Birger a kereskedése során nem ad be megbízást minden egyes eszközön, csak néhány instrumentumra fókuszál, azokat viszont igyekszik a lehető legjobban kiismerni. Kedvencei a DAX határidő, valamint az S&P és a kötvények. Devizapiacon az EUR/USD - árfolyamának változásait szokta megjátszani, esetenként a jen párokat és ritkán a GBP-t. Az egzotikus devizapárokat nem kedveli a kisebb likviditás és a lassabb teljesülések miatt, így ezeket átengedi másoknak. Az utóbbi időkben az előzőken túl hozzáadta a kereskedett instrumentumainak listájához az aranyat és az olajat is.

Birger_Schafermeier2.jpg

20 évvel ezelőtt Birger is úgy vélte, hogy létezik egy olyan stratégia, amit Szent Grál-ként szoktak emlegetni. Egy olyan kereskedési szabályrendszer után kutatott éveken keresztül, amely minden piaci szituációban képes profitot termelni. Végül feladta, mivel rájött hogy ha létezne egy olyan stratégia, amely úgy működik, mint a természeti törvények esetében a gravitáció akkor nem működne. Hogy miért nem? Erre a kérdésre szemléletesen szokott válaszolni előadásain egy egyszerű kanál segítségével. Fogadásra invitálja a közönséget mielőtt kiejti a kanalat a kezéből az esés irányára vonatkozóan...eddig még senki sem fogadott arra hogy a kanál felfelé fog esni, a világ egyetlen pontján sem. Ellenoldal nélkül pedig nincs üzlet, így ha lenne egy triviális működő stratégia, senki nem kötne ellene. Hasonlóra már példa is akadt még a 70-es években, amikor az utcáról összegyűjtött embereknek tanítottak meg egy működő stratégiát, amely később teknősbéka-teszt néven vált ismertté. Annyira népszerűvé vált a stratégia, hogy eleinte többet lehetett vele keresni, az ismertségből fakadó nagyobb vételek okozta nagyobb árelmozdulás okán, később viszont már csak maga a várakozás hajtotta fel az árat, egyre korábban és korábban akartak beszállni a kereskedők a nagyobb profit reményében. Végül már koránt sem alakultak ki olyan megbízható jelek, mint korábban. Többek között ezért is vallja Birger, hogy a piacok nem racionálisan mozognak, hanem többnyire kaotikusak.

 

 Habár Birger kereskedési tapasztalata 2 évtizedre rúg, teljesen azért Ő sem tévedhetetlen, mind a mai napig hibázik és ezekből von le követeztetéseket. Az egyik alaptörvényét 2012 nyarán égette egy életre az emlékezetébe, amely így szól: "A piacon nincsenek határok. Az árak a végtelenségig tudnak menni, nincsen olyan szint ahol biztosan megállnak"

Ekkor 0%-os államkötvények hozamának az emelkedésére fogadott, mivel úgy vélte innen nincs hova esni...ez a tévedés negyedmillió eurójába került, de mivel a kockázatkezelést is kiemelt fontosságúnak tartja munkája során, így nem bukott el mindent, jelentős volt a vesztesége ugyan, de nem meghatározó. 

A kockázatkezelés fontosságát már régóta hangsúlyozza, még évekkel ezelőtt az alábbi hasonlattal hívta fel a figyelmet:

Birger_Schafermeier3.jpg

 

„A kockázatkezelés nélküli tőzsdei kereskedést egy fék nélküli autó vezetéséhez tudnám hasonlítani. A tőzsde világában a veszteségek szervesen hozzátartoznak a játékhoz, ezért a kereskedési kockázat kezelésének a legnagyobb szerepet kell kapni a kereskedő életében. Mindenki, aki tőzsdei kereskedésre adja a fejét, hosszú távú nyereség elérésében érdekelt, melyet csak úgy érhetünk el, ha nyereségeink összességében meghaladják a veszteségeinket. Hogy ezt elérjük, a veszteséges ügyleteket időben le kell zárni, míg a nyereséges pozíciókat hosszabb ideig futni kell hagyni.”

Forrás: Sándorfi Balázs: Tőzsdeválságok. Hogyan kereskednek a profi befektetők? (Portfolio.hu füzetek)

 

 

 

 

 

A már említetteken túl a sikeres kereskedés lételemének tartja még a tradenaplót, még ha közhelyesen is hangzik. Ezt minden előadásán különösen kihangsúlyozza, Ő maga is sok hibájára a kereskedési naplójából merített adatok alapján készített statisztikákból jött rá, valamint olyan aprónak tűnő észrevételeket is innen szűrt le, amely később jelentősen hozzájárult sikereihez. Véleménye szerint kereskedési napló vezetésével is 10 000 óra következetes kereskedésre van szükség ahhoz, hogy valaki mester traderré váljon, nélküle pedig egész egyszerűen elképzelhetetlen. 

 Birger Schäfermeier a kezdetektől fogva számos problémával szembesült, sok olyan természetűvel is amely a mai korban már-már elképzelhetetlen, azonban egy sem gördített elé akkora akadályt, amely megingathatta volna a kereskedővé válás útján, a határozott elképzelésének köszönhetően, pedig mentor nélkül, saját magának kellett kitaposnia az utat. Nem véletlenül tartják számon Európa legsikeresebb kereskedői között és nem csak a két évtizedre visszanyúló kerekedői múltjának köszönhetően, hanem azért is, mert túl sokan nem mondhatják el magukról hogy képesek voltak megkeresni néhány óra leforgása alatt félmillió dollárt...

  

Könyvajánló: Birger Schäfermeier: A sikeres trading művészete

Videó ajánló: https://www.youtube.com/watch?v=qNFtFawgRaA

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kezeltszamla.blog.hu/api/trackback/id/tr905770893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása