A backtesztelési témát korábbi cikkekben már elkezdtük körüljárni, amelyekben rávilágítottam hogy melyek azok a helyzetek, amikor különösen fontosak a tesztelési eredmények és hogy mennyire hagyatkozhatunk ezekre. Az alábbi írás azoknak készült, akik még mindig a Metatraderbe beépített kiegészítés nélküli alap eljárást végzik, majd ezt követően megdöbbenve veszik tudomásul, hogy nem sok az összefüggés a teszt eredményeként kapott profitgörbe és az éles eredmények között. Ez az észrevétel sajnos gyakran súlyos veszteségeket követően szokott felmerülni, de ideje ennek elejét venni.

Arra már korábban is felhívtam a figyelmet, hogy ajánlatos helyén kezelni az expert advisor-ok múltbéli teljesítményeit, még akkor is, ha ezek pontosak, pláne ha még a tesztekhez felhasznált árfolyamadatok sem teljesen valóságosak. Ezekre inkább iránymutatásként érdemes tekinteni, mint 100%-os jövőre vonatkozó prognózisként. 

testvslive2.JPG

De mi lehet a gond az adatokkal?  Az MT4-es platformunk biztosít lehetőséget számunkra, hogy a programon belül tudjuk frissíteni az árfolyamadatokat a tesztelésekhez, amely menüt az F2 leütésével könnyedén előhívhatunk, és itt a kiválasztott instrumentumra a szükséges idősíkot könnyedén frissíthetjük. Ekkor az adatokat nem a brókerünktől fogjuk megkapni, hanem a Metatrader gyártójának, a Metaquotes szerveréről. Ezzt_cheat.pngel még önmagában nem is feltétlen lenne probléma, ha ez megfelelne a valóságnak, a helyzet viszont az, hogy
 ezeket előszeretettel 'kozmetikázzák'. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy az olyan rendkívüli mozgásokat, amelyeken sok robot elvérzik nagy gonddal teszik utólag meg nem történtté. Ha egy teszt során ugyanazokkal a körülményekkel és beállításokkal dolgozunk, akkor elméletileg egyeznie kéne az eredménynek a kiválasztott időintervallumra, azonban ha ez mégsem így van, attól még nem feltétlen nálunk van a hiba, azokat az adatokat bizony megváltoztatták. És hogy ez miért jó a gyártónak? A Metatrader 4 még ma is a legnépszerűbb platform a 'kiskereskedők' körében, szinte minden bróker kínálatában megtalálható. A gyártónak érdeke, hogy minél többen használják a termékét, a brókereknek pedig, hogy minél több éles kereskedést indítsanak a cégüknél. Ha egy módosítással a robotok nagy része szebb számokat fog produkálni, akkor a programon keresztül mozgó pénzeszköz mennyisége is emelkedni fog, mivel az experteken dolgozók természetesen szeretnék zsebükben érezni a munkájuk gyümölcsét.

testvslive1.JPG

 Ahhoz, hogy ezt kiküszöbölhessük minőségi árfolyamadatok alkalmazására lesz szükségünk a tesztelési eljárás során. Ha nincs lehetőségünk naplózni a saját brókerünk ármozgásait, vagy pedig nem szeretnénk éveket várni a megfelelő adatmennyiséghez, akkor ideális választás, ha a nagy múlttal rendelkező Dukascopy árfolyamadatit vesszük kiindulási alapnak a munkánkhoz. Ezek ingyenesen letölthetőek a Dukaskopy szerveréről,ráadásul óránként frissülnek, így a piacon fellelhető ingyenes lehetőségek közül messze a legjobb választás. Ezeket az adatokat a legegyszerűbben a Tickstory Lite nevű programmal importálhatjuk be az MT4-ünkbe. A teszteléshez ajánlatos egy új, teljeset_hq.JPGn tiszta Metatrader-t telepítenünk. A TSL beállításaiban párosítsuk ezzel az installációval a segédprogramot, majd válasszuk ki a kívánt instrumentumot, amelyre szeretnénk letölteni a korábbi mozgásokat. Közvetlenül frissíti az adatainkat a program, ha az 'Exportálás MT4-be...' beállítással kezdjük el a letöltést, amely az időintervallum kiválasztása és az adott devizapár vagy index tulajdonságainak beállítása után megindul. Ilyenkor türelemmel kell lennünk, ugyanis nem kis adatmennyiségről van szó, főleg több évre visszamenőleg, így órákig is eltarthat a folyamat. Ha elkészült a letöltés fontos, hogy a programból indítsuk el a platformunkat, amelyet F8-as billentyűvel tehetünk meg legegyszerűbben. Ha mindent jól csináltunk a korábbi 90 százalék, vagy még alacsonyabb érték helyett 99.90% fog megjelenni a profitgörbéken az adatok pontosságára vonatkozó sorban. Ha elsiklunk akár egy részlet felett is, könnyen meglehet, hogy nem a várt eredmény fog megjelenni, így fontos az aprólékosság és a precizitás az adatok letöltésekor is.

 test_99_1.jpg

Ha pontosan tudjuk mérni stratégiáink múltbéli teljesítményét, már egy lépéssel közelebb kerültünk a sikerhez, bár jobban megállja a helyét ha inkább azt mondom, hogy már nem a sötétben tapogatózunk. Ha ezután is gyökeresen más eredmények születnek élesben, annak lehet az oka a piac ütemének a változása, vagy éppen a lassú teljesülés és a sok csúszás/csúsztatás, amely esetében érdemes elgondolkozni, hogy valóban a megfelelő brókernél vezetjük-e a számlánkat.

Előzmény: Mi alapján válasszak forex robotot, avagy mennyit ér a jó backtest?

Pénteken az igen pozitív NFP-nek köszönhetően 170 pipet mozdult el trendirányba az euró dollár keresztárfolyam. Az adat a pozitív várakozásokat is túlszárnyalta, 248 000 munkahelyet teremtettek Amerikában a mezőgazdaságot nem számolva a várt 216 000 helyett. A beszakadást tegnap visszakorrigálta a keresztárfolyam de ma ismét trendirányba kapott lendületet a devizapár, miután megtörte az órás korrekciós trendet, így folytatódhat tovább a dollár erősödése az euróval szemben.

  

1007eurusd.JPGEUR/USD H1

A Perfecto FX Emerald számlát kezelő kereskedői immár a font erősödését euróval szemben is letradelik, a korábbi dollárral szembeni kereskedések után. Nézzük át hosszabb távon is a chartot! 

 

0930eurgbp.JPGEUR/GBP W1

 

Megállíthatatlanul erősödik a font az euróval szemben, főleg mióta eldőlt a népszavazáson, hogy a skótok továbbra is az Egyesült Királyság részei maradnak. Hetes idősíkon egészen a célárzónáig érkezett meg az EUR/GBP árfolyam, miután több mint egy évvel ezelőtt lefordult a trendvonalról a devizapár. Az eső trend továbbra is kitart, azonban itt már jóval kisebb a hozamelvárás, mint a tavalyi forduló során, ahol a jelenlegi szintekig lehetett levárni az ármozgást. A hetes trenddel való szembemenésnek napos trendforduló esetén lenne értelme hosszabb távon, bőven hagyott teret magának az árfolyam felfelé, de mindenképp tartsuk szem előtt, hogy a trendcsatorna alja még bő 300 pontra húzódik, amely a korábbi alj szintjének letörése és újabb mélypont kialakulása esetén elérhetővé válik.

 

 

Előzmény: Kereskedések áttekintése + EURGBP chart

EUR/USD áttekintés rövidtávon

Címkék: trend trade EURUSD

2014.09.03. 10:04

Eső trendben fordítós alakzatot rajzolt ki az EUR/USD chart. Órás idősíkon alakult ki fordított fej-váll alakzat enyhén ferde nyakvonallal, amelynek kitörésekor ideális lehetőséget adhat az alakzatokra is kereskedők számára. SL a jobb váll alatt, Célárzóna: 1.3163-1.3175 között. NE Feledjük, hogy a kötés szembemegy a trenddel, ezért a kockázatot is ennek fényében alakítsuk! Egyelőre még a nyakvonal alatt mozog, így csak kitörés után lesz érdekes az alakzat. Sikeres kereskedést kívánok!

eurusdh1-.JPGEUR/USD H1

Elmejáték

 Az előadás záró harmada természetesen a pszichológiáról szólt, ezen a területen is évtizedek tapasztalatát próbálta meg belecsempészni néhány órába a guru. Véleménye szerint az elme kontrollálása egy olyan dolog, amelyet bárki meg tudna tenni, de a legtöbb ember mégsem teszi.

Schafermeier arra jött rá, hogy rossz kérdéseket tesznek fel maguknak az emberek, ezáltal nem a sikert hozó gondolatok mozgatják őket. Ha leül a trader kereskedni és azt kérdezi magától, hogy 'Hogyan tudom elkerülni a veszteségeket?' akkor eleve a veszteségre gondol, erre pedig nem a kereskedés során kellene összpontosítani, hanem maximum a hétvégi stratégiafejlesztéskor.

b6.jpg

Fontos, hogy reális, de kihívást tartogató válaszunk legyen a 'Mi a célom?' kérdésre. Ne akarjuk elkapni az összes piaci mozgást, inkább kérdezzük meg, hogy 'Hogyan keressek pénzt bizonyos szituációkban?'. Ne azt nézzük, hogy miért alakult ki az a mozgás, hanem hogy hogyan reagáljunk rá. Talán ez az egyik legfőbb dolog, ami megkülönbözteti egymástól a profi és az amatőr tradereket - a profik nem gondolkoznak máshogy, egyszerűen csak a helyes kérdéseket teszik fel maguknak.

 A guru szerint a sikeres kereskedés és személyiség alapfeltétele, hogy nem kell elkerülni a kockázatot, hanem el kell fogadni azt és meg kell tanulni kezelni. Egy vesztes kereskedésből érzelmi diszkomfortérzet nélkül kell tudni kiszállni. Amíg nem megy a teljes érzelmi kontroll, addig akár egy nap alatt elpusztíthatjuk egy teljes évi munkákat. Ennek tökélyre fejlesztéséhez nagyon sok gyakorlásra van szükség és az így összegyűjtött tapasztalatot kell átkonvertálni egy sikeres rutinná - mindenre kell hogy legyen egy forgatókönyvünk, amit előre megterveztünk.  Ha kialakul egy rutin, amellyel automatikusan reagáljuk le a váratlan eseményeket is és mindeközben a megfelelő kérdéseket tesszük fel magunknak akkor már nagyon jó úton haladunk a sikeres traderré válás felé, de mindezek mellett elengedhetetlen az elkötelezettség. Napi 10 percnyi időbefektetéssel még senki  nem alkotott maradandót a szakmájában. Ezt magunkban kell tisztáznunk, hogy mennyire fontos, hogy sikeres kereskedők legyünk, majd a céljaink szerint kialakítanunk az életvitelünket.

 

Érzelmi kontroll

 "Olyanná kell válni mint Mr. Spock." (Mr Spock a Star Trek egyik leghíresebb karaktere, akinek egyáltalán nincsenek érzelmei.) Ez eleinte jól is hangzik, de nem igaz, mert a csúcsteljesítmény kapcsolatban áll az érzelmekkel, a csúcsteljesítmény utáni vágy az ami hajt ennek eléréséhez. Persze a legrosszabbat is ez hozza ki belőlünk, de az érzelmek a motiváló tényezőink.b7.jpg

A félelem sem ellenünk van, hanem mellettünk:  a tudatalatti ezzel az érzéssel próbál megvédeni minket.  Fel kell tudnunk ismerni a jelzéseket amelyeket érzelmi úton kapunk. Ha teljes mértékben felkészültünk a kereskedéshez és meg tudjuk engedni, hogy pénzt veszítsünk, akkor nincs helye belső félelmeknek. Ha mégis érzünk, az nagy valószínűséggel külső körülmény miatt van, amit ki tudunk iktatni.

 A frusztráció szintén egy nagy motivációs tényező.  Ha nem érzünk diszkomfort érzetet akkor nem változtatunk semmin. Ha legközelebb frusztrációt érzünk gondoljuk át, hogy min kell változtatnunk, hogy közelebb kerüljünk a célunkhoz.

Érzelmeink kontrollálásához egy négylépcsős folyamatot kell elvégeznünk. Első lépcsőként be kell azonosítanunk pontosan az érzelmet, nem mindegy például, hogy a csalódottság vagy éppen a frusztráció gyökereit keressük.  Ezt követően elemezzük mi az üzenete az érzésnek és tartsuk szem előtt, hogy a tudatalattink segíteni próbál, nem próbál minket szabotálni. Minden érzés mögött van egy pozitív szándék, amit fel kell ismernünk. Harmadik lépcsőként fontos, hogy reagáljunk az érzelemre, mert ha csak a figyelmünket tereljük el attól még nem fog megszűnni, hanem épp ellenkezőleg, még inkább felerősödik. Ha megvagyunk akkor teszteljük le magunkat, hogy sikerült-e teljes mértékben kiiktatnunk, ha nem akkor elölről kell kezdenünk az egész folyamatot, ahhoz hogy sikeresen kordában tudjuk tartani, vagy pedig a javunkra fordítsuk érzelmeinket.

  

b8.jpg

 

Remélem sikerült közelebb kerülni mindenkinek legalább egy kevéssel a sztárkereskedő sikerességének titkához és hatékonyan fogjátok átültetni az itt leírtakat a kereskedésetekbe és az élet minden területére. Birgert közelebbről megismerve elmondható, hogy titok talán nincs is, a siker kulcsa a tőzsdén is a célok helyes kitűzése és a nagyfokú elkötelezettségek ezek eléréséhez. Meg persze a precíz, alapos német tervezés...

 

Előző részek:

A kereskedőguru visszatért I.

 A kereskedőguru visszatért II.

 

 

Kereskedés hírekre

 A range és trendelleni kereskedésről ebben az előadásában nem tért ki részletesen, a hírkereskedésekről osztotta meg még a tapasztalatait, de hangsúlyozta, hogy kizárólag haladó és profi kereskedőknek ajánlja. A hírekkel kapcsolatos megfigyelésit úgy összegezte, hogy kevés az olyan hír, amely képes trendet fordítani: általában az adat publikálását követően megjön a volatilitás, majd miután lecsengett, a nagyobb mozgás folytatódik, a trendirány. Erre lehet kereskedési stratégiákat alapozni, de a nagyobb mértékben piacbefolyásoló híreket, mint például a jegybanki adatok és döntések, vagy az NFP stb., Ő is jobban szereti csak figyelni.

b3.jpg

Ennek az az oka, hogy tudja, hogy kik léphetnek ilyenkor piacokra és milyen infrastruktúrával rendelkeznek.Itt elsősorban a nagy bankházakat említi, akik hajlandóak milliókat, vagy akár milliárdokat is áldozni azért, hogy ők legyenek a leggyorsabbak a piacon.  A legjobb szakembereket és a legmodernebb technológiát alkalmazzák annak érdekében, hogy a HFT robotjaikkal minél előbb piacra léphessenek. Amikor közlik a hírt, a robot egy milliszekundum alatt értelmezi és benyitja rá a pozíciót, mire az otthoni kereskedőkhöz eljött a hír és reagálni tudnának, akkor már zárják a nagyok a pozíciókat, kitömve velük a kicsiket. Még az előre berakott megbízásokkal sem lehet felvenni velük a versenyt, mivel egyrészt nem ott fog teljesülni, ahol azt szeretnénk, másrészt pedig az irányt sem tudjuk előre, így hosszú távon ez súlyos veszteségekkel csökkentheti a számlaegyenlegünket.

 

 

A kulcselem

 Ha valakit megkérdeznénk, hogy mi a legfontosabb számára a kereskedésben szinte biztos, hogy a belépést fogja választani, mivel a szakkönyvek nagy részében is ezt taglalják. Pedig valójában a belépés csak egy eleme a stratégiának, semmi több. Mint ahogyan a kilépés is nagyon fontos, mivel akkor dől el hogy mennyi profitot is realizálunk valójában, de ezek egyike sem tartozik azok közé, amelyek az áttörést hozták Birger számára. Hosszú időn keresztül vesztett a tőzsdén, majd éveken keresztül volt nullszaldós kereskedő, majd amikor felfedezte a kulcsot, akkor jöttek az igazán átütő sikerek. A kulcs pedig nem más, mint a pozícióméretezés. Ennyire egyszerű lenne? Természetesen itt is összetett dolog van a háttérben, a helyes méretet maximum látszólag egyszerű megtalálni. Ha minden körülmény megfelelő, Birger az általa meghatározott maximális mérettel nyitja a pozícióit, így minden adott arra, hogy az agresszív kereskedési technikájával kihozza a piacból a maximumot. Ehhez fontos számára, hogy mentálisan és fizikailag is rendben legyen, ha ez nem teljesül vagy esetleg zavaró körülmény is van, akkor máris csökkenti a méretet.

b4.jpgA piaci mozgásokat is figyelembe veszi az ideális méret kiválasztásához, ha szépen trendelő piacról van szó, akkor nem habozik nagyokat nyitni, ha viszont átfordul csapkodásba akkor Birger is óvatosabbá válik. Még néhány egyéb tényező mellett a számlája profitgörbéjét is folyamatosan figyeli, ha azt látja, hogy formában van és jól megy a kereskedés, akkor bátrabb lesz, de persze csak az előre meghatározott mértékig. Saját sikerét az alapos pozícióméretezési tervezésnek tulajdonítja, minden forgatókönyvre megvan a megfelelő méretű kötésegység. Ha semmi sem jön össze éppen, akkor képes akár huzamosabb ideig a teljes méret tizedével kötni és ez meggátolja abban, hogy drasztikus visszaesést okozzon 1-1 rossz széria. Nem csak a kötésméretben épített ki védelmet a nagyobb visszaesések ellen, hanem annak is szigorú határok vannak szabva, hogy mennyit bukhat el egy nap maximálisan, de ez a teljesítménnyel együtt szintén változhat; tehát ha kihasználja a maximális veszteséget, akkor következő nap szűkebbre van szabva a tér, majd harmadnap még inkább visszább fogja a veszteséget, ennek köszönhetően alaposan kordában tudja tartani a bukókat, a nyereségeknek viszont nem szab határt, csak úgy, mint ahogy azt egy egyszerű pozíciónál kell csinálni.

 

 

Kereskedés piramisokkal

 A hatástöbbszörözést nem csak a pozícióméretekkel éri el, hanem piramisjellegű pozícióépítést is alkalmaz, így végeredményben el tudja érni, hogy a kötései 10%-a adják a teljes eredménye 90%-át.

b5_.jpg

Az építkezés során ügyel rá, hogy egy pillanatra se legyen nagyobb kockázatban az eredetileg kiszámítottnál és kizárólag akkor kezdi nyitni az újabb és  újabb kötéseket, ha adottak a feltételek. A rákötéseknél sem egyszerűen fixen növekvő méreteket alkalmaz, hanem a kockázatokhoz igazítja, így jobban tud ügyelni rá, hogy az idő és az ármozgás előre haladtával egyre inkább csökkenjen a kockázat az adott pozíciókötegen. Részzárást soha nem alkalmaz a piramis jelleggel felépített pozíciók likvidálására, az összeset egyszerre zárja le.

 

 

Előző rész:

A kereskedőguru visszatért I.

 Folytatás:

 A kereskedőguru visszatért III.

Ettől erősödhet a forint

2014.08.15. 10:58

5 forintos erősödést vetít előre az euróval szemben a kialakult fej-váll alakzat az EUR/HUF devizapár chartján. A nyakvonaltörés egyelőre csak leszúrás volt, ahonnan a 200-as EMA-ról hamar visszapattant az árfolyam és jelenleg is a nyakvonal szint környékén történik az ármozgás. Az alakzatból való letörés a mozgó letörésével nyerne megerősítést, amely a 307.50 forintos euró árfolyamnál tekinthető beteljesültnek.

eurhuf_H4.JPGEUR/HUF H4

"Ne próbálj meg alacsonyan venni és magasan eladni, próbálj meg magasan venni és még magasabban eladni!"

 

Birger Schafermeier az IronFX szervezésében május közepén újfent Magyarországra látogatott azért, hogy egy lépéssel ismét közelebb kerülhessenek a résztvevők hozzá és az általa képviselt sikeres stratégiáihoz.  Ott kezdte a mondandóját, ahol januárban abbahagyta: a stratégiáin keresztül egyfajta piaci szemléletet adott át a közönségnek, számos olyan tényezőre rávilágított, amelyek a tapasztalatai alapján a sikeres tradelés elengedhetetlen kellékei, és igyekezett rendet teremteni a fejekben a túlbonyolított, ám szükségtelen dolgok felismertetésével. Élő kereskedésre ezúttal sajnos nem került sor a teljes napos előadás időzítéséből kifolyólag, ám a szeminárium keretein belül azt is elárulta, hogy mi a titok, amelyre a sikereit alapozza.

 b1.jpg

 

Már a szeminárium elején belevágott a téma sűrűjébe, egyből taglalni kezdte a stratégiát először csak nagy vonalakban, majd a következő órákban részletekbe menően is. Birger négy csoportba sorolja a stratégiák alapján  piac szerint a kötéseit: trendkövetőbe, trenddel szembenibe, oldalazó kereskedésbe és hír tradingbe.  Saját bevallása szerint ha megkérdeznék hogyan szerezte a tradelésből felépített vagyonát, akkor a válaszában 80-85%-ra súlyozná a trendkövető stratégiákat, 10%-ra a piacnyitást követően felvett pozíciókat, és az összes többi a hír, range, a trendelleni stb.-vel pedig a maradék bevételére tett szert. Ezért is javasolja mindig a kezdőknek első lépésként a trendkereskedés elsajátítását, mivel lényegesen egyszerűbb, mint például a hírtrading, ugyanakkor eredményesebb is. Ennek az alapja a pontos trendmeghatározás, amely épp olyan egyszerű, mint amilyen fontos: Birger sem használ semmiféle különleges indikátort az irány megállapításához, egyszerűen megvizsgálja a csúcsok és a völgyek elhelyezkedését. Egyre magasabban elhelyezkedő csúcsoknál és völgyeknél felfele keresi a beszállókat, míg ezek csökkenése esetén Ő is az eladói oldalt erősíti.

  

A trend felismerése

 Eddig rendben is van, de milyen idősíkon keressük a trendeket, ha mindenki mást mond?

 

b2.jpg

Nem véletlen, hogy erről sokan másképpen vélekednek, még akkor is ha kizárólag sikeres, vagy általunk sikeresnek tartott kereskedők véleményét kértük ki. Birger szerint sincs jó vagy rossz idősík, a tradernek ezt saját magának kell kitapasztalnia, hogy melyik periódus a leginkább kézenfekvő számára. Fontos hogy a habitusához illőt válasszon, beleférjen az időbeosztásába az idősík tradeléséhez szükséges idő és mindenképp zónában érezze magát az adott síkon a kereskedő, tehát mindenképp kapcsolatban kell állnia a tőzsdéző személyiségével. Birger dinamikus személyiségnek tartja magát, ezért az alacsonyabb síkokat részesíti előnyben, persze nem a legalacsonyabbakat, de ennek is megvannak az okai. Segítségül a saját példáját hozta fel az idősíkok tisztázásához, mely szerint a fő trendet az órás gyertyák alapján határozza meg, a másodlagos trendet M15-ön keresi, a harmadlagost pedig percesen, de az utóbbira nem alapoz döntést, gyakorlatilag figyelembe sem veszi, mivel nagyon változékony. Ugyanezen léptékeket javasolja a magas idősíkok kedvelőinek is,  ennél gyorsabbakat pedig abszolút nem ajánl. Hogy miért nem? Elsősorban a versenytársak miatt, de erről még bővebben szó fog esni a hírkereskedéseknél.

 

A stratégia másik kulcskérdését a trendváltásról alkotott szemléletét is igen nyíltan osztotta meg a sztárkereskedő.  Emelkedő trendben egy alacsonyabb csúcs kialakulása még nem hordoz trendfordulóra vonatkozó információkat, ekkor még kiváló longos beszállókra lehet akadni nyomott áron. Ha azonban az ezt követő második csúccsal is folytatódik a gyengülés, akkor már Birger is változtat a kereskedési irányán.

 

 Trend is your friend

 Az alapdolgokon túl mindenre van saját szabályrendszere, mint például a célárra, a kockázat/hozam arányra a kiszállásra stb., amelyeknek a betartása nála már rutinszerű. Fontos még a trend aktuális szakaszának a felismerése is, mert minden szakasznak külön ismertetőjelei és veszélyei lehetnek. Ezeket Birger kezdeti, momentum és zárási szakaszra bontja. Kezdeti szakasznál, még mivel nincsen erős trend könnyen elvétheti az ember a beszállást, viszont ha már itt sikerül belépni komoly profitok születhetnek. A momentum szakaszban visszautalt a januári szemináriumán leoktatott rés-stratégiáira, mivel ezek kiválóan működnek ebben a szakaszban, sok az olyan rés amelyet az erős  nyomás miatt vissza sem tölt az árfolyam, így ezek igen jó jelzéseket szolgáltatnak.  A kereskedők leggyakoribb hibája ebben a  szakaszban az, hogy azért nem szállnak be, mert már túl sokat mozdult el az instrumentum, így túl drágának vagy túl olcsónak tartják már.  Valójában a nagy gyertyák és a rések a momentum szakasz természetes velejárói. A zárási szakaszban megváltozik a piac dinamikája, máshogy mozog mint korábban, mutatja a kifulladás jeleit. Ilyenkor óvatosan ajánlatos megközelíteni a piacot, csak kis kockázatokat vállalva.

Sokan ezeket a szakaszokat Elliot hullámokkal próbálják meg beazonosítani, amelyeket Birger is elismer és jónak tart. DE: sokszor már csak akkor felismerhetőek ezek, amikor teljesen kialakultak, akkor pedig már hiába. Félrevezető lehet az is, hogy ezek a trendek csak az esetek kisebb százalékában állnak pontosan 5 hullámból, erős trendnél gyakoriak a 8-9 hullámos felfutások is.

 

Folytatás:

A kereskedőguru visszatért II.

A kereskedőguru visszatért III.

Fokozott várakozás jellemezte az elmúlt napokban a piacokat, amelynek ma véget vethet az Európai Központi Bank kamatdöntése. A májusi EKB kamatdöntő utáni sajtótájékoztatón Draghi jelentette be, hogy a következő, azaz a mai döntésen akár már konkrét lépéséket tesznek a túl erős euró árfolyama, illetve a tartósan alacsony infláció miatt, amivel gyakorlatilag verbális intervenciót hajtott végre. A szavaira az EUR/USD árfolyama több száz pontos szakadással árazta be a várható lépéseket. Azóta az is kiszivárgott, hogy egy többlépcsős átfogó lazítási programot jelenthetnek be, de több forgatókönyv is elképzelhető.

eurusd-w1.JPGEUR/USD W1

 Az éppen kitörni készülő EUR/USD az 1.40-es szintről szakadt vissza, egészen az eső trendvonaláig, amely egyelőre még tartja a jegyzést. Az emelkedő másodlagos trendnek már alázárt az árfolyam, de a hosszú távú EMA-k még komoly támaszt jelentenek, ma azonban nem a technikáé lesz a főszerep, mivel a kamatdöntésen és az azt követő sajtótájékoztatón sok minden megtörténhet, főleg hogy a piac már előre is árazta a lépéseket. Ha a várakozásoknak megfelelően vágnak a kamaton, nagy átrendeződés lehet, ugyanis ekkor negatív tartományba kerülhet a betéti kamatláb, tehát a bankoknak kéne fizetni azért, hogy az EKB-nál parkoltassák a pénzt, ahelyett, hogy kamatot kapnának érte.

EURUSD - Merre engedik?

2014.05.13. 14:10

Mivel továbbra is az EUR/USD a kereskedések éllovasa a kezelt számlákon és már régen vizsgáltuk így időszerű áttekinteni, hogy mik lehetnek a valószínű mozgások.

Kezd megingani kétéves emelkedés, igen aktívan tesztelgeti most a támasz szintjeit a devizapár, miután erőteljesen lepattant az 1.40-es szintről. Pedig támaszokból nincs hiány: tarthatja az árfolyamot a 100-as napos EMA, az S1-es havi Pivot szint és csökkenő, valamint az emelkedő trendvonal is. Mindezek törése esetén akár az 1,35-ös szint is elérhető, ahol húzódnak a komolyabb támaszok. 

 

eurusd_d1.JPGEUR/USD D1

 

Az esés nem fundamentumok hiányában történne, ugyanis Mario Draghi az ECB kamatdöntés utáni sajtótájékoztatóban konkrét beavatkozás lehetőségét helyezte kilátásba túlzottan erős euró esetén. Esetleges emelkedésnél 1.40-nél komoly falba ütközne az árfolyam, ha ezt mégis sikerrel venné technikailag több száz pontos emelkedés is benne van a párban, de valószínűleg ezt Draghi sem nézné tétlenül és itt már valószínűleg az intervenció sem csak szóbeli lesz.

A FAP Turbo cikk után kaptam több visszajelzést is, amelyekből arra következtettem, hogy érdeklődésben nincsen hiány az expertek iránt, azonban még sok a kérdőjel a fejekben a témával kapcsolatban. Igyekeztem tehát egy olyan irományt összeállítani, amelyből sok kérdésre választ kaphattok és remélem el tudok oszlatni néhány erősen rögzült tévhitet, amelyeket eddig nem sikerült túllépni.

 

Azt, hogy milyen funkciót lát el egy robot, vagy más néven expert advisor, a korábbi cikkben már említettem, de röviden összefoglalva: előre meghatározott belépési és kiszállási jelekre kereskedéseket nyit/zár, valamint a pozíciómenedzselést végzi automatizáltan. Látszólag egyszerűnek tűnik, de ezeket a jelzéseket akár a végtelenségig is lehet bonyolítani, ezért ha vásárolunk egy robotot sokszor egyáltalán nem tudjuk, hogy mit takar a helyes működés, mert a gyártók nem közlik, hogy pontosan milyen együttállásra, keresztezésre, formációra kell belépni a stratégia szerint, így ellenőrizni sem tudjuk, a megvásárolt termék 'minőségét'. Itt arra gondolok, hogy annyira összetett is lehetett az alapstratégia, hogy csak teszem azt 95%-ban képes beszállni a megfelelő jelzésekre a robot, a maradék 5% belépést nem tudták kiszűrni a fejlesztők, így egy jól működő alapötlet is torzulhat, de azt, hogy mennyire nem fogjuk átlátni, ezért vásárlás előtt nem árt tisztába kerülni a gyártóval, esetleg utánanézni a korábbi termékeik visszhangjának. De valószínűleg nem is ezért fogunk robotot vásárolni, mert jól sikerült a megvalósítás, hanem mert szeretnénk, hogy pénzt is termeljen és nyomban el is kezdjük böngészni a termék weblapján található hibátlan backtest eredményeket.

 robopic.jpg

Na igen a backtest. Vajon tényleg igaz, - ha 2 évvel ezelőtt fektettem volna be akkor megötszöröztem volna a pénzem? Döntsünk backtestek alapján?

 

Szükség van persze a jó backtest eredményekre, hogy tudjunk elvárásokat támasztani a robotunk irányába és egyébként is, ha eddig csak darálta a számlákat, akkor nem valószínű, hogy pont most lesz ez másként. Fordítva azonban már nem ennyire egyértelmű a helyzet...

 

A backtesztelést és az így kapott eredményeket ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor laboratóriumi körülmények között teszteli a gyártó az új autója fogyasztását. Ilyenkor a lehető legkedvezőbb adatok érkeznek, a valóságban viszont számolnunk kell például légellenállással, emelkedőkkel, kanyarokkal stb., amiért nem tudjuk ugyanezeket az értékeket produkálni. Nos kereskedő robotunk esetében is ez a helyzet, nem számoltunk a múlttól eltérő eseményekkel, mivel mondhatni azokra az időszakokra és körülményekre van szabva az expertünk. Elég csupán másik brókercégnél tesztelnünk minden mást változatlanul hagyva - valamilyen mértékű eltérést egészen biztosan fogunk tapasztalni. Az sem mindegy továbbá, hogy milyen minőségben tesztelünk, vagy hogy 1-1 stratégiát elég lehet záróárakra tesztelni, vagy meg kell vizsgálni minden egyes elmozdulásra, azaz tickre. Végeredmény szempontjából a tesztelt időszak ideális hosszúságának kiválasztása is fontos, valamint a jó minőségű árfolyamadatok beszerzése is kulcskérdés, ez is gyökeresen változtathat az eredményeinken. Erről más blogokon találhattok kellően részletes leírásokat.

 

Az ördög a részletekben rejlik - tartja a népszerű mondás. És mennyire igaz itt is. Ha nem figyelünk oda minden részletre könnyen abba a csapdába eshetünk, hogy miközben azt gondoljuk, hogy magabiztosan haladunk előre, valójában a sötétben tapogatózunk és ehhez a Metatrader is kiválóan asszisztál nekünk. Ha esetleg minden stimmelne és eljutottunk oda, hogy van egy olyan leprogramozott stratégiánk, amely X éven keresztül képes volt úgy lereagálni a megtörtént piaci mozgásokat, hogy összességében nagyobb számlaegyenleggel zárta a tesztidőszakot, mint amennyivel elkezdte. Kellő garancia ez, megérte az egész ezzel járó macerát? A robotokkal való tapasztalataim alapján úgy tekintenék ezekre a görbékre, mint iránymutatásra 1-1 stratégiáról. Garanciát nem ad semmire, de ha nincsenek éles eredményeink valamire kell támaszkodni és mivel más nincs amire lehetne, így kiindulásképpen maradnak ezek a kimutatások, amelyek a kereskedőprogramunkról kialakult képünk első pixeleit adják.

 

Ha tehát megvásároltunk egy automatizáltan kereskedő rendszert és az első eredmények köszönő viszonyban sincsenek a gyártó által publikálttal, akkor könnyen lehet, hogy a hiba a mi tesztelési eljárásunkban bujkál, nem kell egyből szitkozódva visszakövetelnünk a pénzünket. A megfelelő tesztelési módszer kialakításához sok utána olvasásra és próbálkozásra lesz szükség, de ez már csak az önszorgalmunkon múlik az internetnek köszönhetően. Bízom benne, hogy sikerült átadnom egy az eddigiektől eltérő, de életszerű nézőpontot a robotokkal és a tesztekkel kapcsolatban. Elképzelhető, hogy lesz még folytatása az írásnak a közeljövőben, ugyanis még sok a félreértés (vagy félrevezetés?) a témában.

 

 

Az előző héten egy ritkán kereskedett devizapáron értek el igen szép teljesítményt a Perfecto FX traderei, így úgy gondoltam érdemes megvizsgálni, hogy mit várhatunk a kurzustól. 

A devizakereszt tavaly ősz óta egy emelkedő csatornában mozog, amely egészen április elejéig kiválóan támaszt nyújtott az árfolyam számára. A trendvonal letörését követően nagy lendülettel pattant is vissza a 38,2%-os Fiboról, majd a trendvonalat érintve alábbhagyott a lendület. Ezzel nyitva hagyta a kérdést az ármozgás - fals letörés, vagy visszateszt? 

usdcad_d1_1.JPGUSD/CAD D1

A Stochastic indikátor lefelé hullámot jelez előre, amely a kérdést meg is válaszolná, viszont ezzel szemben folyamatosan jönnek az USA-ból a kedvező makroadatok, amely a dollár erősödését indokolná. Én azonban legnagyobb esélyt jelenleg egy emelkedő trendből oldalazásba való átfordulásra látok, amihez már a szinteket is alakítja az árfolyam.


Egy vállalkozásból jött ember számára meglepő lehet, hogy a likviditást nem egészen úgy definiálják a pénzpiacokon, mint a korábbi megszokott területeken. De lehet hogy nem véletlen a szavak egybeesése?


Aki korábban nem foglalkozott tőzsdével, annak a likviditás szó hallatán egyből a 'könnyen pénzzé tehető' meghatározás ugrik be, és rácsodálkozik amikor a kereskedésbe belecsöppenve más jelentést társítanak hozzá. Devizapiacon és tőzsdén azonban a likviditás fogalma a kereskedési termék forgalmával van összefüggésben. Egy részvény például akkor tekinthető likvidnek, ha magas forgalommal bír, míg ezzel szemben illikvidnek tartjuk, ha relatív kevés összeggel is meg lehet mozgatni az instrumentum árfolyamát. A párhuzam már fel is fedezhető: egy likvid terméktől könnyedén szabadulhatunk ármozgatás nélkül, míg egy illikvidnél már különböző taktikákat is be kell vetni a kiszálláshoz, mert ha a teljes paketett a piacra borítanánk, akkor az utolsó részletek már igencsak nyomott áron kelhetnének el. A likvid papírok árfolyamát ebből kifolyólag szándékosan manipulálni is jóval nehezebb, sokszor akkora tőkére van szükség a szándékos mozgatásra, mint egy alacsonyabb forgalommal bíró papír esetén. Ez a kisbefektetőknek biztonságot is nyújt, mert rendre ők az áldozatok a nagyok által gerjesztett manipulációknak.


A devizapiacon is hasonló a történet, mint a részvénypiacokon, azonban itt nem kell tartanunk attól hogy rajtunk marad a készletünk az ellenoldal hiánya miatt, viszont a költségek mégis inkább a likvid párok felé terelgetik a kereskedőket, hiszen itt jellemzően jóval alacsonyabb spreadekkel dolgozhatunk. Természetesen azért egy egzotikus párokra működő bomba stratégiát senki ne dobjon csupán a többletköltségek miatt, de mindenképp számoljunk ezzel. A leglikvidebb devizakereszteknek a főbb párok tekinthetőek, mint pl az EUR/USD, GBP/USD, USD/JPY stb., jellemzően ezeknél számolhatunk a legalacsonyabb spreadekkel.

Külön kockázatnövelő tényező, hogy az illikvid pároknál nem ritka, hogy bizonyos időszakokban szinte egyáltalán nincsen mozgás, így feleslegesen ülünk a pozícióban, ha csak nem a kamatkülönbözetre hajtunk. Ekkor a spreadek is tágulnak időnként, veszélyes tüskéket kialakítva ezzel a charton. Az ilyen pároknál a rések is gyakoriak, egy korábbi nyugodt piacot könnyedén válthatnak fel heves, a nemzetközi hangulattól független, kiszámíthatatlannak tűnő mozgások. Ezeket az adott országban zajló események is okozhatják, így érdemes tisztában lennünk legalább a fő piacbefolyásoló országon belüli tényezőkkel. Ha sok illikvid devizapárt építünk be a portfóliónkba könnyen beleszaladhatunk ebbe a csapdába, ugyanis meglepően könnyű átsiklani egy cseh, dán, dél-afrikai, esetleg norvég kamatdöntés, vagy politikai beszéd fölött.

charts.jpg
Az EUR/CZK és EUR/DKK mozgása

A profitos kereskedés természetesen lehetséges az egzotikus párokon is, de véleményem szerint ezeken egyedi kereskedési stratégiákra van szükség és jóval nagyobb, pontosabb tervezést igényel, mint a fő devizapárokon való kereskedés. Kezdő kereskedőknek kizárólag demón ajánlom ezeket a párokat, különben gyorsan eléghet az a bizonyos tanulópénz.

GBPUSD - Irányban

2014.04.08. 15:55

 Ugyan a trendvonalig nem ereszkedett vissza a GBP/USD, de fordulat bekövetkezett, méghozzá igen nagy lendülettel, amelynek következtében elérésre került az 1,6750-nél húzódó első célár szint. Amennyiben nem fogja meg a szint (a lendület megvan hozzá) a másodlagos célár továbbra is tartható.

GBPUSD_cel1.JPGGBP/USD H4

Előzmény: http://kezeltszamla.blog.hu/2014/04/02/gbpusd_merre_tartunk

 

 

GBPUSD - Merre tartunk?

2014.04.02. 12:53

Az EUR/USD mellett a GBP/USD is rendszeresen feltűnik a kezelt számlás kereskedésekben és mivel még idén nem esett róla szó, így igencsak aktuálissá vált már egy áttekintés.

Napos idősíkon könnyen észrevehetőek az egyre magasabban elhelyezkedő völgyek és csúcsok, így egyértelműen emelkedő trendről beszélünk.  Alulról a trendvonalon túl a napos 100-as EMA is erős támaszt biztosít a tartós emelkedéshez.

gbp_usdd1.JPGGBP/USD D1

Jobban megvizsgálva az ármozgást felfedezhető egy középvonal, amely az esésben többször is késleltette a trendcsatorna aljának az elérését és egyelőre úgy tűnik, hogy felfelé is megfogja az emelkedést. A napos stochastic eddig is jól jelezte a fordulókat általában a devizapáron, így könnyűszerrel elképzelhető, hogy ez most sem lesz másként és a trendcsatorna  1,70-es teteje nem első nekifutásra fog teljesülni

Ha megkérdezzük bárkitől, hogy milyen forex robotokat ismer - akinek ez mond is valamit persze - biztosan nem fog hiányozni a felsorolásból a FAP Turbo. De vajon rászolgált a hírnevére, vagy csak a szép backtest eredményeknek és a jó marketingnek köszönhetően lett ennyire felkapva? 

Akik még nem találkoztak tőzsdei robotokkal általában igencsak idegenül hangzik, hogy ne hús-vér emberek hozzanak döntést több százezer, vagy millió forintok sorsáról, hanem egy 'lelketlen gép'. De hogy is néz ez ki a gyakorlatban? Maga a kereskedő robot nem más, mint egy algoritmus, amely bizonyos jelzések és feltételek alapján cselekszik. A kiindulási alap a technikai elemzés egyik alaptézise, amely  szerint

a múltban felfedezhető sémák ismétlik önmagukat, azaz hasonló történések után hasonló mozgások következnek.  Ezek után már nincs is más dolga az algoritmusnak, minthogy felismerje az ármozgásból azokat az eseményeket, vagy eseménysorozatokat, amelyre nagy valószínűséggel bekövetkezik a várt mozgás. 

 FAPTRB.jpg

A FAP Turbo első kiadása 2008 végén jelent meg, majd öt évvel később adta ki a gyártó a FAP Turbo 2-t tavaly decemberben. Különböző változatok és frissítések folyamatosan jelentek meg a két kiadás között, mivel a piac mozgásdinamikája is folyamatosan változik, ezért elengedhetetlen a piachoz való alkalmazkodás. Az eredeti FAP Turbo több kereskedési stílusban is tradelt: a skalpolást hosszabb távú, több száz pontos SL/TP értékekkel rendelkező pozíciókkal egészítette ki. A hírekre történő nagy elmozdulások kockázatát oly módon iktatták ki a gyártók, hogy csak az esti órákban volt aktív néhány kereskedési órára a robot.  Ez többnyire működött is, sok bejelentést el lehetett így kerülni, de természetesen mindent nem. Eredményesség tekintetében jól indított a robot, gyorsan termelte a profitot és ezt a gyártó által folyamatosan publikált hibátlan profitgörbék hangsúlyozták. 

FAPT.JPG

FAP Turbo Backtest 

És hogy beváltotta-e a hozzá fűzött reményeket az évek során? Erre a kérdésre nehéz válaszolni, valójában igen is és nem is. A gyártó oldalról bizonyosan és a felhasználók oldaláról sem mondanám egyértelműen, hogy nem. Személyes ismeretségi körömben is többen foglalkoztak a robottal, de igazán sok pénzt keresni senki nem tudott vele. Ez véleményem szerint annak köszönhető, hogy kilengések azért voltak a gyakorlatban, akár 10% felettiek is, így pedig igazán komoly pénzeket nem szívesen bíztak rá.  Aki pedig eleve egy ilyen időszakban vásárolta meg a robotot az hamar élt a pénz visszatérítési garanciával, mivel ilyenkor alapból veszteséget termelt, nem pedig a profitból adott vissza. Egy idő után már különböző változatokból is annyit adtak ki, hogy azonos időszak alatt is nagyon sok eltérő eredmény született a különböző verziószámok és sok más tényező miatt. Ami még nagyon befolyásolni tudta az eredményt az a brókercég. Mivel a forex piac nem szabályozott, így az árak időnként eltérnek egymástól, ez pedig kihatással van a robot működésére is. Ha ez még nem is lenne jelentős, akkor még mindig ott vannak a spreadek, amelyek egy hosszú távú görbét akár az inverzére is fordíthatnak 1-1 kevésbé szerencsés brókerválasztásnál. De sebaj a gyártók mindig ajánlanak néhány céget, amelyeknél könnyedén nyithatunk számlát a kihelyezett linkeken keresztül.

Ha már az eredményességben nem is tudtam biztos lenni, abban viszont igen, hogy a FAP Turbo kétségtelenül hozzájárult a forex robotok szélesebb körű elterjedésében, nem véletlen próbálták sokan ellesni a működését, vagy az értékesítési praktikákat. Azt mindenesetre ne felejtsük el, amit a robot fénykorában sokan nem vettek figyelembe: 1-1 hibátlan profitgörbe még nem váltja meg az anyagi függetlenségünket. Ha viszont magunk is tapasztaljuk az eredményeket és nem csak néhány hét esetleg hónap erejéig működik, akkor már jó úton járunk. 

Sokan nem törődnek kellőképpen pénzügyeikkel, pedig elképesztő eredményekkel találkozhatunk egy kis utánaszámolgatással és ez nem csak a hozamokra igaz, ám most erre a területre fogok kitérni részletesebben.

A mai napig véleményem szerint indokolatlanul sokan tartják bankbetétekben a pénzüket és ennek nem csak a biztonság keresése az oka, hanem a pénzügyi műveletlenség. A banki hozamok a tavalyi cikkem óta sem emelkedtek, sőt azóta még kedvezőtlenebb a helyzet. Már akkor is érdemes volt többször átgondolni pénzünk lekötését, pedig akkor még több mint a másfélszerese volt a jegybanki alapkamat a jelenlegi 2,70%-os szinthez képest. Az utóbbi időkben egyre többet hallani az elemzők által várt 350 Ft-os eurórólamely szintén tovább gyengítheti az amúgy sem fényes eredményünket.  De nézzük át számokban is, hogy ez mit is jelent! Egyelőre attól eltekintünk, hogy egy jól időzített pénzváltással extra nyereségre tehetünk szert.

Annak ellenére, hogy jelenleg 2,70% az alapkamat, körültekintően bankot és kondíciókat választva 3% hozamot is elérhetünk, így számoljunk ezzel a példa kedvéért, most a tranzakciós és egyéb költségeket is mellőzve. Összehasonlítási alapként a Perfecto FX által nyújtott Emerald számlát vesszük, amely idén év végére újra kitermelte nettó eredményben is a számla 1/4-ét az év elejéhez képest, egész pontosan  24,84%-ot. Ilyen hozam mellett egy 2013 januárjában indított 2000 USD induló tőkés befektetés értéke év végére 2497 dollárra nőtt. 

Évek száma Éves hozam Év végi egyenleg (USD)
1. 3% 2060,00 USD
2. 3% 2121,80 USD
3. 3% 2185,45 USD
4. 3% 2251,02 USD
5. 3% 2318,55 USD
6. 3% 2388,10 USD
7. 3% 2459,75 USD
8. 3% 2533,54 USD

 

8 éves banki kamat 

 

Ami a legmegdöbbentőbb a táblázatban, hogy kamatos kamattal számolva is legalább 7 és fél év!!! alatt termelődik annyi hozam, mint amennyit az Emerald számlán termeltek meg a profi kereskedők nettó eredményként. Tehát minden egyes hónappal, amelyben lekötve tartjuk pénzünket, több mint fél évet vesztünk - másképp megközelítve akár ennyivel érhetünk célt hamarabb anyagiak terén .

 

Ezek után már nem is érdemes bele
gondolni, hogy a jelen pillanatig hány évvel tarthatnánk előbbre ha kicsit több időt rágódnánk pénzügyeinken. Itt már nem csupán számokról van szó, hanem arról, hogy mennyivel kell kevesebb időt munkával töltenünk a mindennapi élethez szükséges anyagiak előteremtéséhez. Némi előre tervezéssel és pénzügyeken való fejtöréssel nem mindennapi előnyre tehetünk szert, akár semmivel sem pótolható éveket is nyerhetünk, amelynek az igazi értékét csak a múltba visszatekintve fogjuk felfedezni.slow-money-movement-620x350.png

 

Elérte a hosszú távú eső trendvonalát az EUR/USD és egyelőre nem mutatkoznak számottevően a fordulás jelei. Habár egyelőre egy kemény ellenállás szint is útban van, érdemes számba vennünk a kitörés lehetőségét. Ez esetben középtávon az 1,50 reális célár, komolyabb ellenállás sem lenne a másfeles szintig. Amennyiben nem sikerül átütni a 2008 óta tartó csökkenő csúcsok által generált trendvonalat, első körben 1,35-ig eshet vissza az árfolyam.

eurusd_w1.JPGEUR/USD W1

Mivel hosszabb kihagyás után ismét előtérbe került a kezelt számlás kereskedés szempontjából az amerikai/kanadai dollár keresztárfolyam, ezért úgy gondoltam érdemes átnézni, hogy hogyan mozgott mostanában a devizapár.

Jelentős gyengülésen van túl a  kanadai dollár, amely többek között a kanadai jegybankelnöknek köszönhető, aki már többször túlzottan erősnek titulálta a CAD árfolyamát, valamint kamatcsökkentéseket helyezett kilátásba. A verbális intervenció hatásosnak bizonyult, ugyanis az éveken át paritás környékén mozgó USD/CAD már az 1,12-es szinteken is járt a közelmúltban, így sikeresnek mondható a stratégia, valódi kamatcsökkentés nélküli gyengítették a devizát.

usdcad_d1.JPGUSD/CAD D1

A komolyabb kitörést azonban nem is a paritás, hanem az 1,058-as szint átütése jelentette. Már több, mint 4 éve nem tudott tartósan ezen szint felett mozogni az árfolyam, sokszor innen fordult vissza. Az első lendület egészen 1,12-ig tartott ki az emelkedő csatorna intenzívebbre váltásával. Amennyiben ez a szint sem tudja sokáig tartani az árfolyamot, a következő hullám könnyen 1,15-ig repítheti az erőgyűjtést követően. A kereskedésekből úgy tűnik a Perfecto FX traderei nem bánják a megtorpanást, ugyanis ekkor vették elő újra a devizakeresztet, a korrekciót használták ki eddig a profittermelésre a devizapáron.

Az aranyat mind a mai napig az egyik legnépszerűbb befektetési termékként tartják számon. De vajon miért örvend ekkora népszerűségnek? Tényleg ennyire biztos lábakon áll az aranybefektetés, vagy bukhatunk is rajta?

gold.jpg
Ahhoz, hogy teljes legyen a kép, nem árt tisztában lenni néhány érdekességgel. Annak ellenére, hogy az arany kitermelése több ezer évre vezethető vissza, az eddig felszínre hozott 170 000 tonna arany 80%-át az utóbbi 100 évben bányászták ki. A teljes aranykészlet elférne egy 21x21x21 méteres kockában, melynek több mint 1/3 része köthető befektetésekhez vagy tartalékokhoz.

Nem is olyan rég aranykorukat élték az aranybefektetésekre csábító lehetőségek, különböző értékesítési hálózatokat építettek fel egyszerű arany alapú befektetésekre és mivel a hosszú távon gondolkodók rajongtak értük, így ezek igen jól mentek. Egy tíz évre szóló grafikonnal valóban nem volt nehéz befektetésre bírni a potenciális ügyfeleket, az emberek már azt számolgatták, hogy ha hasonló növekedés lesz a következő 10 évben, hányszorosára fog növekedni a vagyonuk.

 arany_10_ev.jpg

Arany árfolyama (2003-2012 végéig)

 

A hálózat rendszerű befektetéseken túl is számos lehetőségünk van pénzünk arannyá tételére.  Vásárolhatunk aranyrudakat, amelyek között igen felkapott az 1 kg-os befektetési aranyrúd, azonban  ha esetleg ez elérhetetlen lenne, kiváló alternatívaként szolgálnak a fizikai aranyban gondolkodóknak az arany lapkák, a befektetetési aranyérmék vagy akár az arany ékszerek. Egyéb lehetőségként szóba jöhetnek az arany certifikátok, melyeket fizikai aranyról állítanak ki, az arany befektetési alapok, amelyek számos arannyal kapcsolatos befektetést foglalnak magukba diverzifikált formában, de akár konkrét aranybánya-társaságok részvényeit is megvásárolhatjuk, amely értelemszerűen 1-1 társaság sikereit, avagy kudarcait követi le. Manapság igen közkedveltek az arany ETF-ek, vagyis a tőzsdén kereskedett alapok, valamint a határidős termékek is a nemesfémek piacán.

Ahhoz kétség sem fér, hogy igen csábító volt az utóbbi több mint évtizedes emelkedés, ezért sokan egyfajta garanciának könyvelték el a jövőre nézve... tévesen.  Decemberben a 12 éve tartó emelkedés után először zárt alacsonyabban a januári nyitóértéknél az árfolyam, bár tavaly sem kellett volna sok ehhez.

De mitől szakadt be ekkora rally után?

A válság óta jelentősebb részvényindexek folyamatosan emelkednek, némelyek olyan magasságokba, ahol ezelőtt még sohasem jártak. A részvénypiacok szárnyalása a jó befektetői hangulat egyenes következménye, így törvényszerű, hogy a pénz előbb utóbb az alacsony kockázatú eszközökből a magasabb kockázatúakba áramlik - így pont a korábbi évek stabil instrumentumai válnak kockázatossá. Amikor a leginkább elrugaszkodottabb célárakat jósolták az aranynál pont akkor igazolódott be a híres mondás, miszerint a fák nem nőnek az égig.

 3_ev.jpg

Az utóbbi 3 év mozgása

 

Az arany árának esése nem csak a magánbefektetőket rövidítette meg, komoly veszteségeket okozott az IMF-nek és a jegybankoknak is, különösen ahol nagyobb készleteket halmoztak fel a korábbi években, mint például Svájcban, ahol 15Mrd CHF-kal érnek kevesebbet az aranytartalékok idén. Külön érdekesség, hogy az árfolyamára csak elvétve találkozni a mindenkori szintnél alacsonyabb célárakkal, és hogy miért mindig magasabb célárakat publikálnak a befektetési bankok, azt az előző példa után nem nehéz kikövetkeztetni.

Az utóbbi idők gyengélkedése miatt azért nem temetném véglegesen az arannyal kapcsolatos lehetőségeket. Jelen helyzetben két esetben látom fordulat esélyét az aranypiacon. Az első szcenáriót az újabb szárnyalásra egy következő válság előszelében látom, hiába bizonyította mostanság a spekulatív mivoltát, a fejekben még mindig a stabilitás szóval párosul leginkább az arany fogalma. A következő eshetőséget a világszerte zajló kamatcsökkentések adják, mivel az ezáltal értékmegőrzést sem teljesítő bankokból a kockázatkerülő nagytőkéből bőven fog átforogni az alacsony kockázatú alternatívának tartott aranyba is, ez pedig önmagában egy folyamatot indíthat be.

A piaci hangulat fordulásánál egyéb nemesfémekbe való invesztáláson is érdemes lesz elgondolkodni, mint például az ezüstön, amely nagyobb mértékű esésen van túl az aranynál és az ipari felhasználása is egyre inkább nő, amely még nagyobb felértékelődést okozhat.  

ezust_arfolyam.jpg

Az ezüst árfolyamának alakulása

Lehet jó befektetés is az arany, de ahhoz majdhogynem hibátlan ütemben kell piacra lépnünk és látnunk kell a pénzárambeli összefüggéseket. Manapság már jóval spekulatívabb jellegű befektetési eszköz, mint néhány évvel ezelőtt, de ez a jelentősebb piaci hangulattal, eseményekkel, trendekkel együtt változhat, hiszen még így is az egyik legjelentősebb menedék befektetésként tartják számon a befektetők, az pedig hogy mi történt az utóbbi néhány évben gond esetén hamar törlődni fog az emlékezetekből.

Lassan egy hónapja hogy átnéztük az EUR/USD devizakeresztet, ideje megnézni mi történt azóta, főleg, hogy minden héten vannak kereskedések a páron, teljesen változó irányokkal. Nem véletlen, hogy a Perfecto FX traderei sem kötelezték el magukat egy irányba, ugyanis a rövidebb távú eső mozgás is erősen hullámzó. Közel sem olyan gyors lefolyású az esés, mint ahogyan arra számítani lehetett, sűrűn talál támaszokra az árfolyam, így mindenképpen óvatosan bánnék vele. Nem lepődnek meg, ha ismét tesztelésre kerülne az 1,38-as ellenállási szintje, ahonnan korábban dupla csúccsal fordult, ezért messzemenőbb következtetéseket a szintjein kívül lehet majd levonni.

eurusdd1_1.JPGEUR/USD D1

A 2013-as év sem múlt el meglepetések nélkül, sőt, egyáltalán nem volt bennük hiány az elmúlt esztendőben. Habár számíthattunk konszolidációra a tavalyi évre, azt sokan nem jósolták volna meg, hogy az amerikai és az európai részvényindexek történelmi csúcsokat döntögetnek majd.

2014 nagy kérdése pedig, hogy vajon meddig szárnyalhatnak ezek az indexek még?

 A tavalyi év elejére visszagondolva emlékszünk, hogy hónapokon át tartó emelkedéssel indult az év –  a korábbi részvénypiaci rally folytatásaként -, hónapról hónapra közelítettek az árfolyamok a történelmi maximumaikhoz. Egy a tavalyihoz hasonló dinamikájú, hónapokon át tartó, nagyobb, töretlen emelkedésre jómagam idén nem sok esélyt látok, habár Németország teljesítménye igencsak megalapozta a DAX emelkedését! Véleményem szerint ezeken a szinteken az árazás kezd elszakadni a valóságtól, különösen, hogy a jelentések már most nem az elvárt eredményekről tanúskodnak.

Időszerű lenne tehát egy egészséges korrekció, a kereskedőguruk is az eladási oldalon állnak már. Az is arra enged következtetni, hogy esedékes egy kellő mértékű korrekció, hogy sokan tartanak a buborék-effektustól, melynek hatására egy visszafelé irányú tartósabbnak látszó mozgás indulna meg; sokan dobják majd részvényeiket, ezzel is segítve a reális árak megtalálását.

A dollár jelentősen erősödhet az év során a FED várható intézkedéseinek köszönhetően – pl. a forgalomban lévő pénz mennyiségének csökkentése, az alapkamat megemelése. A kötvénypiacot tekintve viszont a szakértők nagy része óva int bennünket az ilyen fajta befektetésektől; várhatóan az eddiginél még alacsonyabb hozamokat lehet csak elérni a kötvényekkel 2014-ben, javasolják a kockázatosabb eszközök felé történő eltolódást.

 

Hiába ért hivatalosan véget az eurózónában recesszió, az utóbbi negyedévekben tapasztalható folyamatos növekedés ellenére jócskán akadnak még megoldásra váró problémák – a 2013-as évet egészében pedig nem sikerült növekedéssel zárni. Az elemzők az idei évet tekintve már optimisták, növekedést prognosztizálnak az erózónában is, így semmi akadályát nem látom egy nagyobb korrekciót követő felmenetelnek – ezúttal azonban jóval lassabb, kiegyensúlyozott emelkedésre számítok gyors rally helyett.

igy_nohet_a_gdp.png

A GDP várható alakulása 2014-re

 

Az EUR/USD-ben nagyobb valószínűséget adok a trend folytatódásának, vagyis az euró lassú, de már 2008 óta tartó gyengülésének a dollárral szemben.

 

A 2014-es év ideális lehet hosszú távú befektetési döntések meghozatalára. Ha piacra lépünk, nagyobb volumenű, váratlan eseményekre mindig készüljünk fel, az előrejelzésektől függetlenül, hiszen váratlan mozgások, akár a legnagyobb esések is, bármikor bekövetkezhetnek; míg előfordul, hogy a forgatókönyv szerinti mozgások csak akkor következnek majd be, amikor már senki sem várná.

 

Ahogy a világhírű spekuláns, André Kostolany mondta: "A tőzsdén kétszer kettő sosem néggyel egyenlő, hanem öt mínusz eggyel. Csak az embernek kötélből kell legyenek az idegei, hogy képes legyen elviselni a mínusz 1-et."

A legutóbbi áttekintést követően a vártaknak megfelelően dél irányába indult meg az EUR/USD  árfolyama, amely rövidesen a vízválasztó 1,33-as szintet is elérheti.  A charton megfigyelhető, hogy évről évre egyre alacsonyabb szintekre képes elrugaszkodni az 1,20-as szint környékéről. A nyitott kérdés hogy a több, mint 5 évre visszanyúló trendvonal tetőt fog-e képezni, amellyel megállítja a felfelé hullámot, vagy sem. Erre a kérdésre érdemben csak az 1,33-as szint szignifikáns törése után kaphatunk választ, amely egyértelműen egy nagyobb esést hozna magával, ezzel ismét elérhetővé válna az 1,20-as szint környéke, amely igen jelentős, ezer pipnél is nagyobb esést jelent.

eurusdw1.JPGEUR/USD W1

Előzmény: http://kezeltszamla.blog.hu/2013/12/17/eurusd_kettos_csucs

 

 

Birger a kereskedése során nem ad be megbízást minden egyes eszközön, csak néhány instrumentumra fókuszál, azokat viszont igyekszik a lehető legjobban kiismerni. Kedvencei a DAX határidő, valamint az S&P és a kötvények. Devizapiacon az EUR/USD - árfolyamának változásait szokta megjátszani, esetenként a jen párokat és ritkán a GBP-t. Az egzotikus devizapárokat nem kedveli a kisebb likviditás és a lassabb teljesülések miatt, így ezeket átengedi másoknak. Az utóbbi időkben az előzőken túl hozzáadta a kereskedett instrumentumainak listájához az aranyat és az olajat is.

Birger_Schafermeier2.jpg

20 évvel ezelőtt Birger is úgy vélte, hogy létezik egy olyan stratégia, amit Szent Grál-ként szoktak emlegetni. Egy olyan kereskedési szabályrendszer után kutatott éveken keresztül, amely minden piaci szituációban képes profitot termelni. Végül feladta, mivel rájött hogy ha létezne egy olyan stratégia, amely úgy működik, mint a természeti törvények esetében a gravitáció akkor nem működne. Hogy miért nem? Erre a kérdésre szemléletesen szokott válaszolni előadásain egy egyszerű kanál segítségével. Fogadásra invitálja a közönséget mielőtt kiejti a kanalat a kezéből az esés irányára vonatkozóan...eddig még senki sem fogadott arra hogy a kanál felfelé fog esni, a világ egyetlen pontján sem. Ellenoldal nélkül pedig nincs üzlet, így ha lenne egy triviális működő stratégia, senki nem kötne ellene. Hasonlóra már példa is akadt még a 70-es években, amikor az utcáról összegyűjtött embereknek tanítottak meg egy működő stratégiát, amely később teknősbéka-teszt néven vált ismertté. Annyira népszerűvé vált a stratégia, hogy eleinte többet lehetett vele keresni, az ismertségből fakadó nagyobb vételek okozta nagyobb árelmozdulás okán, később viszont már csak maga a várakozás hajtotta fel az árat, egyre korábban és korábban akartak beszállni a kereskedők a nagyobb profit reményében. Végül már koránt sem alakultak ki olyan megbízható jelek, mint korábban. Többek között ezért is vallja Birger, hogy a piacok nem racionálisan mozognak, hanem többnyire kaotikusak.

 

 Habár Birger kereskedési tapasztalata 2 évtizedre rúg, teljesen azért Ő sem tévedhetetlen, mind a mai napig hibázik és ezekből von le követeztetéseket. Az egyik alaptörvényét 2012 nyarán égette egy életre az emlékezetébe, amely így szól: "A piacon nincsenek határok. Az árak a végtelenségig tudnak menni, nincsen olyan szint ahol biztosan megállnak"

Ekkor 0%-os államkötvények hozamának az emelkedésére fogadott, mivel úgy vélte innen nincs hova esni...ez a tévedés negyedmillió eurójába került, de mivel a kockázatkezelést is kiemelt fontosságúnak tartja munkája során, így nem bukott el mindent, jelentős volt a vesztesége ugyan, de nem meghatározó. 

A kockázatkezelés fontosságát már régóta hangsúlyozza, még évekkel ezelőtt az alábbi hasonlattal hívta fel a figyelmet:

Birger_Schafermeier3.jpg

 

„A kockázatkezelés nélküli tőzsdei kereskedést egy fék nélküli autó vezetéséhez tudnám hasonlítani. A tőzsde világában a veszteségek szervesen hozzátartoznak a játékhoz, ezért a kereskedési kockázat kezelésének a legnagyobb szerepet kell kapni a kereskedő életében. Mindenki, aki tőzsdei kereskedésre adja a fejét, hosszú távú nyereség elérésében érdekelt, melyet csak úgy érhetünk el, ha nyereségeink összességében meghaladják a veszteségeinket. Hogy ezt elérjük, a veszteséges ügyleteket időben le kell zárni, míg a nyereséges pozíciókat hosszabb ideig futni kell hagyni.”

Forrás: Sándorfi Balázs: Tőzsdeválságok. Hogyan kereskednek a profi befektetők? (Portfolio.hu füzetek)

 

 

 

 

 

A már említetteken túl a sikeres kereskedés lételemének tartja még a tradenaplót, még ha közhelyesen is hangzik. Ezt minden előadásán különösen kihangsúlyozza, Ő maga is sok hibájára a kereskedési naplójából merített adatok alapján készített statisztikákból jött rá, valamint olyan aprónak tűnő észrevételeket is innen szűrt le, amely később jelentősen hozzájárult sikereihez. Véleménye szerint kereskedési napló vezetésével is 10 000 óra következetes kereskedésre van szükség ahhoz, hogy valaki mester traderré váljon, nélküle pedig egész egyszerűen elképzelhetetlen. 

 Birger Schäfermeier a kezdetektől fogva számos problémával szembesült, sok olyan természetűvel is amely a mai korban már-már elképzelhetetlen, azonban egy sem gördített elé akkora akadályt, amely megingathatta volna a kereskedővé válás útján, a határozott elképzelésének köszönhetően, pedig mentor nélkül, saját magának kellett kitaposnia az utat. Nem véletlenül tartják számon Európa legsikeresebb kereskedői között és nem csak a két évtizedre visszanyúló kerekedői múltjának köszönhetően, hanem azért is, mert túl sokan nem mondhatják el magukról hogy képesek voltak megkeresni néhány óra leforgása alatt félmillió dollárt...

  

Könyvajánló: Birger Schäfermeier: A sikeres trading művészete

Videó ajánló: https://www.youtube.com/watch?v=qNFtFawgRaA

 

 

 

Aki kicsit is jártas a kereskedésben, annak bizonyára ismerősen cseng Birger Schäfermeier neve és története. Ha esetleg ez mégsem így lenne, akkor éppen itt az ideje megismerni, a legendás trader közelmúltbeli magyarországi látogatásának ténye pedig csak fokozza a dolog aktualitását.

 

birger_schaefermeier.jpg

 Birger Schäfermeier igazi első generációs online trader, aki 1969-ben látta meg a napvilágot Németországban. Tőzsdei szárnypróbálgatásait a többi guruhoz hasonlóan Ő is elég korán kezdte, 14 évesen kezdett ismerkedni a részvénypiac rejtelmeivel.  Komolyabb próbálkozásai egyetemista éveihez köthető, amikor elhatározta, hogy kereskedésből szeretne megélni. Ekkor csak egy bökkenő volt: tőke nélkül ez igencsak nehezen menne, annak pedig híján volt. Birger azonban zseniálisan vette ezt az akadályt is, elkezdett partikat szervezni egyetemista társainak, amelyek végül 1-2 ezer fős rendezvényekké nőttek, amelynek bevételei már elégnek bizonyultak a kereskedési számláinak feltöltéséhez. 

Még mielőtt mélyebben belemerült volna a kereskedésbe, máris szembesült a következő nagyobb problémával: túlságosan meg volt kötve a keze a lassan teljesülő telefonos megbízások miatt. A megbízásai rendre 20 perces! csúszással teljesültek, visszaigazolást pedig csak egy óra elteltével kapott. Emiatt nem volt ritka, hogy akkor kerültek be a megbízásai amikor már a csúcson járt az árfolyam, így képtelen volt megvalósítani a kigondolt stratégiáit, ezért arra a megállapításra jutott, hogy  telefonos kapcsolattal semmi értelme nincs a daytrade-nek. Ő azonban mindenképpen ebbe az irányba szeretett volna menni, így ismét falba ütközött a sztárkereskedővé válás rögös útján. Ennek a problémának kiküszöbölésére két opciót látott.  Első megoldásként egy Amerikába való kiutazás lehetősége merült fel, hogy ott keressen szponzort a kereskedéséhez, vagy pedig talál egy német brókert ahol képes megvalósítani az elképzeléseit. Az utóbbit választotta. Ekkor még az egyetem mellett kezdett el alkalmazottként dolgozni egy brókercégnél, ahol a jövőjére nézve meghatározó tapasztalatokat szerzett. Látta az ügyfelek kereskedését, figyelemmel követte, hogy hogyan kereskednek a nyertes kereskedők és hogy miért buknak a többiek. A tapasztalat szerzése mellett itt megvalósíthatta eredeti célját is,  beadhatta a saját megbízásait számítógépeken keresztül. Amikor az internet rohamosan fejlődésnek indult már nem kellett ragaszkodnia a céghez, így ekkor már a kellő tudás birtokában elhatározta, hogy otthonról fog kereskedni...

Hamarosan folytatom!