A pénteki NFP-t követően egyet biztosan megállapíthatunk: nem ezen fog múlni a decemberi kamatemelés. Meglehetősen pozitív adat látott napvilágot a nem mezőgazdasági szektorban foglalkoztatottak számáról a tengerentúlról. Az elemzői várakozásokat  (181000) meglehetősen túlszárnyalta a 271000 új munkahelyről szóló adat. A hírre a dollár erősödésnek indult, másodpercek alatt több mint 100 pontot szakadt az EUR/USD keresztárfolyam.151106nfp_eurusd.PNG

Az október végi kamatdöntés óta felerősödtek a várakozások egy lehetséges decemberi kamatemelésre, miután módosított a FED a közleményén, amelyben nyitva hagyták az év végi emelés lehetőségét. Ha addig nem romlik jelentősen a nemzetközi hangulat már igen jó eséllyel léphetnek Janet Yellenék, nem nagyon van már mire várni.

 

fed.jpg

A régóta várt szeptemberi kamatdöntés során sem döntöttek Janet Yellenék a kamatemelési ciklus elkezdéséről. A múlt csütörtöki döntés megfelelt ugyan a várakozások többségének, de mivel nemrég még ez az időpont volt a legesélyesebb az emelés elkezdéséhez, így azért bőven akadtak kételyek a befektetőkben. A kamatdöntés és a sajtótájékoztató igencsak felkavarta az addigi állóvizet: a részvényindexek és a dollár is heves gyengüléssel reagáltak az eseményekre.

A mai napon az általános várakozásoknál némileg nagyobb mértékben újabb történelmi mélypontra vágta az irányadó kamatrátát a jegybank monetáris tanácsa.

matolcsy.jpg

Meddig vághat még az MNB?  

2015.06.23. 16:16

A mai napon a Magyar Nemzeti Bank egy újabb vágással 1.50%-ra mérsékelte a jegybanki alapkamatot, amely így történelmi mélypontra esett. Érdemes még tovább vágni és van is tér a vágás előtt, vagy ez lehet a mélypont?

mnb-logo.jpg

gorog1.jpg

A januári választások óta jelentősen növekedett Görögország csődkockázata, hétről hétre felreppen a hír hogy most már tényleg fizetésképtelenek a görögök. Meddig lehet még ezt tologatni, vagy csak taktikázásról van szó?

Az előző havi gyenge munkaerő-piaci adat után a várakozásoknak megfelelő számok jöttek az USA-ból: 223 ezerrel növekedett a nem mezőgazdasági munkahelyek száma a várt 228 ezer helyett. Az eltérés minimális, így a piaci reakció is visszafogottabb volt, a kilengéseket követően mindössze 30 ponttal jár magasabb szinten az EUR/USD keresztárfolyam, mint az NFP előtt. 
150508.PNG

 

Kérdés továbbra is a várakozások szerint már év végéig kitolt kamatemelési ciklus sorsa - ha javulnak a mutatók hamarabb lép a FED?

interestrate.jpg

A mai napon korábban még soha nem látott alacsony szintre, 1.95%-ra módosította az MNB jegybanki alapkamatot. A döntés nem lepte meg a piacokat, az elemzői várakozások egyöntetűen a kamatvágás irányába mutattak. A várakozásokat az is megerősítette, hogy Matolcsy György  is felszólalt nyilvánosan, amelyre legutóbb tavaly nyáron, a kamatcsökkentési ciklus végén volt példa. A 15 bázispontos csökkentés a banki kamatokat sem hagyja érintetlenül...

 

Ahogy már erre számítani lehetett, nem fogja túlélni a Buda-Cash a múlthéten kirobbant botrány következményeit. Március 4-én adta meg az MNB a brókerháznak a kegyelemdöfést a működési engedélyének visszavonásával és a felszámolás kezdeményezésével, akadnak bőven kétes ügyek a brókerház körül...

95b7e1a8d4307aa7e6a1ee9e4917d9e6.png

49a82db6b96824434601e15216584ba6.jpgBejöttek a várakozások, a radikális baloldali Syriza párt diadalmaskodott a vasárnapi előrehozott görög választásokon. A fölény magas volt ugyan, közel 10%-os Antonisz Szamarasz korábbi államfő pártjához képest, de az abszolút többséget nem sikerült megszerezni, így a kormányalakításhoz koalíció kialakítására volt szükség. Több párt is az esélyesek közé tartozott, ideológiától függetlenül tárgyalt a pártokkal a Syriza, de a befutó végül az ANEL lett, vagyis a jobboldali Független Görögök lett. Ritka a jobb-bal oldali koalíció, a két pártot elsősorban az EU-IMF iránti ellenszenv köti össze. A gyors intézkedések következtében már akár szerdán összeállhat a kormány. A miniszterelnöki székben Antonisz Szamaraszt Alekszisz Ciprasz váltja, aki már a tegnapi napon letette a miniszterelnöki esküt.

 

2015.jpgIgen nagy piaci átrendeződések mennek végbe világszerte, nem volt unalmas a 2014-es év, főleg a végéhez közeledve gyorsultak fel az események. Nehéz a mostani zavaros környezetben messzemenő előrejelzéseket levonni, sőt talán nem is érdemes, így inkább nem bocsátkozom jóslatokba. A főbb momentumok összefoglalásával és a tendenciák megállapításával viszont remélem hozzájárulok, hogy bárki ki tudja alakítani a 2015-ös forgatókönyveit és ezek megvalósulásából profitálhasson.

A kereskedések zömét még mindig EURUSD devizapáron bonyolítják le a Perfecto FX számlakezelői, így hatással lehet a stratégiákra, ha a megszokottól eltér a keresztárfolyam mozgása. Az előző héten pedig igen nagy csapkodás szemtanúi lehettünk az EKB kamatdöntés és az NFP adat hatására, de ez nem érkezett váratlanul, ráadásul végül trendirányba folytatta útját az EURUSD devizapár árfolyama.  

 

1210eurusd.JPGEUR/USD H1

 

Hét elején visszakorrigált az árfolyam és ezzel gyakorlatilag a teljes makroadatokra történő mozgás ledolgozásra került. Az eső trend továbbra is meghatározó, elsősorban magasabb idősíkokon, de órás perióduson is kifogástalanul tartja a trendcsatorna határait az EURUSD árfolyama. Utóbbin egy erősebb támaszt alakított ki az ármozgás 1.2365-ön, amelynek letörése esetén folytatódásnak indulhat a meghatározó shortos irány. A jelzés kialakulása esetén az eddigi alj szintjével, 1.2247-es célárral lehet kalkulálni a kockázat/hozam arányokat.

 

Az elmúlt hetekben az EUR/USD devizapár mellett aktívan kereskedtek a Perfecto FX számlakezelői a GBP/USD-n is. Nézzük át, a skalpos rendszerektől elszakadva, hogy hosszabb távon várható-e fordulat a hétről hétre alacsonyabb szinteket ütő devizapáron!

 

1117gbpusd.JPGGBP/USD D1

 

Jól látszik a GBP/USD charton, hogy a nyár közepén indult esés óta alig-alig volt olyan hét, amikor feljebb tudott volna zárni, mint ahogy hét elején elindult a kereskedés.Kezdi megközelíteni az eső árfolyam az 1.53-as szint körül húzódó támasz zónáját, így erre mindenképpen érdemes figyelni a shortos kereskedőknek. A támasz zónát korábbi jelentős szintek és a 23.6%-os Fibo adja, illetve az aljakat összekötő trendvonal is itt húzódik, bár a kevés érintése miatt nem látom túl meghatározónak, de plusz megerősítésként érdemes számolni vele. Ha a szinteknél az indikátorok is megerősítik a fordulás valószínűségét, akkor egy időre mindenképp érdemes hanyagolni a short pozíciókat.

Az Európai Központi Bank kamatdöntését követően Mario Draghi szavainak hatására megvalósult a rövidtávú célár az EUR/USD árfolyamára vonatkozóan. 

1106eurusd.JPGEUR/USD M30

 Az EKB elnöke a lazítási programról beszélt, amelyet két évre terveznek, illetve arról, hogy a kötvényvásárlásokon túl egyéb lazító intézkedések indítását is tervezik. A jegybanki alapkamat változatlan maradt, de a bejelentés hatására több mint 100 pipet szakadt az euró árfolyam a dollárral szemben, így vastagon átszakította a célár zónát.

 

Előzmény: EUR/USD alakulás

Egyre inkább elszakad egymástól az európai és az amerikai gazdasági teljesítmény, amelynek hatására az utóbbi hónapokban már 10%-os esésen van túl az EUR/USD keresztárfolyam. Egyelőre még az eszközvásárlási program felcserélődése sem érezteti a hatását az ármozgásokban, amelynek befejezését múlt héten jelentették be Amerikában a fellendült gazdaság következtében, Európában pedig még csak az utóbbi hónapban kezdték meg a kötvényvásárlásokat. 

 

1105eurusd.JPGEUR/USD M30

 

Folytatódhat így rövid távon az eső trend, 30 perces idősíkon rövidesen megtörhet a másodlagos trend, amelynek célára a tegnapi aljnál, 1.2450-nél húzódik. Elképzelhető, hogy a törés még várat magára és jobb kockázat/hozam aránnyal tudunk beszállni. Ez esetben a 200-as EMA-nál, 1.2550 pontnál húzódik ellenállás, ahol számíthatunk a fordulásra.


A backtesztelési témát korábbi cikkekben már elkezdtük körüljárni, amelyekben rávilágítottam hogy melyek azok a helyzetek, amikor különösen fontosak a tesztelési eredmények és hogy mennyire hagyatkozhatunk ezekre. Az alábbi írás azoknak készült, akik még mindig a Metatraderbe beépített kiegészítés nélküli alap eljárást végzik, majd ezt követően megdöbbenve veszik tudomásul, hogy nem sok az összefüggés a teszt eredményeként kapott profitgörbe és az éles eredmények között. Ez az észrevétel sajnos gyakran súlyos veszteségeket követően szokott felmerülni, de ideje ennek elejét venni.

Arra már korábban is felhívtam a figyelmet, hogy ajánlatos helyén kezelni az expert advisor-ok múltbéli teljesítményeit, még akkor is, ha ezek pontosak, pláne ha még a tesztekhez felhasznált árfolyamadatok sem teljesen valóságosak. Ezekre inkább iránymutatásként érdemes tekinteni, mint 100%-os jövőre vonatkozó prognózisként. 

testvslive2.JPG

De mi lehet a gond az adatokkal?  Az MT4-es platformunk biztosít lehetőséget számunkra, hogy a programon belül tudjuk frissíteni az árfolyamadatokat a tesztelésekhez, amely menüt az F2 leütésével könnyedén előhívhatunk, és itt a kiválasztott instrumentumra a szükséges idősíkot könnyedén frissíthetjük. Ekkor az adatokat nem a brókerünktől fogjuk megkapni, hanem a Metatrader gyártójának, a Metaquotes szerveréről. Ezzt_cheat.pngel még önmagában nem is feltétlen lenne probléma, ha ez megfelelne a valóságnak, a helyzet viszont az, hogy
 ezeket előszeretettel 'kozmetikázzák'. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy az olyan rendkívüli mozgásokat, amelyeken sok robot elvérzik nagy gonddal teszik utólag meg nem történtté. Ha egy teszt során ugyanazokkal a körülményekkel és beállításokkal dolgozunk, akkor elméletileg egyeznie kéne az eredménynek a kiválasztott időintervallumra, azonban ha ez mégsem így van, attól még nem feltétlen nálunk van a hiba, azokat az adatokat bizony megváltoztatták. És hogy ez miért jó a gyártónak? A Metatrader 4 még ma is a legnépszerűbb platform a 'kiskereskedők' körében, szinte minden bróker kínálatában megtalálható. A gyártónak érdeke, hogy minél többen használják a termékét, a brókereknek pedig, hogy minél több éles kereskedést indítsanak a cégüknél. Ha egy módosítással a robotok nagy része szebb számokat fog produkálni, akkor a programon keresztül mozgó pénzeszköz mennyisége is emelkedni fog, mivel az experteken dolgozók természetesen szeretnék zsebükben érezni a munkájuk gyümölcsét.

testvslive1.JPG

 Ahhoz, hogy ezt kiküszöbölhessük minőségi árfolyamadatok alkalmazására lesz szükségünk a tesztelési eljárás során. Ha nincs lehetőségünk naplózni a saját brókerünk ármozgásait, vagy pedig nem szeretnénk éveket várni a megfelelő adatmennyiséghez, akkor ideális választás, ha a nagy múlttal rendelkező Dukascopy árfolyamadatit vesszük kiindulási alapnak a munkánkhoz. Ezek ingyenesen letölthetőek a Dukaskopy szerveréről,ráadásul óránként frissülnek, így a piacon fellelhető ingyenes lehetőségek közül messze a legjobb választás. Ezeket az adatokat a legegyszerűbben a Tickstory Lite nevű programmal importálhatjuk be az MT4-ünkbe. A teszteléshez ajánlatos egy új, teljeset_hq.JPGn tiszta Metatrader-t telepítenünk. A TSL beállításaiban párosítsuk ezzel az installációval a segédprogramot, majd válasszuk ki a kívánt instrumentumot, amelyre szeretnénk letölteni a korábbi mozgásokat. Közvetlenül frissíti az adatainkat a program, ha az 'Exportálás MT4-be...' beállítással kezdjük el a letöltést, amely az időintervallum kiválasztása és az adott devizapár vagy index tulajdonságainak beállítása után megindul. Ilyenkor türelemmel kell lennünk, ugyanis nem kis adatmennyiségről van szó, főleg több évre visszamenőleg, így órákig is eltarthat a folyamat. Ha elkészült a letöltés fontos, hogy a programból indítsuk el a platformunkat, amelyet F8-as billentyűvel tehetünk meg legegyszerűbben. Ha mindent jól csináltunk a korábbi 90 százalék, vagy még alacsonyabb érték helyett 99.90% fog megjelenni a profitgörbéken az adatok pontosságára vonatkozó sorban. Ha elsiklunk akár egy részlet felett is, könnyen meglehet, hogy nem a várt eredmény fog megjelenni, így fontos az aprólékosság és a precizitás az adatok letöltésekor is.

 test_99_1.jpg

Ha pontosan tudjuk mérni stratégiáink múltbéli teljesítményét, már egy lépéssel közelebb kerültünk a sikerhez, bár jobban megállja a helyét ha inkább azt mondom, hogy már nem a sötétben tapogatózunk. Ha ezután is gyökeresen más eredmények születnek élesben, annak lehet az oka a piac ütemének a változása, vagy éppen a lassú teljesülés és a sok csúszás/csúsztatás, amely esetében érdemes elgondolkozni, hogy valóban a megfelelő brókernél vezetjük-e a számlánkat.

Előzmény: Mi alapján válasszak forex robotot, avagy mennyit ér a jó backtest?

Pénteken az igen pozitív NFP-nek köszönhetően 170 pipet mozdult el trendirányba az euró dollár keresztárfolyam. Az adat a pozitív várakozásokat is túlszárnyalta, 248 000 munkahelyet teremtettek Amerikában a mezőgazdaságot nem számolva a várt 216 000 helyett. A beszakadást tegnap visszakorrigálta a keresztárfolyam de ma ismét trendirányba kapott lendületet a devizapár, miután megtörte az órás korrekciós trendet, így folytatódhat tovább a dollár erősödése az euróval szemben.

  

1007eurusd.JPGEUR/USD H1

A Perfecto FX Emerald számlát kezelő kereskedői immár a font erősödését euróval szemben is letradelik, a korábbi dollárral szembeni kereskedések után. Nézzük át hosszabb távon is a chartot! 

 

0930eurgbp.JPGEUR/GBP W1

 

Megállíthatatlanul erősödik a font az euróval szemben, főleg mióta eldőlt a népszavazáson, hogy a skótok továbbra is az Egyesült Királyság részei maradnak. Hetes idősíkon egészen a célárzónáig érkezett meg az EUR/GBP árfolyam, miután több mint egy évvel ezelőtt lefordult a trendvonalról a devizapár. Az eső trend továbbra is kitart, azonban itt már jóval kisebb a hozamelvárás, mint a tavalyi forduló során, ahol a jelenlegi szintekig lehetett levárni az ármozgást. A hetes trenddel való szembemenésnek napos trendforduló esetén lenne értelme hosszabb távon, bőven hagyott teret magának az árfolyam felfelé, de mindenképp tartsuk szem előtt, hogy a trendcsatorna alja még bő 300 pontra húzódik, amely a korábbi alj szintjének letörése és újabb mélypont kialakulása esetén elérhetővé válik.

 

 

Előzmény: Kereskedések áttekintése + EURGBP chart

EUR/USD áttekintés rövidtávon

Címkék: trend trade EURUSD

2014.09.03. 10:04

Eső trendben fordítós alakzatot rajzolt ki az EUR/USD chart. Órás idősíkon alakult ki fordított fej-váll alakzat enyhén ferde nyakvonallal, amelynek kitörésekor ideális lehetőséget adhat az alakzatokra is kereskedők számára. SL a jobb váll alatt, Célárzóna: 1.3163-1.3175 között. NE Feledjük, hogy a kötés szembemegy a trenddel, ezért a kockázatot is ennek fényében alakítsuk! Egyelőre még a nyakvonal alatt mozog, így csak kitörés után lesz érdekes az alakzat. Sikeres kereskedést kívánok!

eurusdh1-.JPGEUR/USD H1

Elmejáték

 Az előadás záró harmada természetesen a pszichológiáról szólt, ezen a területen is évtizedek tapasztalatát próbálta meg belecsempészni néhány órába a guru. Véleménye szerint az elme kontrollálása egy olyan dolog, amelyet bárki meg tudna tenni, de a legtöbb ember mégsem teszi.

Schafermeier arra jött rá, hogy rossz kérdéseket tesznek fel maguknak az emberek, ezáltal nem a sikert hozó gondolatok mozgatják őket. Ha leül a trader kereskedni és azt kérdezi magától, hogy 'Hogyan tudom elkerülni a veszteségeket?' akkor eleve a veszteségre gondol, erre pedig nem a kereskedés során kellene összpontosítani, hanem maximum a hétvégi stratégiafejlesztéskor.

b6.jpg

Fontos, hogy reális, de kihívást tartogató válaszunk legyen a 'Mi a célom?' kérdésre. Ne akarjuk elkapni az összes piaci mozgást, inkább kérdezzük meg, hogy 'Hogyan keressek pénzt bizonyos szituációkban?'. Ne azt nézzük, hogy miért alakult ki az a mozgás, hanem hogy hogyan reagáljunk rá. Talán ez az egyik legfőbb dolog, ami megkülönbözteti egymástól a profi és az amatőr tradereket - a profik nem gondolkoznak máshogy, egyszerűen csak a helyes kérdéseket teszik fel maguknak.

 A guru szerint a sikeres kereskedés és személyiség alapfeltétele, hogy nem kell elkerülni a kockázatot, hanem el kell fogadni azt és meg kell tanulni kezelni. Egy vesztes kereskedésből érzelmi diszkomfortérzet nélkül kell tudni kiszállni. Amíg nem megy a teljes érzelmi kontroll, addig akár egy nap alatt elpusztíthatjuk egy teljes évi munkákat. Ennek tökélyre fejlesztéséhez nagyon sok gyakorlásra van szükség és az így összegyűjtött tapasztalatot kell átkonvertálni egy sikeres rutinná - mindenre kell hogy legyen egy forgatókönyvünk, amit előre megterveztünk.  Ha kialakul egy rutin, amellyel automatikusan reagáljuk le a váratlan eseményeket is és mindeközben a megfelelő kérdéseket tesszük fel magunknak akkor már nagyon jó úton haladunk a sikeres traderré válás felé, de mindezek mellett elengedhetetlen az elkötelezettség. Napi 10 percnyi időbefektetéssel még senki  nem alkotott maradandót a szakmájában. Ezt magunkban kell tisztáznunk, hogy mennyire fontos, hogy sikeres kereskedők legyünk, majd a céljaink szerint kialakítanunk az életvitelünket.

 

Érzelmi kontroll

 "Olyanná kell válni mint Mr. Spock." (Mr Spock a Star Trek egyik leghíresebb karaktere, akinek egyáltalán nincsenek érzelmei.) Ez eleinte jól is hangzik, de nem igaz, mert a csúcsteljesítmény kapcsolatban áll az érzelmekkel, a csúcsteljesítmény utáni vágy az ami hajt ennek eléréséhez. Persze a legrosszabbat is ez hozza ki belőlünk, de az érzelmek a motiváló tényezőink.b7.jpg

A félelem sem ellenünk van, hanem mellettünk:  a tudatalatti ezzel az érzéssel próbál megvédeni minket.  Fel kell tudnunk ismerni a jelzéseket amelyeket érzelmi úton kapunk. Ha teljes mértékben felkészültünk a kereskedéshez és meg tudjuk engedni, hogy pénzt veszítsünk, akkor nincs helye belső félelmeknek. Ha mégis érzünk, az nagy valószínűséggel külső körülmény miatt van, amit ki tudunk iktatni.

 A frusztráció szintén egy nagy motivációs tényező.  Ha nem érzünk diszkomfort érzetet akkor nem változtatunk semmin. Ha legközelebb frusztrációt érzünk gondoljuk át, hogy min kell változtatnunk, hogy közelebb kerüljünk a célunkhoz.

Érzelmeink kontrollálásához egy négylépcsős folyamatot kell elvégeznünk. Első lépcsőként be kell azonosítanunk pontosan az érzelmet, nem mindegy például, hogy a csalódottság vagy éppen a frusztráció gyökereit keressük.  Ezt követően elemezzük mi az üzenete az érzésnek és tartsuk szem előtt, hogy a tudatalattink segíteni próbál, nem próbál minket szabotálni. Minden érzés mögött van egy pozitív szándék, amit fel kell ismernünk. Harmadik lépcsőként fontos, hogy reagáljunk az érzelemre, mert ha csak a figyelmünket tereljük el attól még nem fog megszűnni, hanem épp ellenkezőleg, még inkább felerősödik. Ha megvagyunk akkor teszteljük le magunkat, hogy sikerült-e teljes mértékben kiiktatnunk, ha nem akkor elölről kell kezdenünk az egész folyamatot, ahhoz hogy sikeresen kordában tudjuk tartani, vagy pedig a javunkra fordítsuk érzelmeinket.

  

b8.jpg

 

Remélem sikerült közelebb kerülni mindenkinek legalább egy kevéssel a sztárkereskedő sikerességének titkához és hatékonyan fogjátok átültetni az itt leírtakat a kereskedésetekbe és az élet minden területére. Birgert közelebbről megismerve elmondható, hogy titok talán nincs is, a siker kulcsa a tőzsdén is a célok helyes kitűzése és a nagyfokú elkötelezettségek ezek eléréséhez. Meg persze a precíz, alapos német tervezés...

 

Előző részek:

A kereskedőguru visszatért I.

 A kereskedőguru visszatért II.

 

 

Kereskedés hírekre

 A range és trendelleni kereskedésről ebben az előadásában nem tért ki részletesen, a hírkereskedésekről osztotta meg még a tapasztalatait, de hangsúlyozta, hogy kizárólag haladó és profi kereskedőknek ajánlja. A hírekkel kapcsolatos megfigyelésit úgy összegezte, hogy kevés az olyan hír, amely képes trendet fordítani: általában az adat publikálását követően megjön a volatilitás, majd miután lecsengett, a nagyobb mozgás folytatódik, a trendirány. Erre lehet kereskedési stratégiákat alapozni, de a nagyobb mértékben piacbefolyásoló híreket, mint például a jegybanki adatok és döntések, vagy az NFP stb., Ő is jobban szereti csak figyelni.

b3.jpg

Ennek az az oka, hogy tudja, hogy kik léphetnek ilyenkor piacokra és milyen infrastruktúrával rendelkeznek.Itt elsősorban a nagy bankházakat említi, akik hajlandóak milliókat, vagy akár milliárdokat is áldozni azért, hogy ők legyenek a leggyorsabbak a piacon.  A legjobb szakembereket és a legmodernebb technológiát alkalmazzák annak érdekében, hogy a HFT robotjaikkal minél előbb piacra léphessenek. Amikor közlik a hírt, a robot egy milliszekundum alatt értelmezi és benyitja rá a pozíciót, mire az otthoni kereskedőkhöz eljött a hír és reagálni tudnának, akkor már zárják a nagyok a pozíciókat, kitömve velük a kicsiket. Még az előre berakott megbízásokkal sem lehet felvenni velük a versenyt, mivel egyrészt nem ott fog teljesülni, ahol azt szeretnénk, másrészt pedig az irányt sem tudjuk előre, így hosszú távon ez súlyos veszteségekkel csökkentheti a számlaegyenlegünket.

 

 

A kulcselem

 Ha valakit megkérdeznénk, hogy mi a legfontosabb számára a kereskedésben szinte biztos, hogy a belépést fogja választani, mivel a szakkönyvek nagy részében is ezt taglalják. Pedig valójában a belépés csak egy eleme a stratégiának, semmi több. Mint ahogyan a kilépés is nagyon fontos, mivel akkor dől el hogy mennyi profitot is realizálunk valójában, de ezek egyike sem tartozik azok közé, amelyek az áttörést hozták Birger számára. Hosszú időn keresztül vesztett a tőzsdén, majd éveken keresztül volt nullszaldós kereskedő, majd amikor felfedezte a kulcsot, akkor jöttek az igazán átütő sikerek. A kulcs pedig nem más, mint a pozícióméretezés. Ennyire egyszerű lenne? Természetesen itt is összetett dolog van a háttérben, a helyes méretet maximum látszólag egyszerű megtalálni. Ha minden körülmény megfelelő, Birger az általa meghatározott maximális mérettel nyitja a pozícióit, így minden adott arra, hogy az agresszív kereskedési technikájával kihozza a piacból a maximumot. Ehhez fontos számára, hogy mentálisan és fizikailag is rendben legyen, ha ez nem teljesül vagy esetleg zavaró körülmény is van, akkor máris csökkenti a méretet.

b4.jpgA piaci mozgásokat is figyelembe veszi az ideális méret kiválasztásához, ha szépen trendelő piacról van szó, akkor nem habozik nagyokat nyitni, ha viszont átfordul csapkodásba akkor Birger is óvatosabbá válik. Még néhány egyéb tényező mellett a számlája profitgörbéjét is folyamatosan figyeli, ha azt látja, hogy formában van és jól megy a kereskedés, akkor bátrabb lesz, de persze csak az előre meghatározott mértékig. Saját sikerét az alapos pozícióméretezési tervezésnek tulajdonítja, minden forgatókönyvre megvan a megfelelő méretű kötésegység. Ha semmi sem jön össze éppen, akkor képes akár huzamosabb ideig a teljes méret tizedével kötni és ez meggátolja abban, hogy drasztikus visszaesést okozzon 1-1 rossz széria. Nem csak a kötésméretben épített ki védelmet a nagyobb visszaesések ellen, hanem annak is szigorú határok vannak szabva, hogy mennyit bukhat el egy nap maximálisan, de ez a teljesítménnyel együtt szintén változhat; tehát ha kihasználja a maximális veszteséget, akkor következő nap szűkebbre van szabva a tér, majd harmadnap még inkább visszább fogja a veszteséget, ennek köszönhetően alaposan kordában tudja tartani a bukókat, a nyereségeknek viszont nem szab határt, csak úgy, mint ahogy azt egy egyszerű pozíciónál kell csinálni.

 

 

Kereskedés piramisokkal

 A hatástöbbszörözést nem csak a pozícióméretekkel éri el, hanem piramisjellegű pozícióépítést is alkalmaz, így végeredményben el tudja érni, hogy a kötései 10%-a adják a teljes eredménye 90%-át.

b5_.jpg

Az építkezés során ügyel rá, hogy egy pillanatra se legyen nagyobb kockázatban az eredetileg kiszámítottnál és kizárólag akkor kezdi nyitni az újabb és  újabb kötéseket, ha adottak a feltételek. A rákötéseknél sem egyszerűen fixen növekvő méreteket alkalmaz, hanem a kockázatokhoz igazítja, így jobban tud ügyelni rá, hogy az idő és az ármozgás előre haladtával egyre inkább csökkenjen a kockázat az adott pozíciókötegen. Részzárást soha nem alkalmaz a piramis jelleggel felépített pozíciók likvidálására, az összeset egyszerre zárja le.

 

 

Előző rész:

A kereskedőguru visszatért I.

 Folytatás:

 A kereskedőguru visszatért III.

Ettől erősödhet a forint

2014.08.15. 10:58

5 forintos erősödést vetít előre az euróval szemben a kialakult fej-váll alakzat az EUR/HUF devizapár chartján. A nyakvonaltörés egyelőre csak leszúrás volt, ahonnan a 200-as EMA-ról hamar visszapattant az árfolyam és jelenleg is a nyakvonal szint környékén történik az ármozgás. Az alakzatból való letörés a mozgó letörésével nyerne megerősítést, amely a 307.50 forintos euró árfolyamnál tekinthető beteljesültnek.

eurhuf_H4.JPGEUR/HUF H4

"Ne próbálj meg alacsonyan venni és magasan eladni, próbálj meg magasan venni és még magasabban eladni!"

 

Birger Schafermeier az IronFX szervezésében május közepén újfent Magyarországra látogatott azért, hogy egy lépéssel ismét közelebb kerülhessenek a résztvevők hozzá és az általa képviselt sikeres stratégiáihoz.  Ott kezdte a mondandóját, ahol januárban abbahagyta: a stratégiáin keresztül egyfajta piaci szemléletet adott át a közönségnek, számos olyan tényezőre rávilágított, amelyek a tapasztalatai alapján a sikeres tradelés elengedhetetlen kellékei, és igyekezett rendet teremteni a fejekben a túlbonyolított, ám szükségtelen dolgok felismertetésével. Élő kereskedésre ezúttal sajnos nem került sor a teljes napos előadás időzítéséből kifolyólag, ám a szeminárium keretein belül azt is elárulta, hogy mi a titok, amelyre a sikereit alapozza.

 b1.jpg

 

Már a szeminárium elején belevágott a téma sűrűjébe, egyből taglalni kezdte a stratégiát először csak nagy vonalakban, majd a következő órákban részletekbe menően is. Birger négy csoportba sorolja a stratégiák alapján  piac szerint a kötéseit: trendkövetőbe, trenddel szembenibe, oldalazó kereskedésbe és hír tradingbe.  Saját bevallása szerint ha megkérdeznék hogyan szerezte a tradelésből felépített vagyonát, akkor a válaszában 80-85%-ra súlyozná a trendkövető stratégiákat, 10%-ra a piacnyitást követően felvett pozíciókat, és az összes többi a hír, range, a trendelleni stb.-vel pedig a maradék bevételére tett szert. Ezért is javasolja mindig a kezdőknek első lépésként a trendkereskedés elsajátítását, mivel lényegesen egyszerűbb, mint például a hírtrading, ugyanakkor eredményesebb is. Ennek az alapja a pontos trendmeghatározás, amely épp olyan egyszerű, mint amilyen fontos: Birger sem használ semmiféle különleges indikátort az irány megállapításához, egyszerűen megvizsgálja a csúcsok és a völgyek elhelyezkedését. Egyre magasabban elhelyezkedő csúcsoknál és völgyeknél felfele keresi a beszállókat, míg ezek csökkenése esetén Ő is az eladói oldalt erősíti.

  

A trend felismerése

 Eddig rendben is van, de milyen idősíkon keressük a trendeket, ha mindenki mást mond?

 

b2.jpg

Nem véletlen, hogy erről sokan másképpen vélekednek, még akkor is ha kizárólag sikeres, vagy általunk sikeresnek tartott kereskedők véleményét kértük ki. Birger szerint sincs jó vagy rossz idősík, a tradernek ezt saját magának kell kitapasztalnia, hogy melyik periódus a leginkább kézenfekvő számára. Fontos hogy a habitusához illőt válasszon, beleférjen az időbeosztásába az idősík tradeléséhez szükséges idő és mindenképp zónában érezze magát az adott síkon a kereskedő, tehát mindenképp kapcsolatban kell állnia a tőzsdéző személyiségével. Birger dinamikus személyiségnek tartja magát, ezért az alacsonyabb síkokat részesíti előnyben, persze nem a legalacsonyabbakat, de ennek is megvannak az okai. Segítségül a saját példáját hozta fel az idősíkok tisztázásához, mely szerint a fő trendet az órás gyertyák alapján határozza meg, a másodlagos trendet M15-ön keresi, a harmadlagost pedig percesen, de az utóbbira nem alapoz döntést, gyakorlatilag figyelembe sem veszi, mivel nagyon változékony. Ugyanezen léptékeket javasolja a magas idősíkok kedvelőinek is,  ennél gyorsabbakat pedig abszolút nem ajánl. Hogy miért nem? Elsősorban a versenytársak miatt, de erről még bővebben szó fog esni a hírkereskedéseknél.

 

A stratégia másik kulcskérdését a trendváltásról alkotott szemléletét is igen nyíltan osztotta meg a sztárkereskedő.  Emelkedő trendben egy alacsonyabb csúcs kialakulása még nem hordoz trendfordulóra vonatkozó információkat, ekkor még kiváló longos beszállókra lehet akadni nyomott áron. Ha azonban az ezt követő második csúccsal is folytatódik a gyengülés, akkor már Birger is változtat a kereskedési irányán.

 

 Trend is your friend

 Az alapdolgokon túl mindenre van saját szabályrendszere, mint például a célárra, a kockázat/hozam arányra a kiszállásra stb., amelyeknek a betartása nála már rutinszerű. Fontos még a trend aktuális szakaszának a felismerése is, mert minden szakasznak külön ismertetőjelei és veszélyei lehetnek. Ezeket Birger kezdeti, momentum és zárási szakaszra bontja. Kezdeti szakasznál, még mivel nincsen erős trend könnyen elvétheti az ember a beszállást, viszont ha már itt sikerül belépni komoly profitok születhetnek. A momentum szakaszban visszautalt a januári szemináriumán leoktatott rés-stratégiáira, mivel ezek kiválóan működnek ebben a szakaszban, sok az olyan rés amelyet az erős  nyomás miatt vissza sem tölt az árfolyam, így ezek igen jó jelzéseket szolgáltatnak.  A kereskedők leggyakoribb hibája ebben a  szakaszban az, hogy azért nem szállnak be, mert már túl sokat mozdult el az instrumentum, így túl drágának vagy túl olcsónak tartják már.  Valójában a nagy gyertyák és a rések a momentum szakasz természetes velejárói. A zárási szakaszban megváltozik a piac dinamikája, máshogy mozog mint korábban, mutatja a kifulladás jeleit. Ilyenkor óvatosan ajánlatos megközelíteni a piacot, csak kis kockázatokat vállalva.

Sokan ezeket a szakaszokat Elliot hullámokkal próbálják meg beazonosítani, amelyeket Birger is elismer és jónak tart. DE: sokszor már csak akkor felismerhetőek ezek, amikor teljesen kialakultak, akkor pedig már hiába. Félrevezető lehet az is, hogy ezek a trendek csak az esetek kisebb százalékában állnak pontosan 5 hullámból, erős trendnél gyakoriak a 8-9 hullámos felfutások is.

 

Folytatás:

A kereskedőguru visszatért II.

A kereskedőguru visszatért III.

Fokozott várakozás jellemezte az elmúlt napokban a piacokat, amelynek ma véget vethet az Európai Központi Bank kamatdöntése. A májusi EKB kamatdöntő utáni sajtótájékoztatón Draghi jelentette be, hogy a következő, azaz a mai döntésen akár már konkrét lépéséket tesznek a túl erős euró árfolyama, illetve a tartósan alacsony infláció miatt, amivel gyakorlatilag verbális intervenciót hajtott végre. A szavaira az EUR/USD árfolyama több száz pontos szakadással árazta be a várható lépéseket. Azóta az is kiszivárgott, hogy egy többlépcsős átfogó lazítási programot jelenthetnek be, de több forgatókönyv is elképzelhető.

eurusd-w1.JPGEUR/USD W1

 Az éppen kitörni készülő EUR/USD az 1.40-es szintről szakadt vissza, egészen az eső trendvonaláig, amely egyelőre még tartja a jegyzést. Az emelkedő másodlagos trendnek már alázárt az árfolyam, de a hosszú távú EMA-k még komoly támaszt jelentenek, ma azonban nem a technikáé lesz a főszerep, mivel a kamatdöntésen és az azt követő sajtótájékoztatón sok minden megtörténhet, főleg hogy a piac már előre is árazta a lépéseket. Ha a várakozásoknak megfelelően vágnak a kamaton, nagy átrendeződés lehet, ugyanis ekkor negatív tartományba kerülhet a betéti kamatláb, tehát a bankoknak kéne fizetni azért, hogy az EKB-nál parkoltassák a pénzt, ahelyett, hogy kamatot kapnának érte.

EURUSD - Merre engedik?

2014.05.13. 14:10

Mivel továbbra is az EUR/USD a kereskedések éllovasa a kezelt számlákon és már régen vizsgáltuk így időszerű áttekinteni, hogy mik lehetnek a valószínű mozgások.

Kezd megingani kétéves emelkedés, igen aktívan tesztelgeti most a támasz szintjeit a devizapár, miután erőteljesen lepattant az 1.40-es szintről. Pedig támaszokból nincs hiány: tarthatja az árfolyamot a 100-as napos EMA, az S1-es havi Pivot szint és csökkenő, valamint az emelkedő trendvonal is. Mindezek törése esetén akár az 1,35-ös szint is elérhető, ahol húzódnak a komolyabb támaszok. 

 

eurusd_d1.JPGEUR/USD D1

 

Az esés nem fundamentumok hiányában történne, ugyanis Mario Draghi az ECB kamatdöntés utáni sajtótájékoztatóban konkrét beavatkozás lehetőségét helyezte kilátásba túlzottan erős euró esetén. Esetleges emelkedésnél 1.40-nél komoly falba ütközne az árfolyam, ha ezt mégis sikerrel venné technikailag több száz pontos emelkedés is benne van a párban, de valószínűleg ezt Draghi sem nézné tétlenül és itt már valószínűleg az intervenció sem csak szóbeli lesz.

A FAP Turbo cikk után kaptam több visszajelzést is, amelyekből arra következtettem, hogy érdeklődésben nincsen hiány az expertek iránt, azonban még sok a kérdőjel a fejekben a témával kapcsolatban. Igyekeztem tehát egy olyan irományt összeállítani, amelyből sok kérdésre választ kaphattok és remélem el tudok oszlatni néhány erősen rögzült tévhitet, amelyeket eddig nem sikerült túllépni.

 

Azt, hogy milyen funkciót lát el egy robot, vagy más néven expert advisor, a korábbi cikkben már említettem, de röviden összefoglalva: előre meghatározott belépési és kiszállási jelekre kereskedéseket nyit/zár, valamint a pozíciómenedzselést végzi automatizáltan. Látszólag egyszerűnek tűnik, de ezeket a jelzéseket akár a végtelenségig is lehet bonyolítani, ezért ha vásárolunk egy robotot sokszor egyáltalán nem tudjuk, hogy mit takar a helyes működés, mert a gyártók nem közlik, hogy pontosan milyen együttállásra, keresztezésre, formációra kell belépni a stratégia szerint, így ellenőrizni sem tudjuk, a megvásárolt termék 'minőségét'. Itt arra gondolok, hogy annyira összetett is lehetett az alapstratégia, hogy csak teszem azt 95%-ban képes beszállni a megfelelő jelzésekre a robot, a maradék 5% belépést nem tudták kiszűrni a fejlesztők, így egy jól működő alapötlet is torzulhat, de azt, hogy mennyire nem fogjuk átlátni, ezért vásárlás előtt nem árt tisztába kerülni a gyártóval, esetleg utánanézni a korábbi termékeik visszhangjának. De valószínűleg nem is ezért fogunk robotot vásárolni, mert jól sikerült a megvalósítás, hanem mert szeretnénk, hogy pénzt is termeljen és nyomban el is kezdjük böngészni a termék weblapján található hibátlan backtest eredményeket.

 robopic.jpg

Na igen a backtest. Vajon tényleg igaz, - ha 2 évvel ezelőtt fektettem volna be akkor megötszöröztem volna a pénzem? Döntsünk backtestek alapján?

 

Szükség van persze a jó backtest eredményekre, hogy tudjunk elvárásokat támasztani a robotunk irányába és egyébként is, ha eddig csak darálta a számlákat, akkor nem valószínű, hogy pont most lesz ez másként. Fordítva azonban már nem ennyire egyértelmű a helyzet...

 

A backtesztelést és az így kapott eredményeket ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor laboratóriumi körülmények között teszteli a gyártó az új autója fogyasztását. Ilyenkor a lehető legkedvezőbb adatok érkeznek, a valóságban viszont számolnunk kell például légellenállással, emelkedőkkel, kanyarokkal stb., amiért nem tudjuk ugyanezeket az értékeket produkálni. Nos kereskedő robotunk esetében is ez a helyzet, nem számoltunk a múlttól eltérő eseményekkel, mivel mondhatni azokra az időszakokra és körülményekre van szabva az expertünk. Elég csupán másik brókercégnél tesztelnünk minden mást változatlanul hagyva - valamilyen mértékű eltérést egészen biztosan fogunk tapasztalni. Az sem mindegy továbbá, hogy milyen minőségben tesztelünk, vagy hogy 1-1 stratégiát elég lehet záróárakra tesztelni, vagy meg kell vizsgálni minden egyes elmozdulásra, azaz tickre. Végeredmény szempontjából a tesztelt időszak ideális hosszúságának kiválasztása is fontos, valamint a jó minőségű árfolyamadatok beszerzése is kulcskérdés, ez is gyökeresen változtathat az eredményeinken. Erről más blogokon találhattok kellően részletes leírásokat.

 

Az ördög a részletekben rejlik - tartja a népszerű mondás. És mennyire igaz itt is. Ha nem figyelünk oda minden részletre könnyen abba a csapdába eshetünk, hogy miközben azt gondoljuk, hogy magabiztosan haladunk előre, valójában a sötétben tapogatózunk és ehhez a Metatrader is kiválóan asszisztál nekünk. Ha esetleg minden stimmelne és eljutottunk oda, hogy van egy olyan leprogramozott stratégiánk, amely X éven keresztül képes volt úgy lereagálni a megtörtént piaci mozgásokat, hogy összességében nagyobb számlaegyenleggel zárta a tesztidőszakot, mint amennyivel elkezdte. Kellő garancia ez, megérte az egész ezzel járó macerát? A robotokkal való tapasztalataim alapján úgy tekintenék ezekre a görbékre, mint iránymutatásra 1-1 stratégiáról. Garanciát nem ad semmire, de ha nincsenek éles eredményeink valamire kell támaszkodni és mivel más nincs amire lehetne, így kiindulásképpen maradnak ezek a kimutatások, amelyek a kereskedőprogramunkról kialakult képünk első pixeleit adják.

 

Ha tehát megvásároltunk egy automatizáltan kereskedő rendszert és az első eredmények köszönő viszonyban sincsenek a gyártó által publikálttal, akkor könnyen lehet, hogy a hiba a mi tesztelési eljárásunkban bujkál, nem kell egyből szitkozódva visszakövetelnünk a pénzünket. A megfelelő tesztelési módszer kialakításához sok utána olvasásra és próbálkozásra lesz szükség, de ez már csak az önszorgalmunkon múlik az internetnek köszönhetően. Bízom benne, hogy sikerült átadnom egy az eddigiektől eltérő, de életszerű nézőpontot a robotokkal és a tesztekkel kapcsolatban. Elképzelhető, hogy lesz még folytatása az írásnak a közeljövőben, ugyanis még sok a félreértés (vagy félrevezetés?) a témában.