A 2013-as év sem múlt el meglepetések nélkül, sőt, egyáltalán nem volt bennük hiány az elmúlt esztendőben. Habár számíthattunk konszolidációra a tavalyi évre, azt sokan nem jósolták volna meg, hogy az amerikai és az európai részvényindexek történelmi csúcsokat döntögetnek majd.

2014 nagy kérdése pedig, hogy vajon meddig szárnyalhatnak ezek az indexek még?

 A tavalyi év elejére visszagondolva emlékszünk, hogy hónapokon át tartó emelkedéssel indult az év –  a korábbi részvénypiaci rally folytatásaként -, hónapról hónapra közelítettek az árfolyamok a történelmi maximumaikhoz. Egy a tavalyihoz hasonló dinamikájú, hónapokon át tartó, nagyobb, töretlen emelkedésre jómagam idén nem sok esélyt látok, habár Németország teljesítménye igencsak megalapozta a DAX emelkedését! Véleményem szerint ezeken a szinteken az árazás kezd elszakadni a valóságtól, különösen, hogy a jelentések már most nem az elvárt eredményekről tanúskodnak.

Időszerű lenne tehát egy egészséges korrekció, a kereskedőguruk is az eladási oldalon állnak már. Az is arra enged következtetni, hogy esedékes egy kellő mértékű korrekció, hogy sokan tartanak a buborék-effektustól, melynek hatására egy visszafelé irányú tartósabbnak látszó mozgás indulna meg; sokan dobják majd részvényeiket, ezzel is segítve a reális árak megtalálását.

A dollár jelentősen erősödhet az év során a FED várható intézkedéseinek köszönhetően – pl. a forgalomban lévő pénz mennyiségének csökkentése, az alapkamat megemelése. A kötvénypiacot tekintve viszont a szakértők nagy része óva int bennünket az ilyen fajta befektetésektől; várhatóan az eddiginél még alacsonyabb hozamokat lehet csak elérni a kötvényekkel 2014-ben, javasolják a kockázatosabb eszközök felé történő eltolódást.

 

Hiába ért hivatalosan véget az eurózónában recesszió, az utóbbi negyedévekben tapasztalható folyamatos növekedés ellenére jócskán akadnak még megoldásra váró problémák – a 2013-as évet egészében pedig nem sikerült növekedéssel zárni. Az elemzők az idei évet tekintve már optimisták, növekedést prognosztizálnak az erózónában is, így semmi akadályát nem látom egy nagyobb korrekciót követő felmenetelnek – ezúttal azonban jóval lassabb, kiegyensúlyozott emelkedésre számítok gyors rally helyett.

igy_nohet_a_gdp.png

A GDP várható alakulása 2014-re

 

Az EUR/USD-ben nagyobb valószínűséget adok a trend folytatódásának, vagyis az euró lassú, de már 2008 óta tartó gyengülésének a dollárral szemben.

 

A 2014-es év ideális lehet hosszú távú befektetési döntések meghozatalára. Ha piacra lépünk, nagyobb volumenű, váratlan eseményekre mindig készüljünk fel, az előrejelzésektől függetlenül, hiszen váratlan mozgások, akár a legnagyobb esések is, bármikor bekövetkezhetnek; míg előfordul, hogy a forgatókönyv szerinti mozgások csak akkor következnek majd be, amikor már senki sem várná.

 

Ahogy a világhírű spekuláns, André Kostolany mondta: "A tőzsdén kétszer kettő sosem néggyel egyenlő, hanem öt mínusz eggyel. Csak az embernek kötélből kell legyenek az idegei, hogy képes legyen elviselni a mínusz 1-et."

A bejegyzés trackback címe:

https://kezeltszamla.blog.hu/api/trackback/id/tr415788427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása