Utólag visszatekintve talán sokkal mozgalmasabb évünk volt, mint ahogy arra számíthattunk az év kezdetén. Az idei események kapcsán nem is szeretnék jóslásokba bocsátkozni, de ha levonjuk a következtetéseket a múltban történtekből, az sokat fog segíteni a jövőbeni események hatékonyabb kezeléséhez. Távolabbról szemlélődve már tisztábban látszanak az okok és okozatok is, az összefüggések az átlátása pedig az aktuálisan zajló történések kapcsán is gondolatébresztő lehet.

2016.jpg

Piaci trendek

A piacokra ható számos tényező hatására az évek óta emelkedő piacok is változáson mentek keresztül. Amerikában a vezető részvényindexekről el lehetett mondani, hogy 2011 óta a töretlen emelkedés volt jellemző, de lényegében már 2009 óta emelkedő piacokról beszélhettünk.  Ez az emelkedés tavaly gyakorlatilag egy oldalazásba fordult át, 5 év után először fordult elő, hogy az év eleji nyitásnál alacsonyabb áron zártak az amerikai tőzsdeindexek. Európa erősen kezdte az évet, majd az első néhány havi rally mélyrepülésbe csapott át, ősszel már az évi eleji nyitás alatt is jártak az árfolyamok. Az évet azért sikerült végül emelkedéssel zárni, 2015 vesztesei viszont egyértelműen az ázsiai piacok voltak. Itt ugyancsak erős évkezdet után rengeteg megtakarítás égett el a hatalmas esések következtében.

 sp500-dax-hsi-2015.png

A felfordulás már januárban elkezdődött...

Egészen pontosan január 15-e volt a dátum amikor a svájci jegybank váratlanul az 1.20-as árfolyamküszöb eltörlése mellett döntött. A folyamat óriási piaci átrendeződéssel járt, brókercégek és befektetési alapok csődöltek be vagy szenvedtek hatalmas veszteségeket, illetve világszerte rengeteg kisbefektető égette meg magát. Első reakcióként paritás alá is benézett az EUR/CHF devizakereszt, amely a korlátozás feloldása óta újra mozgásba lendült és jelenleg az 1.0750 és 1.10-es szintek között oldalaz. Az SNB továbbra is fenntartja a negatív kamatot, mivel változatlanul erősen túlértékeltnek tartják devizájukat.

 2015-öt választotta a FED

A 3. lazítási program, vagy más néven a QE3 2014 októberi befejezése óta terítéken van a kamatemelés ciklus indításának kérdése. Jó darabig folyamatosan tologatta a döntést maga előtt a FED, amit hol teljesen jogosan, hol inkább csak mondvacsinált érvekkel indokolt. Janet Yellenék egész évben különösen ügyeltek a jegybanki kommunikációra, hogy még csak véletlenül se érje váratlanul a befektetőket ha végre egyszer elindul az emelés. Szeptemberre minden feltétel adott is volt, így inkább a további kamattartás okozott némi meglepetést, illetve az indoklás, amellyel a kínai gazdaság lassulására fogták a további halasztást. Az év utolsó kamatdöntő ülésén decemberben már azonban végképp nem lett volna mivel magyarázni a késlekedést, így végre egy 25 bázispontos kamatemeléssel kezdetét vette a ciklus. Idénre további 1%-os emelés van tervben, amelyet 4 részletben kíván végrehajtani a FED az előzetes várakozások alapján.

 Kitaposva az ösvény

draghi.pngAhogy a FED lezárta az egyébként a várakozásokat abszolút teljesítő QE programját,  némi csúszással az Európai Központi Bank is megkezdte az átfogó eszközvásárlási intézkedéseit.  A pénzcsapok kinyitásának következtében látványosan elkezdett áramlani a tőke az európai alapokba, míg a tengerentúli részvényekből dollármilliárdos nagyságrendekben áramlott ki a tőke. Mario Draghiék azóta már többször is kibővítették a programot, mert kevésnek bizonyult a 2%-os inflációs cél közelítéséhez. Ez a cél még mindig távolinak tűnik, így jó eséllyel egész 2016-ban fennmaradnak a vásárlások, szemben az eredetileg kitűzött szeptemberi határidővel.

 Lesz még gond a görögökkel?

A görögökkel kapcsolatos kockázatok kérdése már az előrehozott választások kiírásakor  felmerült, már ekkor látszott a szélsőbaloldali Syriza párt fölénye. Amikor beigazolódtak a várakozások, kezdetét vette a hónapokon át zajló küszködés a törlesztő részletek hiánytalan teljesítéséért.  Alekszisz Ciprasz miután elvetette az adósság elengedésének gondolatát mindaddig mereven ragaszkodott az újabb mentőcsomaggal kapcsolatos feltételek minimalizálásához, amíg már megszorításokkal sem sikerült pótolni a hiányt, így végül egy rövid időre fizetésképtelenné vált Görögország. A technikai államcsőd okozta leállások óriási veszteségeket okoztak, így kénytelen volt elfogadni a hitelezők feltételeit a görög vezetés, amely már jóval  szigorúbb kikötésekről szólt, mintha időben sikerült volna megegyezni. Az már csak hab a tortán, hogy a mentőcsomaghoz szükséges feltételeket azt követően akceptálta a Syriza, hogy az általuk kiírt népszavazáson a lakosság elutasította azokat. Ennek ellenére a szeptemberi választásokon ismét a Syriza nyerte el a voksok többségét, de ekkor már egyik esélyes párt sem kérdőjelezte meg a 86 milliárd eurós mentőcsomag feltételeit. A megállapodás óta lecsillapodtak a kedélyek, bár Ciprasz miniszterelnök azóta elkezdte felmérni a lehetőséget, hogy hogyan lehetne kizárni az IMF-et a reformok végrehajtásának felügyeléséből.

 Kínai kártyavár

china.pngMár az év elején is látszott, hogy nem lesz egyszerű menet elérni a kitűzött 7%-os növekedést.  Tavasz végére jelentősen romlottak Kínában a gazdasági mutatók: visszaeső termelésről, csökkenő beruházásokról, alulteljesítő ingatlanpiacról szóló adatok láttak napvilágot, amelyeken  a jegybank próbálkozásai ellenére sem sikerült javítani. A problémát az is tetőzte, hogy később az amerikai cégek is visszaesésekről számoltak be ezeken piacokon. Kétségbe vonhatóvá vált a növekedési adatok hitelessége is, mert ugye a csökkenő okostelefon vagy gépjármű, stb.  értékesítések nem a növekvő piacok fő ismérvei. Innentől kezdve pedig megtorpantak az eddig kiválóan teljesítő részvénypiacok is, majd nyáron végképp elpattant a cérna, mélyrepülés vette kezdetét. Eközben ráadásul sorra hullottak ki a csontvázak a szekrényből, kiderült hogy a korábbi növekedést jelentős  részét a hitelből vásárolt értékpapírokkal fűtötték.  Bizonyára az sem nyugtatta meg a befektetőket, hogy eközben a kínai vezetés hirtelentől vezértelt, meglehetősen szokatlan ötletekkel próbálta megfékezni az eséseket. Ilyenek voltak például az eladás korlátozására vonatkozó intézkedések, a piaci pánikról szóló megjelenések betiltása a médiában, a nyugdíjalapok részvénykitettségének megnövelése és még lehetne sorolni. Később megpihentek az eső piacok, az idei évkezdés sem sikerült így túl fényesre. A romló gazdasági mutatók miatt a tőzsdenyitás elindulása után már fel is kellett függeszteni  a kereskedést a napi maximális veszteséglimit elérése miatt. A gazdaság túlpörgetése miatt számos megoldásra való probléma merült fel, amelyeknek a megoldása akár egészen sokáig is elhúzódhat, főleg hogy  a vezetés inkább eltusolná ezeket, mintsem tényleges megoldásokat dolgoznának ki.

 Brókerbotrányokból is kijutott

A hazai befektetőknek is bőven kijutott  a csalódásokból. Nem elég hogy januárban hazai spekulánsok is milliárdokat égettek el a svájci frankkal, az egyes brókercégeknél elhelyezett befektetésieket is elveszthették. A lebukott cégek közül a Buda-Cash nyitotta a sort, majd a Hungária Értékpapír Zrt vezetőit vezették el bilincsben, majd a Quaestor jelentett csődöt és az Iron FX-nél is ebben az időben jelentkeztek a kifizetési problémák. Az első 3 esetben az ügyfelek kártalanítása már megindult, még utóbbinál mindössze egy ciprusi tőzsdefelügyelt által kiszabott bírságról lehet tudni. Ettől függetlenül a fizetési problémák továbbra is fennállnak, ám felszámolásról még szó sincs. Az viszont érdekes kérdéseket vethet fel minden esetben, hogy hogyan csalhattak elismert cégek éveken keresztül az ügyfelek kárára, ha minden esetben szabályozott és felügyelet által vizsgált piacokon működtek.

 broker.jpg

Ahhoz kétség sem fér, hogy tanulságos év volt a tavalyi a befektetők és minden egyes pénzpiaci szereplő számára is. A kereskedők jóval óvatosabbá, a felügyeletek szigorúbbá váltak, a jegybankok pedig próbálnak minél kevesebb meglepetést okozni. Bonyolultabb és keményebb a korábbiaknál, de  meghatározó év volt 2015 a teljes pénzpiac fejlődésében, hiszen sosem a stabil, nyugodt környezet biztosít jó alapot a fejlődéshez, hanem elengedhetetlen hogy néha kicsússzon a lábunk alól a talaj.

A bejegyzés trackback címe:

https://kezeltszamla.blog.hu/api/trackback/id/tr68271454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása