moneyoutthewindow.jpg

Ma megjelent egy hír a magyar államadósságról, ami több érdekes dolgot is von magával. A hír szerint a magyar kötvények 10%-a magánkézben van, név szerint a Franklin Templeton befektetési alap tulajdonolja. A hír érdekessége azonban egy a sorok közt elrejtett apró tény, ami megérdemli, hogy néhány mondat erejéig foglalkozzunk vele.

A befektetési alap kedvence a 2011-ben kibocsájtott 10 éves USD kötvény. Ez nem is csoda, hiszen ekkor a magyar  állam 6,375%-os garantált éves hozammal vert magát súlyos adósságba, miközben USA-ban a FED 0,25%-ra tartja a kamatokat. Ez azt jelenti, hogy amíg amerika a saját USD alapú kötvényeit 0,25%-os éves kamattal adja el, addig Magyarországnak ugyanilyen kötvényekért 6,375% kamatot kell fizetnie. Ez több mint a 25-szerese az amerikai fizetési kötelezettségnek!


Ezek után érthető, hogy a világ egyik legnagyobb befektetési alapjának miért pont a 10 éves magyar USD kötvények a kedvencei...

Az eredeti cikk: http://www.napi.hu/tozsdek-piacok/szazmilliardokat_fizetett_magyarorszag_a_kotvenyspekulansnak_itt_az_uj_adat.543109.html

A bejegyzés trackback címe:

https://kezeltszamla.blog.hu/api/trackback/id/tr325041643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása