Az elemzésekben általában japángyertyás grafikonnal találkozunk, ami azzal magyarázható, hogy ez a grafikontípus hordozza magában a kellő mennyiségű információt. A történelmi hátterének a megismeréséhez egészen az 1700-as évekig kell visszamennünk, amikor a rizs árának alakulására születtek az első spekulációk – ekkora tehetjük a technikai elemzés kezdetleges megjelenését. Az alapokat egy gazdag rizstermelő család utódjának, Munehisa Homma (1724-1803) nevéhez köthetjük, aki 1750-re átvette az irányítást a családi birtokok felett és a határidős rizs piaccal kezdett foglalkozni. Folyamatosan figyelte az árakat és a kereskedők viselkedését, mielőtt kialakította a kereskedési technikáját. Miután megismerte a piac lélektanát és felismerte a trendeket, ezt grafikus formába is át tudta ültetni, megalkotva a japángyertyás grafikon elődjét. A technikája olyan sikeresen működött, hogy hatalmas vagyont halmozott fel és a tokiói rizspiac meghatározó szereplőjévé vált. Korabeli feljegyzések szerint egyhuzamban 100 nyerő ügylete volt. Sikereinek, és hatalmas vagyonának köszönhetően a császár szamuráj tisztséggel jutalmazta.

Most nézzük át milyen nélkülözhetetlen információkat tartalmaz a japán gyertya! Eléggé beszédes a korábbi ármozgásokról, mivel egyetlen gyertya is magában hordozza a nyitó, záró, maximum és minimum árat egy adott időintervallumban. A korábban igen nagy népszerűségnek örvendő bar chart-tal ellentétben igen szemléletesen jeleníti meg a gyertyatesten az elmozdulás irányát is. 

 

japangyertya.jpg

A japán gyertya felépítése

 

 

Igen nagy népszerűségnek örvend az 1-1, vagy 2-3 gyertyából álló formációkból való következtetés a várható elmozdulás irányára is. Számos ismert formáció létezik, amelyek utalhatnak döntésképtelenségre, trendfordulóra, vagy éppen egy erős trendben is ki lehet szúrni az erre jellemző gyertyákat.

Manapság már a japán gyertyák az elemzések szerves részeit képezik, nem igen találkozhatunk már részvény, vagy devizapár elemzéssel, ami nem japán gyertyás grafikonon készülne, mondhatni már-már elképzelhetetlen gyertyákban hordozott információk nélkül dönteni technikai alapon 1-1 kereskedésről.

Forrás: http://trader.portfolio.hu/tozsdeszotar/kereskedesi-szotar/japan-gyertya

Money-To-Burn-Candle.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kezeltszamla.blog.hu/api/trackback/id/tr85426085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása