Számlánk kezelését több módon is átruházhatjuk a kiválasztott menedzserre. Ez a bejegyzés ennek a folyamatnak a lehetséges technikai megoldásairól szól. 

Mi az a PAMM? (Percent Allocation Management Module)

Más néven egy olyan technikai megoldás, aminek a segítségével a menedzser egy összevont számlát látva tud kezelni korlátlan mennyiségű alszámlát (kezelt számlát). A "mester" számlán nyitott kereskedések és azoknak az eredményei olyan arányban oszlanak szét, amilyen arányban kiadják a teljes tőkeméretet. 

Mi az a MAM? (Multi Account Manager)

Ez egy olyan szoftver, aminek a segítségével a menedzser egyszerre több számlát tud kezelni. Szabályozni tudja, hogy a kezelt számlákon százalékos arányban legyenek szétosztva a kereskedések vagy mindenhol ugyanakkora nyíljon. Lehetősége van arra is, hogy eltérő módon kereskedhessen az egyes számlákon.

Mi a különbség?

A két megoldás elsőre majdnem ugyanaz, azonban van különbség. A legnagyobb az, hogy a MAM olyan számlákat kezel, amik a klasszikus kereskedésben használt számlák kondícióival bírnak. Ez akkor jelent problémát ha kisebb méretre akarja lebontani a kereskedéseket, mint amekkora a minimálisan használható kötésegység. Az ilyen esetekben nem tud pontosan elszámolni. Ezt a kihívást azonban van olyan brókercég, aki kiválóan tudja kezelni fejlett pontos elosztási rendszerrel. 

Mi fontos még?

Az eredmények kétféleképpen jöhetnek létre a számlán.

  1. Közvetlenül a befektetői számlán nyílnak a kereskedések. Minden tranzakció pontosan látható, egy befektető távozása nincs hatással mások eredményére.

  2. A kereskedések egy gyűjtőszámlán nyílnak és csak záráskor az eredményük kerül szétosztásra. A befektetés valós értékét nem lehet tudni és bármikor kiderülhet, hogy már alig vagy egyáltalán nincs a tőkéből. 

 

 

Egyebek...

A kezelt számla alá tartozhat még egy olyan típus is, amiről idáig nem esett szó. A nem professzionális egyszemélyes menedzserek korlátozott, néhány fős ügyfélszám mellett, kezelhetnek számlát úgy is, hogy egyszerűen csak kapnak hozzáférést egy kereskedői számlához. Ilyen szerintem csak amatőrök vagy baráti körök között fordul elő. Már 5 számlát is rendkívül nehéz menedzselni így. A lassúság és a fokozott emberi hibaarány pedig tovább növeli a kockázatot.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kezeltszamla.blog.hu/api/trackback/id/tr953338888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása