak vagy ne alkalmazzanak. Ez lehetőséget nyújt arra, hogy alkalmazkodni lehessen a változó piaci körülményekhez. Egyedi lehetőségeknél, egyedi módszereket lehessen alkalmazni. 

Mivel az esetek túlnyomó többségében a diszkrecionális kereskedés is szabályokon alapszik és az egyes kereskedéseket mindig alátámasztja valamilyen érvrendszer, a legtöbben a diszkrecionális kereskedés alatt valójában a diszkrecionális és a mechanikus kereskedés különböző arányú kombinációját értik.

 

Folytatás következik hamarosan...

A bejegyzés trackback címe:

https://kezeltszamla.blog.hu/api/trackback/id/tr214287086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

minuszöt · http://kezeltszamla.blog.hu 2012.03.26. 11:56:04

@Hiteles007:
Kedves Hiteles007!
A pofátlanságnak van egy olyan határa, amit már nem tudok tolerálni. Telenyomod a spameddel a blogot és miután kitörlöm, pár óra múlva újra összepiszkítod. Sajnos hétvégén nem voltam itthon és csak most tudok rá reagálni. De ha ilyen eszközökhöz kell folyamodnak, azzal magad és a termékedet is minősíted.
süti beállítások módosítása