fed.jpg

A régóta várt szeptemberi kamatdöntés során sem döntöttek Janet Yellenék a kamatemelési ciklus elkezdéséről. A múlt csütörtöki döntés megfelelt ugyan a várakozások többségének, de mivel nemrég még ez az időpont volt a legesélyesebb az emelés elkezdéséhez, így azért bőven akadtak kételyek a befektetőkben. A kamatdöntés és a sajtótájékoztató igencsak felkavarta az addigi állóvizet: a részvényindexek és a dollár is heves gyengüléssel reagáltak az eseményekre.

Janet Yellen FED elnök az ismételt halasztás okaként a kínai gazdaság lassulására utalt, ami azért is meglepő, mert az amerikai GDP-re csak igen mérsékelt hatással bír a kínai teljesítés. Úgy látszik, mintha a FED már a kínai jegybank szerepét is át szeretné venni, nem gyakori az ilyen indoklás. Idén már csak októberben és decemberben lenne lehetősége kamatot emelni a FED-nek, de múlt csütörtök óta egyre nagyobb valószínűséget tulajdonítanak a bankházak egy 2016-ig tolódó kezdésnek is. A bizonytalanság továbbra is fennmaradt, de egy októberi kamatdöntés a jelenlegi kommunikáció alapján nem lenne logikus, ugyanis erre egyáltalán nem történt utalás és a körülmények sem fognak valószínűleg lényegesen változni addig. A túl sokáig történő halogatás mindenesetre könnyen a visszájára üthet, mert így eléggé szűk lenne a FED mozgástere, ha hirtelen beüt a krach nem sok eszköz marad az újabb pénznyomtatáson kívül a gazdaság stabilizáláshoz. Egy kisebb válság pedig manapság már sok mindenből adódhat, pl bizalomvesztésből is, már pedig nem attól fog nőni a bizalom, ha azt látják a befektetők, hogy a FED annyira nem bízik az amerikai gazdaság stabilitásában, hogy nem mernek meglépni egy kisebb mértékű kamatemelést sem...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kezeltszamla.blog.hu/api/trackback/id/tr147805922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása