Fáraóktól brókerekig

A cégvezetőknek, jól működő üzletembereknek és általában a sikeres embereknek van egy jól bevált irányelve, amit a szervezésben előszeretettel alkalmaznak: 

Minden feladatot, amit más is meg tud csinálni, azt mással kell megcsináltatni, feltéve ha van rá lehetőség... (Ez alól kivétel, amit nem akarunk mással csináltatni)

Erre az egyszerű gondolatra épülnek vállalati hierarchiák és a kapitalizmusnak sok eleme. A hierarchikus szerkezetnek azonban ennél sokkal régebb óta, több ezer éve a részét (alapját) képezi. A vezetőknek, akiknek lehetőségük volt munkásokkal dolgoztatni, a monoton feladatokat mind továbbhárították. Egy cipőgyár igazgatója nem fog bele a soron a cipőfelsőrész készítésbe és a fáraók sem maguk építették a piramisokat. A jobb képességű emberek így hatékonyabban tudtak működni.

Az ipari forradalommal az elv változatlan maradt, de mégis jött egy radikális változás: az emberi munkát lecserélték gépekre! Ettől fogva az ember már csak azt látta el, amit a gép nem tudott megcsinálni vagy, amit géppel drágább volt megcsináltatni. A számítástechnika és az internet megjelenésével pedig egy újabb ugrás következett. Számtalan olyan szakma jött létre vagy alakult át, aminek az alapját az informatika és a programozás adta. A találmányokra épülő találmányok és a munkafolyamatok automatizálása annyira a mindennapjaink részét képezik, hogy olyan természetesnek vesszük őket, mint ha mindig is így éltek volna az emberek. 

A munkában az automatizálás nem csupán a hétköznapi élet kényelmi igényeit elégíti ki. Folyamatok gyorsabban és pontosabban elvégezhetővé váltak. Az ember mint kockázati faktor javítható lett. A tőzsdei kereskedésben ez pedig óriási előnyt jelent!

Diszkrecionális kereskedés és automatizálás

Az ésszerűség azt diktálja, hogy ahol egyszerűsíteni/automatizálni lehet, ott azt meg kell tenni. Ez így van a kereskedésben is. A magán traderek, de elsősorban az intézményi befektetők az automatizálás előnyeit lehető legmélyebben integrálják annak érdekében, hogy jobb eredményt tudjanak elérni, biztonságosabban. Ha például egyedi döntés alapján meghatároztak egy belépést, viszont a kilépésre már fix szabályok vannak, akkor ez egy programozható folyamat. A belépést elvégzi a bróker, a kilépést pedig ráhagyják a gépre. Így nem kell aggódni, amiatt, hogy a kereskedő rossz napja, profitéhsége, veszteségtől való félelme vagy éppen az izzadó tenyere miatt nem fogja magát tartani az előre meghatározott kilépési stratégiához. A risk és money managementnél még nagyobb szerep jut az automatizálásnak. Lehetőség van felkészülni váratlan események gyors és precíz reagálására. Ha például beüt egy nagy krach a piacon, programok segítségével lehet zárni minden kereskedést (és esetleg fordítani). Ilyen jellegű védelmeket használnak a legnagyobb alapok is. 

A robotok tehát nem helyettesítik, csupán kiegészítik az embert, hogy együttesen jobb és biztonságosabb eredményt lehessen elérni.

Ami az emberre marad az a piacon végbemenő változások és egyedi lehetőségek felismerése, a szabályok felállítása, ami alapján a programok működhetnek, a kontroll és a döntés!

A bejegyzés trackback címe:

https://kezeltszamla.blog.hu/api/trackback/id/tr354352201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása