wallst.JPG

A várakozásoknak megfelelően nem változtatott a 0.25-0.50%-os alapkamaton a FED, így ezzel már biztos csúszik a korábban kitűzött kamatemelési pálya. Az előzetes tervek alapján negyedévente szigorítottak volna Janet Yellenék, a négy emelésre viszont így már nem lesz lehetőség. A váratlan fordulat, amire kevesen számítottak viszont csak a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón következett.

 

 

 A márciusi tartásra készültek már az elemzők is, az viszont nagy meglepetést okozott tegnap este, hogy a FED döntéshozói már csak két kamatemeléssel számolnak a 2016-os évre. A változást főleg a globális környezet kockázataival indokolja a Nyíltpiaci Bizottság, amelyek miatt óvatosnak kell maradnia a jegybanknak. Az amerikai adatok javulnak, de ezeket még mindig vegyesnek értékelték a sajtótájékoztatón, a jövőre azonban optimistán tekintenek, az egyébként is rekord alacsony munkanélküliség további csökkenésére számítanak. A sajtótájékoztató végén a korábbi ülésen felröppent negatív kamat kérdése is előkerült, de kiderült hogy ennek bevezetését hosszú távon sem tervezik Yellenék, csupán más országok gazdaságpolitikájának hatásait vizsgálták.

0317.PNG

Kezdenek gyakoribbá válni a kilengések az EURUSD árfolyamában, a múltheti EKB kamatdöntést követően a mostani FED ülés is jelentős elmozdulást okozott a devizapár árfolyamában. Ezúttal egy 170 pipes emelkedés követte Yellen óvatos szavait, ami ugyan kevésbé volt heves a múlthetinél, de a következő nap nem korrekcióval indult hanem tovább folytatja útját északi irányba az EURUSD árfolyama, amely így már mindössze néhány pontos távolságra került az 1.13-as szinttől.

A bejegyzés trackback címe:

https://kezeltszamla.blog.hu/api/trackback/id/tr558489066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása