49a82db6b96824434601e15216584ba6.jpgBejöttek a várakozások, a radikális baloldali Syriza párt diadalmaskodott a vasárnapi előrehozott görög választásokon. A fölény magas volt ugyan, közel 10%-os Antonisz Szamarasz korábbi államfő pártjához képest, de az abszolút többséget nem sikerült megszerezni, így a kormányalakításhoz koalíció kialakítására volt szükség. Több párt is az esélyesek közé tartozott, ideológiától függetlenül tárgyalt a pártokkal a Syriza, de a befutó végül az ANEL lett, vagyis a jobboldali Független Görögök lett. Ritka a jobb-bal oldali koalíció, a két pártot elsősorban az EU-IMF iránti ellenszenv köti össze. A gyors intézkedések következtében már akár szerdán összeállhat a kormány. A miniszterelnöki székben Antonisz Szamaraszt Alekszisz Ciprasz váltja, aki már a tegnapi napon letette a miniszterelnöki esküt.

 

Már megerősítésre került hogy az új kormány újratárgyalná az IMF-fel kapcsolatos mentőcsomag szerződések feltételeit. Elmondásuk szerint erre azért van szükség, hogy a megállapodás mindkét félnek előnyös legyen. Amióta a választópolgárok hivatalosan is a Syrzia pártra adták le a voksukat, azóta még nem merült fel a kölcsönök vissza nem fizetésének gondolata a párt eddigi kommunikációjával ellentétben, így ilyen téren még bőven akadnak kérdőjelek. A görögök többsége nem engedné el az eurót, azonban a kölcsönök feltételeként indítványozott megszorításokat már kivezettetnék, nem számolva azzal, hogy a két dolog csak együtt működik.

Az európai kockázatok növekedtek a választásokat követően, de az EKB múlthéten bejelentett havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programja nagy mértékben enyhíti ezeket. A betétesek azonban megelőzve az eseményeket, több mint 10 milliárd dollárt vontak ki a görög bankokból az utóbbi két hónapban. A piacokon nem alakult ki pánikhangulat, az eredmények hatására eséssel nyitó görög tőzsde azonban 4% feletti veszteséget szenvedett el, így december óta már 23%-os gyengülésen van túl a görög tőzsdeindex. Érdemes kiemelten követni a görög eseményeket, nagy súlyt kapnak a bejelentések és a hatalomra kerülő Syriza párt választások utáni hangneme is piacmozgató hatással bír.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kezeltszamla.blog.hu/api/trackback/id/tr517114037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása