wallst.JPG

A várakozásoknak megfelelően nem változtatott a 0.25-0.50%-os alapkamaton a FED, így ezzel már biztos csúszik a korábban kitűzött kamatemelési pálya. Az előzetes tervek alapján negyedévente szigorítottak volna Janet Yellenék, a négy emelésre viszont így már nem lesz lehetőség. A váratlan fordulat, amire kevesen számítottak viszont csak a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón következett.

 

 

Fontos bejelentéseket tett Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke a csütörtöki kamatdöntést követő sajtótájékoztatóján. Már a kamatdöntés önmagában is felkavarta az állóvizet, amelyen 0.0%-ra vágták az alapkamatot, a betéti kamatot pedig egészen -0.4%-ig csökkentették.

md.jpg

Magára talált az utóbbi hetekben az arany árfolyama. Az emelkedés ezen a héten gyorsult be igazán, miután kétségessé vált, hogy a FED további tudja folytatni a decemberben elkezdett kamatemelési ciklusát, sőt a negatív kamat kérdése is felvetődött.

gold_1.jpg

Utólag visszatekintve talán sokkal mozgalmasabb évünk volt, mint ahogy arra számíthattunk az év kezdetén. Az idei események kapcsán nem is szeretnék jóslásokba bocsátkozni, de ha levonjuk a következtetéseket a múltban történtekből, az sokat fog segíteni a jövőbeni események hatékonyabb kezeléséhez. Távolabbról szemlélődve már tisztábban látszanak az okok és okozatok is, az összefüggések az átlátása pedig az aktuálisan zajló történések kapcsán is gondolatébresztő lehet.

2016.jpg

A várakozásoknak megfelelően 25 bázispontos emelést jelentett be a FED. A piac meglepően reagált a bejelentésre, az első reakciók az alábbi charton láthatóak.

yellen.jpg

Felrobbant az euró!

2015.12.03. 14:21

Eszeveszett csapkodásba kezdett az EURUSD devizakereszt árfolyama, miután a betéti rátát -0.3%-ra vágta az EKB. És ez még nem is a vége, Mario Draghi 14:30-kor kezdődő sajtótájékoztatóján újabb bejelentések várhatóak, ami csak fokozni fogja az egyébként is intenzív mozgásokat.

1203.PNG

A pénteki NFP-t követően egyet biztosan megállapíthatunk: nem ezen fog múlni a decemberi kamatemelés. Meglehetősen pozitív adat látott napvilágot a nem mezőgazdasági szektorban foglalkoztatottak számáról a tengerentúlról. Az elemzői várakozásokat  (181000) meglehetősen túlszárnyalta a 271000 új munkahelyről szóló adat. A hírre a dollár erősödésnek indult, másodpercek alatt több mint 100 pontot szakadt az EUR/USD keresztárfolyam.151106nfp_eurusd.PNG

Az október végi kamatdöntés óta felerősödtek a várakozások egy lehetséges decemberi kamatemelésre, miután módosított a FED a közleményén, amelyben nyitva hagyták az év végi emelés lehetőségét. Ha addig nem romlik jelentősen a nemzetközi hangulat már igen jó eséllyel léphetnek Janet Yellenék, nem nagyon van már mire várni.

 

fed.jpg

A régóta várt szeptemberi kamatdöntés során sem döntöttek Janet Yellenék a kamatemelési ciklus elkezdéséről. A múlt csütörtöki döntés megfelelt ugyan a várakozások többségének, de mivel nemrég még ez az időpont volt a legesélyesebb az emelés elkezdéséhez, így azért bőven akadtak kételyek a befektetőkben. A kamatdöntés és a sajtótájékoztató igencsak felkavarta az addigi állóvizet: a részvényindexek és a dollár is heves gyengüléssel reagáltak az eseményekre.

A mai napon az általános várakozásoknál némileg nagyobb mértékben újabb történelmi mélypontra vágta az irányadó kamatrátát a jegybank monetáris tanácsa.

matolcsy.jpg

Meddig vághat még az MNB?  

2015.06.23. 16:16

A mai napon a Magyar Nemzeti Bank egy újabb vágással 1.50%-ra mérsékelte a jegybanki alapkamatot, amely így történelmi mélypontra esett. Érdemes még tovább vágni és van is tér a vágás előtt, vagy ez lehet a mélypont?

mnb-logo.jpg

gorog1.jpg

A januári választások óta jelentősen növekedett Görögország csődkockázata, hétről hétre felreppen a hír hogy most már tényleg fizetésképtelenek a görögök. Meddig lehet még ezt tologatni, vagy csak taktikázásról van szó?

Az előző havi gyenge munkaerő-piaci adat után a várakozásoknak megfelelő számok jöttek az USA-ból: 223 ezerrel növekedett a nem mezőgazdasági munkahelyek száma a várt 228 ezer helyett. Az eltérés minimális, így a piaci reakció is visszafogottabb volt, a kilengéseket követően mindössze 30 ponttal jár magasabb szinten az EUR/USD keresztárfolyam, mint az NFP előtt. 
150508.PNG

 

Kérdés továbbra is a várakozások szerint már év végéig kitolt kamatemelési ciklus sorsa - ha javulnak a mutatók hamarabb lép a FED?

interestrate.jpg

A mai napon korábban még soha nem látott alacsony szintre, 1.95%-ra módosította az MNB jegybanki alapkamatot. A döntés nem lepte meg a piacokat, az elemzői várakozások egyöntetűen a kamatvágás irányába mutattak. A várakozásokat az is megerősítette, hogy Matolcsy György  is felszólalt nyilvánosan, amelyre legutóbb tavaly nyáron, a kamatcsökkentési ciklus végén volt példa. A 15 bázispontos csökkentés a banki kamatokat sem hagyja érintetlenül...

 

Ahogy már erre számítani lehetett, nem fogja túlélni a Buda-Cash a múlthéten kirobbant botrány következményeit. Március 4-én adta meg az MNB a brókerháznak a kegyelemdöfést a működési engedélyének visszavonásával és a felszámolás kezdeményezésével, akadnak bőven kétes ügyek a brókerház körül...

95b7e1a8d4307aa7e6a1ee9e4917d9e6.png

49a82db6b96824434601e15216584ba6.jpgBejöttek a várakozások, a radikális baloldali Syriza párt diadalmaskodott a vasárnapi előrehozott görög választásokon. A fölény magas volt ugyan, közel 10%-os Antonisz Szamarasz korábbi államfő pártjához képest, de az abszolút többséget nem sikerült megszerezni, így a kormányalakításhoz koalíció kialakítására volt szükség. Több párt is az esélyesek közé tartozott, ideológiától függetlenül tárgyalt a pártokkal a Syriza, de a befutó végül az ANEL lett, vagyis a jobboldali Független Görögök lett. Ritka a jobb-bal oldali koalíció, a két pártot elsősorban az EU-IMF iránti ellenszenv köti össze. A gyors intézkedések következtében már akár szerdán összeállhat a kormány. A miniszterelnöki székben Antonisz Szamaraszt Alekszisz Ciprasz váltja, aki már a tegnapi napon letette a miniszterelnöki esküt.

 

2015.jpgIgen nagy piaci átrendeződések mennek végbe világszerte, nem volt unalmas a 2014-es év, főleg a végéhez közeledve gyorsultak fel az események. Nehéz a mostani zavaros környezetben messzemenő előrejelzéseket levonni, sőt talán nem is érdemes, így inkább nem bocsátkozom jóslatokba. A főbb momentumok összefoglalásával és a tendenciák megállapításával viszont remélem hozzájárulok, hogy bárki ki tudja alakítani a 2015-ös forgatókönyveit és ezek megvalósulásából profitálhasson.

A kereskedések zömét még mindig EURUSD devizapáron bonyolítják le a Perfecto FX számlakezelői, így hatással lehet a stratégiákra, ha a megszokottól eltér a keresztárfolyam mozgása. Az előző héten pedig igen nagy csapkodás szemtanúi lehettünk az EKB kamatdöntés és az NFP adat hatására, de ez nem érkezett váratlanul, ráadásul végül trendirányba folytatta útját az EURUSD devizapár árfolyama.  

 

1210eurusd.JPGEUR/USD H1

 

Hét elején visszakorrigált az árfolyam és ezzel gyakorlatilag a teljes makroadatokra történő mozgás ledolgozásra került. Az eső trend továbbra is meghatározó, elsősorban magasabb idősíkokon, de órás perióduson is kifogástalanul tartja a trendcsatorna határait az EURUSD árfolyama. Utóbbin egy erősebb támaszt alakított ki az ármozgás 1.2365-ön, amelynek letörése esetén folytatódásnak indulhat a meghatározó shortos irány. A jelzés kialakulása esetén az eddigi alj szintjével, 1.2247-es célárral lehet kalkulálni a kockázat/hozam arányokat.

 

Az elmúlt hetekben az EUR/USD devizapár mellett aktívan kereskedtek a Perfecto FX számlakezelői a GBP/USD-n is. Nézzük át, a skalpos rendszerektől elszakadva, hogy hosszabb távon várható-e fordulat a hétről hétre alacsonyabb szinteket ütő devizapáron!

 

1117gbpusd.JPGGBP/USD D1

 

Jól látszik a GBP/USD charton, hogy a nyár közepén indult esés óta alig-alig volt olyan hét, amikor feljebb tudott volna zárni, mint ahogy hét elején elindult a kereskedés.Kezdi megközelíteni az eső árfolyam az 1.53-as szint körül húzódó támasz zónáját, így erre mindenképpen érdemes figyelni a shortos kereskedőknek. A támasz zónát korábbi jelentős szintek és a 23.6%-os Fibo adja, illetve az aljakat összekötő trendvonal is itt húzódik, bár a kevés érintése miatt nem látom túl meghatározónak, de plusz megerősítésként érdemes számolni vele. Ha a szinteknél az indikátorok is megerősítik a fordulás valószínűségét, akkor egy időre mindenképp érdemes hanyagolni a short pozíciókat.

Az Európai Központi Bank kamatdöntését követően Mario Draghi szavainak hatására megvalósult a rövidtávú célár az EUR/USD árfolyamára vonatkozóan. 

1106eurusd.JPGEUR/USD M30

 Az EKB elnöke a lazítási programról beszélt, amelyet két évre terveznek, illetve arról, hogy a kötvényvásárlásokon túl egyéb lazító intézkedések indítását is tervezik. A jegybanki alapkamat változatlan maradt, de a bejelentés hatására több mint 100 pipet szakadt az euró árfolyam a dollárral szemben, így vastagon átszakította a célár zónát.

 

Előzmény: EUR/USD alakulás

Egyre inkább elszakad egymástól az európai és az amerikai gazdasági teljesítmény, amelynek hatására az utóbbi hónapokban már 10%-os esésen van túl az EUR/USD keresztárfolyam. Egyelőre még az eszközvásárlási program felcserélődése sem érezteti a hatását az ármozgásokban, amelynek befejezését múlt héten jelentették be Amerikában a fellendült gazdaság következtében, Európában pedig még csak az utóbbi hónapban kezdték meg a kötvényvásárlásokat. 

 

1105eurusd.JPGEUR/USD M30

 

Folytatódhat így rövid távon az eső trend, 30 perces idősíkon rövidesen megtörhet a másodlagos trend, amelynek célára a tegnapi aljnál, 1.2450-nél húzódik. Elképzelhető, hogy a törés még várat magára és jobb kockázat/hozam aránnyal tudunk beszállni. Ez esetben a 200-as EMA-nál, 1.2550 pontnál húzódik ellenállás, ahol számíthatunk a fordulásra.


A backtesztelési témát korábbi cikkekben már elkezdtük körüljárni, amelyekben rávilágítottam hogy melyek azok a helyzetek, amikor különösen fontosak a tesztelési eredmények és hogy mennyire hagyatkozhatunk ezekre. Az alábbi írás azoknak készült, akik még mindig a Metatraderbe beépített kiegészítés nélküli alap eljárást végzik, majd ezt követően megdöbbenve veszik tudomásul, hogy nem sok az összefüggés a teszt eredményeként kapott profitgörbe és az éles eredmények között. Ez az észrevétel sajnos gyakran súlyos veszteségeket követően szokott felmerülni, de ideje ennek elejét venni.

Arra már korábban is felhívtam a figyelmet, hogy ajánlatos helyén kezelni az expert advisor-ok múltbéli teljesítményeit, még akkor is, ha ezek pontosak, pláne ha még a tesztekhez felhasznált árfolyamadatok sem teljesen valóságosak. Ezekre inkább iránymutatásként érdemes tekinteni, mint 100%-os jövőre vonatkozó prognózisként. 

testvslive2.JPG

De mi lehet a gond az adatokkal?  Az MT4-es platformunk biztosít lehetőséget számunkra, hogy a programon belül tudjuk frissíteni az árfolyamadatokat a tesztelésekhez, amely menüt az F2 leütésével könnyedén előhívhatunk, és itt a kiválasztott instrumentumra a szükséges idősíkot könnyedén frissíthetjük. Ekkor az adatokat nem a brókerünktől fogjuk megkapni, hanem a Metatrader gyártójának, a Metaquotes szerveréről. Ezzt_cheat.pngel még önmagában nem is feltétlen lenne probléma, ha ez megfelelne a valóságnak, a helyzet viszont az, hogy
 ezeket előszeretettel 'kozmetikázzák'. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy az olyan rendkívüli mozgásokat, amelyeken sok robot elvérzik nagy gonddal teszik utólag meg nem történtté. Ha egy teszt során ugyanazokkal a körülményekkel és beállításokkal dolgozunk, akkor elméletileg egyeznie kéne az eredménynek a kiválasztott időintervallumra, azonban ha ez mégsem így van, attól még nem feltétlen nálunk van a hiba, azokat az adatokat bizony megváltoztatták. És hogy ez miért jó a gyártónak? A Metatrader 4 még ma is a legnépszerűbb platform a 'kiskereskedők' körében, szinte minden bróker kínálatában megtalálható. A gyártónak érdeke, hogy minél többen használják a termékét, a brókereknek pedig, hogy minél több éles kereskedést indítsanak a cégüknél. Ha egy módosítással a robotok nagy része szebb számokat fog produkálni, akkor a programon keresztül mozgó pénzeszköz mennyisége is emelkedni fog, mivel az experteken dolgozók természetesen szeretnék zsebükben érezni a munkájuk gyümölcsét.

testvslive1.JPG

 Ahhoz, hogy ezt kiküszöbölhessük minőségi árfolyamadatok alkalmazására lesz szükségünk a tesztelési eljárás során. Ha nincs lehetőségünk naplózni a saját brókerünk ármozgásait, vagy pedig nem szeretnénk éveket várni a megfelelő adatmennyiséghez, akkor ideális választás, ha a nagy múlttal rendelkező Dukascopy árfolyamadatit vesszük kiindulási alapnak a munkánkhoz. Ezek ingyenesen letölthetőek a Dukaskopy szerveréről,ráadásul óránként frissülnek, így a piacon fellelhető ingyenes lehetőségek közül messze a legjobb választás. Ezeket az adatokat a legegyszerűbben a Tickstory Lite nevű programmal importálhatjuk be az MT4-ünkbe. A teszteléshez ajánlatos egy új, teljeset_hq.JPGn tiszta Metatrader-t telepítenünk. A TSL beállításaiban párosítsuk ezzel az installációval a segédprogramot, majd válasszuk ki a kívánt instrumentumot, amelyre szeretnénk letölteni a korábbi mozgásokat. Közvetlenül frissíti az adatainkat a program, ha az 'Exportálás MT4-be...' beállítással kezdjük el a letöltést, amely az időintervallum kiválasztása és az adott devizapár vagy index tulajdonságainak beállítása után megindul. Ilyenkor türelemmel kell lennünk, ugyanis nem kis adatmennyiségről van szó, főleg több évre visszamenőleg, így órákig is eltarthat a folyamat. Ha elkészült a letöltés fontos, hogy a programból indítsuk el a platformunkat, amelyet F8-as billentyűvel tehetünk meg legegyszerűbben. Ha mindent jól csináltunk a korábbi 90 százalék, vagy még alacsonyabb érték helyett 99.90% fog megjelenni a profitgörbéken az adatok pontosságára vonatkozó sorban. Ha elsiklunk akár egy részlet felett is, könnyen meglehet, hogy nem a várt eredmény fog megjelenni, így fontos az aprólékosság és a precizitás az adatok letöltésekor is.

 test_99_1.jpg

Ha pontosan tudjuk mérni stratégiáink múltbéli teljesítményét, már egy lépéssel közelebb kerültünk a sikerhez, bár jobban megállja a helyét ha inkább azt mondom, hogy már nem a sötétben tapogatózunk. Ha ezután is gyökeresen más eredmények születnek élesben, annak lehet az oka a piac ütemének a változása, vagy éppen a lassú teljesülés és a sok csúszás/csúsztatás, amely esetében érdemes elgondolkozni, hogy valóban a megfelelő brókernél vezetjük-e a számlánkat.

Előzmény: Mi alapján válasszak forex robotot, avagy mennyit ér a jó backtest?

Pénteken az igen pozitív NFP-nek köszönhetően 170 pipet mozdult el trendirányba az euró dollár keresztárfolyam. Az adat a pozitív várakozásokat is túlszárnyalta, 248 000 munkahelyet teremtettek Amerikában a mezőgazdaságot nem számolva a várt 216 000 helyett. A beszakadást tegnap visszakorrigálta a keresztárfolyam de ma ismét trendirányba kapott lendületet a devizapár, miután megtörte az órás korrekciós trendet, így folytatódhat tovább a dollár erősödése az euróval szemben.

  

1007eurusd.JPGEUR/USD H1

A Perfecto FX Emerald számlát kezelő kereskedői immár a font erősödését euróval szemben is letradelik, a korábbi dollárral szembeni kereskedések után. Nézzük át hosszabb távon is a chartot! 

 

0930eurgbp.JPGEUR/GBP W1

 

Megállíthatatlanul erősödik a font az euróval szemben, főleg mióta eldőlt a népszavazáson, hogy a skótok továbbra is az Egyesült Királyság részei maradnak. Hetes idősíkon egészen a célárzónáig érkezett meg az EUR/GBP árfolyam, miután több mint egy évvel ezelőtt lefordult a trendvonalról a devizapár. Az eső trend továbbra is kitart, azonban itt már jóval kisebb a hozamelvárás, mint a tavalyi forduló során, ahol a jelenlegi szintekig lehetett levárni az ármozgást. A hetes trenddel való szembemenésnek napos trendforduló esetén lenne értelme hosszabb távon, bőven hagyott teret magának az árfolyam felfelé, de mindenképp tartsuk szem előtt, hogy a trendcsatorna alja még bő 300 pontra húzódik, amely a korábbi alj szintjének letörése és újabb mélypont kialakulása esetén elérhetővé válik.

 

 

Előzmény: Kereskedések áttekintése + EURGBP chart

EUR/USD áttekintés rövidtávon

Címkék: trend trade EURUSD

2014.09.03. 10:04

Eső trendben fordítós alakzatot rajzolt ki az EUR/USD chart. Órás idősíkon alakult ki fordított fej-váll alakzat enyhén ferde nyakvonallal, amelynek kitörésekor ideális lehetőséget adhat az alakzatokra is kereskedők számára. SL a jobb váll alatt, Célárzóna: 1.3163-1.3175 között. NE Feledjük, hogy a kötés szembemegy a trenddel, ezért a kockázatot is ennek fényében alakítsuk! Egyelőre még a nyakvonal alatt mozog, így csak kitörés után lesz érdekes az alakzat. Sikeres kereskedést kívánok!

eurusdh1-.JPGEUR/USD H1

Elmejáték

 Az előadás záró harmada természetesen a pszichológiáról szólt, ezen a területen is évtizedek tapasztalatát próbálta meg belecsempészni néhány órába a guru. Véleménye szerint az elme kontrollálása egy olyan dolog, amelyet bárki meg tudna tenni, de a legtöbb ember mégsem teszi.

Schafermeier arra jött rá, hogy rossz kérdéseket tesznek fel maguknak az emberek, ezáltal nem a sikert hozó gondolatok mozgatják őket. Ha leül a trader kereskedni és azt kérdezi magától, hogy 'Hogyan tudom elkerülni a veszteségeket?' akkor eleve a veszteségre gondol, erre pedig nem a kereskedés során kellene összpontosítani, hanem maximum a hétvégi stratégiafejlesztéskor.

b6.jpg

Fontos, hogy reális, de kihívást tartogató válaszunk legyen a 'Mi a célom?' kérdésre. Ne akarjuk elkapni az összes piaci mozgást, inkább kérdezzük meg, hogy 'Hogyan keressek pénzt bizonyos szituációkban?'. Ne azt nézzük, hogy miért alakult ki az a mozgás, hanem hogy hogyan reagáljunk rá. Talán ez az egyik legfőbb dolog, ami megkülönbözteti egymástól a profi és az amatőr tradereket - a profik nem gondolkoznak máshogy, egyszerűen csak a helyes kérdéseket teszik fel maguknak.

 A guru szerint a sikeres kereskedés és személyiség alapfeltétele, hogy nem kell elkerülni a kockázatot, hanem el kell fogadni azt és meg kell tanulni kezelni. Egy vesztes kereskedésből érzelmi diszkomfortérzet nélkül kell tudni kiszállni. Amíg nem megy a teljes érzelmi kontroll, addig akár egy nap alatt elpusztíthatjuk egy teljes évi munkákat. Ennek tökélyre fejlesztéséhez nagyon sok gyakorlásra van szükség és az így összegyűjtött tapasztalatot kell átkonvertálni egy sikeres rutinná - mindenre kell hogy legyen egy forgatókönyvünk, amit előre megterveztünk.  Ha kialakul egy rutin, amellyel automatikusan reagáljuk le a váratlan eseményeket is és mindeközben a megfelelő kérdéseket tesszük fel magunknak akkor már nagyon jó úton haladunk a sikeres traderré válás felé, de mindezek mellett elengedhetetlen az elkötelezettség. Napi 10 percnyi időbefektetéssel még senki  nem alkotott maradandót a szakmájában. Ezt magunkban kell tisztáznunk, hogy mennyire fontos, hogy sikeres kereskedők legyünk, majd a céljaink szerint kialakítanunk az életvitelünket.

 

Érzelmi kontroll

 "Olyanná kell válni mint Mr. Spock." (Mr Spock a Star Trek egyik leghíresebb karaktere, akinek egyáltalán nincsenek érzelmei.) Ez eleinte jól is hangzik, de nem igaz, mert a csúcsteljesítmény kapcsolatban áll az érzelmekkel, a csúcsteljesítmény utáni vágy az ami hajt ennek eléréséhez. Persze a legrosszabbat is ez hozza ki belőlünk, de az érzelmek a motiváló tényezőink.b7.jpg

A félelem sem ellenünk van, hanem mellettünk:  a tudatalatti ezzel az érzéssel próbál megvédeni minket.  Fel kell tudnunk ismerni a jelzéseket amelyeket érzelmi úton kapunk. Ha teljes mértékben felkészültünk a kereskedéshez és meg tudjuk engedni, hogy pénzt veszítsünk, akkor nincs helye belső félelmeknek. Ha mégis érzünk, az nagy valószínűséggel külső körülmény miatt van, amit ki tudunk iktatni.

 A frusztráció szintén egy nagy motivációs tényező.  Ha nem érzünk diszkomfort érzetet akkor nem változtatunk semmin. Ha legközelebb frusztrációt érzünk gondoljuk át, hogy min kell változtatnunk, hogy közelebb kerüljünk a célunkhoz.

Érzelmeink kontrollálásához egy négylépcsős folyamatot kell elvégeznünk. Első lépcsőként be kell azonosítanunk pontosan az érzelmet, nem mindegy például, hogy a csalódottság vagy éppen a frusztráció gyökereit keressük.  Ezt követően elemezzük mi az üzenete az érzésnek és tartsuk szem előtt, hogy a tudatalattink segíteni próbál, nem próbál minket szabotálni. Minden érzés mögött van egy pozitív szándék, amit fel kell ismernünk. Harmadik lépcsőként fontos, hogy reagáljunk az érzelemre, mert ha csak a figyelmünket tereljük el attól még nem fog megszűnni, hanem épp ellenkezőleg, még inkább felerősödik. Ha megvagyunk akkor teszteljük le magunkat, hogy sikerült-e teljes mértékben kiiktatnunk, ha nem akkor elölről kell kezdenünk az egész folyamatot, ahhoz hogy sikeresen kordában tudjuk tartani, vagy pedig a javunkra fordítsuk érzelmeinket.

  

b8.jpg

 

Remélem sikerült közelebb kerülni mindenkinek legalább egy kevéssel a sztárkereskedő sikerességének titkához és hatékonyan fogjátok átültetni az itt leírtakat a kereskedésetekbe és az élet minden területére. Birgert közelebbről megismerve elmondható, hogy titok talán nincs is, a siker kulcsa a tőzsdén is a célok helyes kitűzése és a nagyfokú elkötelezettségek ezek eléréséhez. Meg persze a precíz, alapos német tervezés...

 

Előző részek:

A kereskedőguru visszatért I.

 A kereskedőguru visszatért II.