gorog1.jpg

A januári választások óta jelentősen növekedett Görögország csődkockázata, hétről hétre felreppen a hír hogy most már tényleg fizetésképtelenek a görögök. Meddig lehet még ezt tologatni, vagy csak taktikázásról van szó?

A választások előtt a jelenlegi kormány eltökélt szándéka volt a hitelmegállapodások újratárgyalása és bizonyos mértékű függetlenedés elérése a hitelezőktől, valamint csökkenteni az EU befolyását amennyire csak lehet. Ebből végül sok minden nem valósult meg, minden hónapban az esedékes kötelezettségek törlesztését kell kitűzniük legfőbb célként a görög döntéshozóknak, hogy elkerüljék, vagy legalábbis kitolják az államcsőd időpontját. Már februárban olyan sebességgel ürült a görög államkassza, hogy kénytelenek voltak haladékot kérni  törlesztésre, abban reménykedve, hogy még a kitolt lejárat előtt sikerül megállapodni az EU-val egy újabb mentőcsomagról. Ezzel 4 hónapot nyertek végül Alekszisz Cipraszék, amely júniusban fog lejárni, a jelenleg is nyitott vitákat viszont már áprilisban le kellett volna zárni. A szakadék szélén egyensúlyozó görögök továbbra sem hajlandóak engedni a populista intézkedéseikből, amelyek eltörlését az EU feltételül szabta ki a segítségnyújtáshoz. Amíg pedig minimálbéremelés szerepel napirenden nyugdíjcsökkentés helyett, addig az EU sem fogja látni azt a stabilitást Görögországban, ami némileg mérsékelné a tőkekihelyezés kockázatát, így nem is fognak folyósítani újabb összegeket. Ennek hiányában a görögök is esélytelennek látják az 1.6 milliárd eurós júniusi törlesztést, az egyre gyakoribb tárgyalásokon viszont nem sikerül csökkenteni a felek közti távolságot. Megállapodás nélkül pedig már a májusi hónap átvészeléséhez is taktikázni kell Görögországnak. A legújabb fejlemények alapján az IMF törlesztő részletek összevonásával nyernének még pár hetet, amelyeket egy összegben június végén teljesítenének, amennyiben lesz miből.

Egyelőre hibátlanul tologatják a görögök maguk előtt az elkerülhetetlent, de júniusban már sok minden eldőlhet, az EU megállapodás illetve a fizetőképesség függvényében. Előbb-utóbb mindenképp engedniük kell a feltételekből Cipraszéknak, ha el szeretnék kerülni a csődöt, amivel viszont a választási ígéreteikkel lesznek kénytelenek szembemenni. Népszerűségvesztést így mindkét esetben kénytelenek lesznek elkönyvelni, a kérdés viszont az, hogy ez mennyire fog fájni az állampolgároknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://kezeltszamla.blog.hu/api/trackback/id/tr967496484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása