interestrate.jpg

A mai napon korábban még soha nem látott alacsony szintre, 1.95%-ra módosította az MNB jegybanki alapkamatot. A döntés nem lepte meg a piacokat, az elemzői várakozások egyöntetűen a kamatvágás irányába mutattak. A várakozásokat az is megerősítette, hogy Matolcsy György  is felszólalt nyilvánosan, amelyre legutóbb tavaly nyáron, a kamatcsökkentési ciklus végén volt példa. A 15 bázispontos csökkentés a banki kamatokat sem hagyja érintetlenül...

 

A lépést az MNB a gazdasági növekedés erősítésével és inflációs célokkal indokolja, és már az sem kérdéses, hogy a mai vágás egy újabb ciklus első lépése. Matolcsy nyilatkozata alapján mindaddig fogják folytatni a megkezdett kamatcsökkentési ciklust, amíg a középtávú 3% inflációs cél nem kerül elérésre egy új, rugalmasabb környezetben. Rugalmas környezet alatt a jegybankelnök egy +/-1%-os sávot ért, így már 2%-os árszínvonal emelkedésnél is megvalósulhatnak a kitűzött célok. A bejelentést követően 0.9%-ról csökkentette 0.0%-ra csökkentette az inflációs várakozásait az idei évre a jegybank.

Nem jó hír a betétesek számára, hogy a kamatvágási ciklus újraindítása az egyébként is alacsony banki hozamok további csökkenését is előrevetíti. Elemzői várakozások alapján az 1.5%-os szint környékére süllyedhet a ciklus végére a hazai jegybanki alapkamat, amellyel bőven 1% alá fognak csökkenni az elérhető banki kamatok, így csak a tranzakciós és egyéb költségek kitermeléséhez jó ideig kell pihentetni a megtakarításokat lekötés esetén.

A bejegyzés trackback címe:

https://kezeltszamla.blog.hu/api/trackback/id/tr497300929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása