A trendkereskedés a világon az egyik legnépszerűbb kereskedési stílus. Elég körbekérdezni az ismeretségi körünkben fellelhető deviza/részvénypiaci kereskedőket, gyanítom, hogy 80%-uk trendkereskedőnek fogja vallani magát. Még ha valójában nem is azok.

Már kezdő kereskedőként végigpörgetve a grafikonokat is szembeötlik, hogy a legnagyobb profittal a hosszú trendek meglovagolása kecsegtet. Olcsón megveszem lent, majd kiülöm a trendet és drágán eladom. 50%-ot kerestem volna trenden. Onnan pedig shortoltam volna… Ennyire egyszerű ez az egész? Akkor ez mért nem működik valójában? Ez mindössze két okra vezethető vissza.

Az első alapfeltétel, ami nélkül a számlánktól el is búcsúzhatunk, az egy stratégia, amely képes a trendek lekereskedésére. Erről könnyen meggyőződhetünk a chartokat visszapörgetve, azonban fontos, hogy ne csak a jó beszállókat találjuk meg. Ha nem érezzük magunkat kellően objektívnek, akkor érdemes egy teszterprogramot használnunk, amely a valós időt felgyorsítva tárja elénk a múltbéli mozgásokat. Így nem fenyeget az a veszély, hogy a ’jövőt’ ismerve eltorzítjuk a beszállókat, ha csak nem nézegettük már annyiszor az árfolyammozgást, hogy a piac rezdüléseit már fejből is tudjuk. A stratégiának a trendirányú beszállásokon túl képesnek kell lennie arra, hogy a kilengéseket megkülönböztesse a trendfordulóktól, ne zárassa ki a pozíciókat a kisebb rezdülésekre, viszont a piac változásakor időben realizáltassa azokat.  

A második ok már lehetséges, hogy közhelyesen hangzik, de örökérvénye miatt nem lehet elégszer nyomatékosítani. Ez pedig nem más, mint a pszichológia. Ha az első komolyabb visszaesésnél eldobjuk a pozíciót a ve

szteség lehetőségétől remegve stratégiánk minden jelzése ellenére, akkor sosem fogunk tudni hosszú trendekből profitálni. Szintén gyakori hiba az is, ha már előre látva az eseményeket beszállunk a kereskedésbe a piacot megelőzve, mondván úgyis ki fog alakulni jelzés. Ha magunkra ismertünk és mindenképpen trendekben gondolkozunk, akkor nem marad más lehetőség, mint tudatosan fejleszteni a pozíciók kiülését. Ha ez nem megy, akkor a személyiségünkhöz jobban passzoló stílust kell keresnünk, mint például a skalpolás, minthogy olyat erőltessünk magunkra, amelyről legbelül érezzük, hogy nem működik számunkra.

horse-picture.jpg

Összességében elmondható, hogy mint sok más kereskedési stílussal, a trendkövető kereskedéssel is komoly sikereket érhetünk el a kereskedés terén, amennyiben hajlandóak vagyunk az általunk felállított szabályokat betartva kereskedni. Ezek áthágása ez esetben is veszteségként fog jelentkezni hosszú távon, már csak azért is, ha emiatt nem tudunk érdemleges következtetéseket levonni kereskedésünkből, így megreked a fejlődés, amely a hosszú távú sikerességhez nélkülözhetetlen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kezeltszamla.blog.hu/api/trackback/id/tr805496671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása