Meddig vághat még az MNB?  

2015.06.23. 16:16

A mai napon a Magyar Nemzeti Bank egy újabb vágással 1.50%-ra mérsékelte a jegybanki alapkamatot, amely így történelmi mélypontra esett. Érdemes még tovább vágni és van is tér a vágás előtt, vagy ez lehet a mélypont?

mnb-logo.jpg

A további kamatcsökkentések komoly aggályokat vethetnek fel, ráadásul egyre inkább okafogyottá válik a nullához való még további közelítés. Ugyan távoliak még az inflációs célok, de beindult a fogyasztói árak emelkedése, így ebből a szempontból a további vágások helyett a kivárásban is lenne ráció. Ha azt vesszük alapul, hogy a hazai alapkamat késleltetve, de követi a világpiaci tendenciákat, akkor sem indokolt a további csökkentés, mivel az USA-ban már jó ideje a kamatemelés megkezdésére készíti fel a FED a befektetőket. A tengerentúlon már ősszel kezdetét veheti az emelési ciklus, de még ez a kérdés is nyitott, ami fokozza a kockázati tényezőket. A finanszírozási problémák és a drasztikus forintgyengülés elkerülése érdekében sem árt, ha hazai devizánk magasabb kamattal forog az euróénál. Az MNB közzétételekben utalások szólnak a további csökkentések mellett, de ezúttal kevésbé egyértelmű további vágások kérdése. Ha ez lett volna az utolsó kamat mérséklés, azt valószínűleg világosabb kommunikáció követte volna a meglepetések elkerülése érdekében. Iránymutatás lehet a további vágás előtt az is, hogy inflációs jelentésében csökkentette a 2016-os inflációs várakozásokat a jegybank, ami jelentheti azt, hogy már alacsonyabb alapkamattal kalkulálnak. A legdominánsabb utalást azonban a kiadott közlemény utolsó mondatában találhatjuk, amelyen kifejtik, hogy a kamatcsökkentés addig folytatható, amíg az támogatja a középtávú inflációs cél elérését. Ennek értékelése pedig már a monetáris tanácson múlik.

Összességében tehát lenne ráció a jelenlegi kamatcsökkentési ciklus beszüntetésében, de a jegybank ezt még korainak értékeli, valószínűleg más közlemény kísérte volna a döntést a kamat jövőbeni szinten tartásához. Elemzők 1.3%-os kamatszintet várnak, amellyel párhuzamosan tovább csökkennek a már így is padlón lévő banki hozamok is.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kezeltszamla.blog.hu/api/trackback/id/tr337567640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása