Az aranyat mind a mai napig az egyik legnépszerűbb befektetési termékként tartják számon. De vajon miért örvend ekkora népszerűségnek? Tényleg ennyire biztos lábakon áll az aranybefektetés, vagy bukhatunk is rajta?

gold.jpg
Ahhoz, hogy teljes legyen a kép, nem árt tisztában lenni néhány érdekességgel. Annak ellenére, hogy az arany kitermelése több ezer évre vezethető vissza, az eddig felszínre hozott 170 000 tonna arany 80%-át az utóbbi 100 évben bányászták ki. A teljes aranykészlet elférne egy 21x21x21 méteres kockában, melynek több mint 1/3 része köthető befektetésekhez vagy tartalékokhoz.

Nem is olyan rég aranykorukat élték az aranybefektetésekre csábító lehetőségek, különböző értékesítési hálózatokat építettek fel egyszerű arany alapú befektetésekre és mivel a hosszú távon gondolkodók rajongtak értük, így ezek igen jól mentek. Egy tíz évre szóló grafikonnal valóban nem volt nehéz befektetésre bírni a potenciális ügyfeleket, az emberek már azt számolgatták, hogy ha hasonló növekedés lesz a következő 10 évben, hányszorosára fog növekedni a vagyonuk.

 arany_10_ev.jpg

Arany árfolyama (2003-2012 végéig)

 

A hálózat rendszerű befektetéseken túl is számos lehetőségünk van pénzünk arannyá tételére.  Vásárolhatunk aranyrudakat, amelyek között igen felkapott az 1 kg-os befektetési aranyrúd, azonban  ha esetleg ez elérhetetlen lenne, kiváló alternatívaként szolgálnak a fizikai aranyban gondolkodóknak az arany lapkák, a befektetetési aranyérmék vagy akár az arany ékszerek. Egyéb lehetőségként szóba jöhetnek az arany certifikátok, melyeket fizikai aranyról állítanak ki, az arany befektetési alapok, amelyek számos arannyal kapcsolatos befektetést foglalnak magukba diverzifikált formában, de akár konkrét aranybánya-társaságok részvényeit is megvásárolhatjuk, amely értelemszerűen 1-1 társaság sikereit, avagy kudarcait követi le. Manapság igen közkedveltek az arany ETF-ek, vagyis a tőzsdén kereskedett alapok, valamint a határidős termékek is a nemesfémek piacán.

Ahhoz kétség sem fér, hogy igen csábító volt az utóbbi több mint évtizedes emelkedés, ezért sokan egyfajta garanciának könyvelték el a jövőre nézve... tévesen.  Decemberben a 12 éve tartó emelkedés után először zárt alacsonyabban a januári nyitóértéknél az árfolyam, bár tavaly sem kellett volna sok ehhez.

De mitől szakadt be ekkora rally után?

A válság óta jelentősebb részvényindexek folyamatosan emelkednek, némelyek olyan magasságokba, ahol ezelőtt még sohasem jártak. A részvénypiacok szárnyalása a jó befektetői hangulat egyenes következménye, így törvényszerű, hogy a pénz előbb utóbb az alacsony kockázatú eszközökből a magasabb kockázatúakba áramlik - így pont a korábbi évek stabil instrumentumai válnak kockázatossá. Amikor a leginkább elrugaszkodottabb célárakat jósolták az aranynál pont akkor igazolódott be a híres mondás, miszerint a fák nem nőnek az égig.

 3_ev.jpg

Az utóbbi 3 év mozgása

 

Az arany árának esése nem csak a magánbefektetőket rövidítette meg, komoly veszteségeket okozott az IMF-nek és a jegybankoknak is, különösen ahol nagyobb készleteket halmoztak fel a korábbi években, mint például Svájcban, ahol 15Mrd CHF-kal érnek kevesebbet az aranytartalékok idén. Külön érdekesség, hogy az árfolyamára csak elvétve találkozni a mindenkori szintnél alacsonyabb célárakkal, és hogy miért mindig magasabb célárakat publikálnak a befektetési bankok, azt az előző példa után nem nehéz kikövetkeztetni.

Az utóbbi idők gyengélkedése miatt azért nem temetném véglegesen az arannyal kapcsolatos lehetőségeket. Jelen helyzetben két esetben látom fordulat esélyét az aranypiacon. Az első szcenáriót az újabb szárnyalásra egy következő válság előszelében látom, hiába bizonyította mostanság a spekulatív mivoltát, a fejekben még mindig a stabilitás szóval párosul leginkább az arany fogalma. A következő eshetőséget a világszerte zajló kamatcsökkentések adják, mivel az ezáltal értékmegőrzést sem teljesítő bankokból a kockázatkerülő nagytőkéből bőven fog átforogni az alacsony kockázatú alternatívának tartott aranyba is, ez pedig önmagában egy folyamatot indíthat be.

A piaci hangulat fordulásánál egyéb nemesfémekbe való invesztáláson is érdemes lesz elgondolkodni, mint például az ezüstön, amely nagyobb mértékű esésen van túl az aranynál és az ipari felhasználása is egyre inkább nő, amely még nagyobb felértékelődést okozhat.  

ezust_arfolyam.jpg

Az ezüst árfolyamának alakulása

Lehet jó befektetés is az arany, de ahhoz majdhogynem hibátlan ütemben kell piacra lépnünk és látnunk kell a pénzárambeli összefüggéseket. Manapság már jóval spekulatívabb jellegű befektetési eszköz, mint néhány évvel ezelőtt, de ez a jelentősebb piaci hangulattal, eseményekkel, trendekkel együtt változhat, hiszen még így is az egyik legjelentősebb menedék befektetésként tartják számon a befektetők, az pedig hogy mi történt az utóbbi néhány évben gond esetén hamar törlődni fog az emlékezetekből.

A bejegyzés trackback címe:

https://kezeltszamla.blog.hu/api/trackback/id/tr765820998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása