„A Wall Street az egyetlen hely, ahová az emberek Rolls Royce-szal járnak azért, hogy olyanoktól kérjenek tanácsot, akik metróval utaznak.”

-  Warren Buffett -

 

Az omahai bölcsként is emlegetett híres befektető, Warren Buffett 78 éves korára a világ legvagyonosabb emberévé küzdötte fel magát és a mai napig a világ egyik legbefolyásosabb befektetője. De hogyan sikerült ezt elérnie?

1326322802-buffett.jpgBuffett 1930-ban látta meg a napvilágot Howard Buffett részvénybróker fiaként. Már gyermekkorában felkeltette érdeklődését a tőzsde világa, az apja által hazavitt vállalatértékelések olvasásával töltötte idejét és már nagyon korán, 11 évesen túlesett első részvénypiaci tranzakcióján apja cégénél. Egyetemi éveit a pennsylvaniai egyetemen kezdte 1947-ben, a gazdasági diplomáját a Nebraska-Lincoln Egyetemen kapta 19 évesen.

A Buffett Partnership 1956-os megalapítás óta már a saját vagyonán kívül mások pénzét is kezeli.  6 évvel később befektetési szándékkal megvásárolta az azóta világszinten ismert hangzású Berkshire Hathaway-t, a leszálló ágban lévő textilipari céget, amely aztán fokozatos profilváltások után elkezdte kinőni magát. Buffett még ma is a részvények több mint 38%-át birtokolja, ez bérelt helyet biztosít számára a Forbes listán, a legvagyonosabbak élmezőnyében.

A Berkshire Hathaway 1965 óta évi 21% átlaghozammal büszkélkedhet. Az összhozam azóta 5000% körül mozog, érdemes eljátszani a gondolattal, hogy ha valaki induláskor mindössze 1000$-t bízott Buffettre, azóta már jócskán dollármilliomos lenne.

 

„Egy dolgot szeretnék tisztázni: nem tudom előre jelezni a tőzsdék rövidtávú mozgását. Halvány elképzelésem sincs, hogy a részvények magasabban vagy alacsonyabban lesznek egy hónap, vagy akár egy év múlva… Amit tudok az, hogy a következő tíz évben a részvények szinte biztosan felül fogják múlni a betétek teljesítményét, és valószínűleg jelentősen.”
- Warren Buffett -

 

A  Berkshire Hathaway felvirágoztatását kétségkívül a kiváló befektetési döntéseinek köszönheti. A stratégiáját már egészen az első ügyletétől kezdve alakította, amikor részvényként 2$-os nyereséget ért el egy árfolyam emelkedés 38$-ról 40$-ig történő lekereskedésével, majd az eladását követően a részvény ára néhány éven belül megsokszorozódott. Már innentől a ’buy and hold’, vagyis a ’vedd meg és tartsd’ stratégiát helyezte előtérbe.
A részvények kiválasztására hatalmas figyelmet helyezett, kifejezetten az alkalmi vételeket kereste. Gyakran nem csak a számokra hagyatkozott, hanem személyesen meg is figyelte az érdekelt vállalkozások működését, kilátásait. Ilyen volt például az egyik legfontosabb befektetése az American Express esete, amely számos kiváló befektetésével egyetemben nagyban hozzájárult a guru sikerességéhez.

 1963-ban kezdte meg a cég részvényeinek felhalmozását, hatalmas kitettségbe kerülve ezáltal. A társasága vagyonának már 25%-a volt American Express részvényekben. Az AE egyik leányvállalatában egy hatalmas mértékű csalásra derült fény, amelynek következtében nagyobb kötelezettsége keletkezett az anyacégnek, mint amivel összesen rendelkezett. Ez természetesen nem maradt láthatatlan a részvényárfolyamban sem, néhány hónap alatt lefeleződött a papírok értéke és már a társaság túlélési esélyeinek kivesézése került terítékre. A Wall Streeten egyöntetűen csődöt jósoltak, pedig ekkoriban az American Express bocsátotta ki a világ vezető hitelkártyáit.  Buffett még ekkor is működő vállalkozást látott ebben, főleg miután erről saját szemével győződött meg. A kedvenc omahai étterme pénztárában ülve töltött egy egész estét a fizetési szokásokat figyelve, majd miután azt tapasztalta, hogy az emberek ügyet sem vetve a cég hátterére ugyanúgy használják American Express kártyájukat, mintha misem történt volna azt a következetést vonta le, hogy túl fogja élni a cég a krízist. Később Őt igazolták a megfigyelései, azóta a  Berkshire Hathaway részesedése több mint 7 milliárd dollárra nőtt az American Expressben.

Manapság már a befolyásosságából adódóan mindössze Buffett megjelenése a vételi oldalon elegendő egy 10-20%-os szárnyaláshoz.  A sikereit azonban saját bevallása szerint sem látnoki, vagy árfolyam-előrejelző képességeinek köszönheti, hanem sokkal inkább az alaposságának, elszántságának és a munkájával szembeni alázatosságának, ami nem egyedi jellemző, a Forbes listájának majdhogynem bármely résztvevőjére rávetíthetőek ezen tulajdonságok, legalábbis azokra biztosan, akik önerőből lettek milliomosok.

 

Könyvajánló - Mark Tier : A gazdaggá válás útja

A bejegyzés trackback címe:

https://kezeltszamla.blog.hu/api/trackback/id/tr495473732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása